Swedish Passport

Boka billig resa | 10 tips för en prisvärd semester

Publicerat: 2024-03-24 | Uppdaterat: 2024-06-01

Vill du veta hur du ska göra för att boka en billig resa? Då har du kommit rätt!

Det här med att resa är ju något man sällan tänker är billigt. Men det går! Jag skulle beskriva mig själv som oerhört ekonomisk, på gränsen till snål, och har därför flera olika strategier när jag bokar resor. I det här inlägget har jag samlat mina bästa tips på hur man kan göra för att boka en billig resa och få en semester som inte lämnar djupa hål i plånboken.

Boka billig resa | 10 tips för en prisvärd semester

1. Var flexibel med datum och tid

Flexibilitet är ofta nyckeln till att boka en billig resa. Att vara flexibel med när du ska resa gör att du enklare kan hitta det billigaste alternativet. Både boende och transport är exempelvis oftare billigare på vardagar än på helger. Och så är de lite mer obekväma tiderna på dygnet oftast billigare att resa på.

Amsterdams kanaler på kvällen
Flyget till Amsterdam 2023 klockan 06:00 var betydligt billigare än ett flyg senare på dagen

2. Utnyttja kampanjer och erbjudanden

Jag skulle vilja påstå att de flesta företag inom turismbranschen har olika kampanjer och erbjudanden någon gång under året. Se till att utnyttja dessa för att få en så billig resa som möjligt. Erbjudanden kan du exempelvis hitta på företagets sociala medier, eller direkt i inkorgen om du signar upp dig på deras nyhetsbrev.

Kom även ihåg att olika medlemskap kan komma med bra erbjudanden. Jag kan till exempel få rabatt på resor genom mitt Coop-medlemsskap och förmånsportalen Benify som jag har via jobbet.

3. Var ute i god tid med din bokning

Generellt sätt kommer en resa alltid vara billigare ju tidigare du bokar. Planera din resa och boka boende och transport i god tid om det är ett specifikt datum eller en specifik plats du vill besöka.

“Sista minuten”-resor är ju något som ofta förespråkas och kan absolut vara ett sätt att hitta en billig resa. Men då finns ju också risken att du hamnar på ett ställe du nödvändigtvis inte var så sugen på – eller att det inte blir någon resa alls.

4. Var kundklubbsmedlem och samla poäng

Det känns som att jag alltid tjatar om detta, men kundklubbar är ett fantastiskt sätt att resa billigare på. Företagen vill ju att du ska vara en återkommande kund och har därför ofta lojalitetsprogram. Genom dem kan du samla poäng eller utnyttja kunderbjudanden för att få billigare resor.

Jag reser till exempel mycket med tåg och har fått flera rabatterade tågresor genom att samla SJ-poäng.

5. Ta med kostnaderna på plats i beräkningen

En resa är ju faktiskt mer än bara transporten dit och boendet på plats. Så ibland kan det vara värt att betala lite mer i transportkostnad för att resa till en destination där mat och upplevelser är billigare. 

En småstad är oftast billigare än en storstad. Och ser man till utlandet kan man jämföra hur stark eller svag den svenska kronan är jämfört med landets lokala valuta. Jag brukar till exempel kolla in Forex semesterindex när jag planerar resor.

Eftermiddag på Rynek Główny
Kraków 2019, Polen är ett relativt billigt land att resa till i Europa

6. Res i lågsäsong

Om du har möjlighet är det bra att undvika skollov och högtider då det är perioder många reser, vilket gör att priserna stiger. En annan bonus med att resa i lågsäsong är att du slipper trängas med en massa andra. Score! 

7. Boka i inkognitoläget på webbläsaren

Du vet den här rutan som alltid dyker upp när man går in på en hemsida? Att godkänna cookies? Dina cookies håller koll på dig och kan göra att din bokning blir dyrare enbart för att du vart inne och kollat på den flera gånger. Så när det väl är dags att boka – använd inkognitoläget.

8. Överväg dina alternativ

Måste du verkligen flyga till ett annat land på semestern? En resa kan också vara att cykla till grannstaden, eller ta tåget till fjällen. Överväg också andra boendealternativ som vandrarhem, Airbnb eller kanske en tältnatt? Det kan bli betydligt billigare än ett traditionellt hotell.

Cykelsemester i Kristianstad
Cykelsemester i Skåne 2023, ett billigt sätt att resa runt på

9. Läs på noga vad som ingår i bokningen

Hur mycket bagage får man ta med? Ingår frukost på hotellet? Måste man betala extra för transport till aktiviteten? Och så vidare. Undvik oväntade utgifter genom att hålla koll på vad som gäller innan du bokar.

10. Prisjämför alltid innan

Jämför, jämför och jämför. Blir det billigare att köpa en paketresa eller boka allt var för sig? Blir det billigare att boka hotellet direkt via deras hemsida eller via en bokningstjänst? Blir det billigare att resa två veckor tidigare?

Ha för vana att ALLTID jämföra innan du klickar på boka-knappen så kan du spara mycket pengar.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

12 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *