Swedish Passport

Resa med tåg | Mina bästa tips

Publicerat: 2018-01-05 | Uppdaterat: 2024-02-04

Tågresandet har verkligen fått ett uppsving de senaste åren.

Kanske en konsekvens av hela miljö-debatten? Vem vet. Att det blivit mer populärt att resa med tåg är oavsett vad något positivt. Jag har avverkat ett par tågsträckor utomlands, men desto fler i Sverige då jag älskar att resa med tåg. Vet dock att det är många som inte alls tycker det är särskilt härligt, så tänkte därför dela med mig av mina bästa tips som kan underlätta tågresan.

Resa med tåg | Mina bästa tips

1. Boka tågresa med så få byten som möjligt

Tyvärr ökar ju risken att något ska gå fel ju fler etapper en resa har. Är det första tåget så försenat att man missar sin anslutning kan det bli knepigt, framförallt om resorna är bokade med två olika bolag. Reser man med samma bolag hela vägen brukar de kunna lösa problem vid en försening, men det är inte säkert att det går fort. Har själv fått hjälp av en supersnäll konduktör att ta mig hem när jag missat min anslutning i Skövde, och först när jag var hemma i Stockholm igen fick jag en ny biljett av kundtjänsten.

Ett extra plus med att boka resor med få byten är att man kan slappna av på ett helt annat sätt.

Resa med tåg

2. Packa smart

Lägg allt du kan tänkas behöva på resan antingen längst upp i väskan, eller i en egen påse som du kan ha vid din sittplats. Det finns få saker som är så sega som att behöva stå och rota igenom hela resväskan för att det man behöver hamnat längst ner. Se också till att inte packa för tungt då det kan bli jobbigt att bära väskan av och på tåget.

3. Ta med en matsäck

Det kan vara ganska risky att lägga alla sina kort på att det finns något gott att äta ombord på tåget. Packa med någon frukt, en energibar, lite godis och en flaska vatten så är du säker på att du kan få något i magen om det krisar. Är det en längre tågresa kan det vara skönt att ha med sig en sallad eller en större macka. Tänk dock på dina medpassagerare och ta inte med något som luktar eller låter mycket.

4. Investera i ett par bra hörlurar

Vi har väl alla rest någonstans med ett barn på raden bakom som inte slutar skrika? Eller en man på raden framför som pratar alldeles för högt i telefonen? Svar: Ja. Så se till att ha med ett par bra hörlurar för att kunna stänga ute omvärlden.

Resa med tåg

5. Ta med något att fördriva tiden med

Även om det ibland kan vara tillfredställande nog att bara sitta och titta ut på de landskap man åker förbi kan det vara skönt att ha med sig något om rastlösheten kryper på. Tips på saker man kan göra på tåget:

 

  • Lyssna på ljudböcker och poddar

  • Läsa en bok eller tidning

  • Spela kort med stolsgrannen

  • Kolla på filmer eller serier

  • Passa på att vara produktiv och svara på jobbmejl, skriva på en skoluppgift eller skriva ett blogginlägg

 

Glöm inte att ladda ner allting innan! Anslutning till Internet kan vara lite sisådär under en tågresa så se till att ha allting du behöver nedladdat på datorn eller telefonen så du slipper sitta och blir irriterad på dålig uppkoppling.

6. Sträck på benen

Våra kroppar mår inte bra av att sitta stilla för länge, så glöm inte att ställa dig upp ibland. Är det ett längre stopp vid någon station kan det även vara skönt att få gå ut en stund och få lite frisk luft.

Resa med tåg

7. Ladda ner appen

De flesta tågbolag har en app som kan vara smart att ladda ner innan resan. Där brukar man kunna hitta sin biljett, läsa på om trafikinfo och få notiser som berör ens resa. Himla smidigt att ha allt på samma ställe.

8. Klä dig bekvämt

Ska du sitta på tåget i en timme kanske det inte gör så mycket att du reser i ett par tighta jeans, men ska du sitta på ett tåg länge vill du vara bekväm.

9. Några grejer som kan vara bra att ha med:

 • Våtservetter, man vet aldrig hur noga de varit med städningen innan
 • Kudde, verkligen guld värt vid längre sträckor
 • Powerbank, om du behöver ladda något och inte hittar ett eluttag

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

32 Kommentarer

 • Jag har i stort sett samma saker med i flyget super bra tips ..

 • Så bra och användbara tips! Speciellt för mig som kommer behöva pendla till högskola till hösten 🙂

 • Så kul att du delar med dig! Åker sällan tåg dock 😉
  Kram

 • såå mysigt med tåg! tack för tips 🙂

 • Vilka bra tips, att äta och läsa var mina grejer när jag åkte en del tåg till vänner ??

 • Bra tips 😀 Jag åker dock aldrig tåg som tar mer än cirka 30 minuter 😛

  • Haha åh, det är ju till och med kortare än min bussresa till skolan så då kanske man inte behöver ha med snacks eller kudde 😉

 • har åkt här ifrån till malmö o halmstad men ja några timmar o stockholm kom vi o bytte tåg till gävle så jo så åkt lite längre

 • Det var länge sedan jag åkte långfärdståg eller vad man säger. Åkte hem från Malmö och ett event ifjol. Skönt när det rullade på och jag höll mig sysselsatt hela färden.

 • Jag åker gärna tåg i tre timmar – inte mer. En gång har jag åkt genom hela Europa. Från Göteborg till Munchen. En gång men aldrig mer. 2.5 timmar med flyg. Det är en himla skillnad!
  För dom som tycker om att åka tåg blev det en massa bra tips! 🙂

  • Men åh vilken spännande resa, och så mycket fint du måste ha fått se längs med vägen! 😀 Det tycker jag är en av de största skillnaderna mellan flyg och tåg, flygresan är mer av en transportsträck medan tågresan är en upplevelse i sig 🙂

 • Åh så bra tips, har alltid velat tågluffa i Europa så jag skriver upp allt ⭐️?

 • Härliga tips. Jag älskar att åka tåg. Det är så rogivande på något sätt 🙂

  Kram

 • Väldigt bra tips du kommer med, älskar dina inlägg! En lång tågresa utan hörlurar med musik eller podd skulle inte funka, haha! Kram <3

 • Jag har en hatkärlek till tåg haha. Tycker det är långsamt men ändå ett skönt sätt att resa ? Åkte mycket mellan Halmstad och Stockholm när jag bodde där! Kram

  • Haha, kan tänka mig det! Har själv åkt sträckan Stockholm – Borås fler gånger än vad jag kan minnas under de år jag och sambon hade ett distansförhållande men har bara positiva associationer med de tågresorna 😉

 • Min kudde var min räddare i nöden när jag pendlade med tåg alltså!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *