Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-08

Vad kan man göra när man vill ut och resa men inte kan förflytta sig fysiskt?


Jo, man kan göra en virtuell resa och utforska världens sevärdheter hemifrån. Att jag älskar Google Maps är ingen hemlighet. Jag använder det ärligt talat nästan dagligen för att kolla upp platser jag vill besöka och platser jag varit på för att återuppleva minnen. Street View-funktionen är typ det bästa som någonsin skapats. Under Corona-pandemin har jag även upptäckt Google Arts & Culture och funktionen Street View-turer som jag spenderat alldeles för många timmar framför.

I det här inlägget har jag samlat några av världens mest kända sevärdheter som du kan utforska hemifrån.


Utforska världens sevärdheter hemifrån1. Pyramiderna i Giza

Det enda av världens sju antika underverk som fortfarande finns kvar. Jag har själv fått se dessa i verkligheten två gånger (2004 och 2010) och de är verkligen så mäktiga. Att dessa är byggda för nästan 5000 år sedan är verkligen helt ofattbart. Utforska Pyramiderna i Giza hemifrån via en Street View-tur.Utforska världens sevärdheter hemifrån

Pyramiderna i Giza 2010 (Älskar den här bilden för att jag inte lyckas pricka in pyramiden ordentligt och pappas finger kom med i hörnet, haha!)


2. Taj Mahal

Även om alla kanske inte vet vad det heter eller var det ligger är jag säker på att alla i alla fall sett en bild på denna mäktiga byggnad – Taj Mahal. Det är utsett till ett av världens sju moderna underverk och togs år 1983 med på UNESCOs världsarvslista med motiveringen “ett universellt beundrat mästerverk”. Utforska Taj Mahal hemifrån via en Street View-tur.


3. Stora Barriärrevet

Största skammen i livet? Att jag bott i Australien men ändå inte besökt Stora Barriärrevet. Det är världens största korallrev och ska vara helt magiskt vackert. Detta är för övrigt den första Street View-insamlingen som har skett under vattnet. Utforska Stora Barriärrevet hemifrån via en Street View-tour.


4. Machu Picchu

En av mina absolut största resedrömmar är att en dag få besöka Machu Picchu. Jag menar, hur häftigt skulle det inte vara att vandra Inkaleden och sedan mötas av denna mäktiga ruinstad? Många timmar har spenderats med Street View-funktionen vid denna sevärdhet vill jag lova. Utforska Machu Picchu hemifrån via Google Arts & Culture.


5. Eiffeltornet

Finns nog få sevärdheter i världen som är så kända som Eiffeltornet i Paris. Jag har själv tyvärr bara stått nedanför det när jag besökte Paris 2018, men i Street View-turen får man en 360° vy från toppen. Utforska Eiffeltornet hemifrån via en Street View-tur.Utforska världens sevärdheter hemifrån

Eiffeltornet 2018


6. Stonehenge

Denna cirkel av uppställda stenar i England har varit ett mysterium i hundratals år. Jag har läst teorier om att det används för begravningsritualer, att det är ett solur och att det är delar av Atlantis. Oavsett vad, så häftig plats. Utforska Stonehenge hemifrån via Google Arts & Culture.


7. Grand Canyon

Ingen har väl missat nationalparken Grand Canyon i USA? Även denna sevärdhet är med på UNESCOs världsarvslista och sägs vara världens största och äldsta historiebok då den innehåller så himla många olika bergarter. Utforska Grand Canyon hemifrån via en Street View-tur.


8. Påskön

Om Stonehenge är ett mysterium ska vi inte ens börja prata om Påskön. Var tusan kommer dessa statyer ifrån? Utforska Påskön hemifrån via Google Arts & Culture.


9. Colosseum

Jag besökte Colosseum i verkligheten år 2016 och uppskattade nääääästan att utforska denna mäktiga byggnad mer hemifrån än vad jag gjorde på plats, haha. Det var så sjukt mycket turister när jag var där så gick mest runt och var irriterad på att man hela tiden hade någon som flåsade en i nacken. Dock är det helt klart en sevärdhet. Utforska Colosseum hemifrån via Google Arts & Culture.Utforska världens sevärdheter hemifrån

Colosseum 2016


10. Petra

Det här är också ett drömresemål för mig som jag verkligen hoppas blir av inom de närmsta åren. Den här Street View-turen är för övrigt min absoluta favorit då den är sjukt bra gjord. Utforska Petra hemifrån via en Street View-tur.


11. Burj Khalifa

Världens högsta byggnad. Jag har stått nedanför Burj Khalifa när jag var i Dubai 2012, men åkte aldrig upp till toppen. Det kan man dock göra i denna Street View-tur. Utforska Burj Khalifa hemifrån via en Street View-tur.


12. Galapagosöarna

Hur häftigt skulle det vara att besöka Galapagosöarna? En plats med ett så unikt klimat att de har hundratals djurarter som inte finns någon annanstans på jorden. Utforska Galapagosöarna hemifrån via en Street View-tur.


13. Operahuset i Sydney

År 2019 fick jag äntligen stå där och ha ena handen på Sydneys operahus. Det kan ha varit det bästa ögonblicket jag någonsin haft med en sevärdhet, haha. Denna mäktiga byggnad är ju verkligen en ikon för Australien. Utforska Operahuset i Sydney hemifrån via Google Arts & Culture.Utforska världens sevärdheter hemifrån

Operahuset i Sydney 2019


14. Everest Base Camp

Jag har absolut noll ambitioner att bestiga Everest men alltså ååååh så gärna jag en dag vill ta mig till Everest Base Camp. Detta ligger på 5400 meter över havet (toppen är på 8848 meter) och är alltså dubbelt så högt upp som toppen av Galdhøpiggen som är det högsta berg jag än så länge bestigit. Utforska Everest Base Camp hemifrån via en Street View-tur.


15. Angkor Wat

Jag veeeet att staden egentligen heter Angkor och att det bara är ett specifikt tempel som heter Angkor Wat, men så länge resten av världen kallar området för Angkor Wat kommer jag också göra det. Ruinstaden i Kambodja har i alla fall 72 stora ruiner och flera tusentals mindre lämningar så det finns ju en hel del att upptäcka. Utforska Angkor Wat hemifrån via en Street View-tur.


16. Fiji

Är detta Japans mest kända symbol? Jag tror det. Jag skulle gärna vilja bestiga denna sovande vulkan en dag men tills dess kan jag njuta av utsikten från toppen via StreetView. Utforska Fiji hemifrån via en Street View-tur.Mer om att resa utan att resa

10 sätt att resa på utan att resaMatresor | 3 resespel på mobilen | 12 sällskapsspel med resetema | Serie- & FilmtipsMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

26 svar

 1. Aaah vi har några resmål gemensamt att drömma oss till =)… Asien och Latinamerika är något som ligger värmt i hjärtat hos mig! Det är där många av mina äventyrsresor ligger och väntar på mig<33 Meeeen FÖRST införskaffa lite nytt teknik inför resorna *S* sen jäkla…

 2. Kul inlägg och jag har nog besökt ett 10-tal av de platser du tar upp här. Ut och resa vill jag också men jag vill nog besöka dem i verkligheten. Och visst är det roligt att också resa via Google Maps. Längtar också tills det bli dags igen. Men det lär nog dröja. I sommar hoppas jag på flera resor inom Sverige och det ser jag fram emot.

  1. Kul att du tycker det! Det bästa är ju alltid att få uppleva någonting i verkligheten, men när inte det går får man hitta andra alternativ 😉 Jag reser väldigt sällan utomlands på sommaren då jag älskar Sverige under sommarhalvåret. Håller därför verkligen tummar och tår för att läget är så pass stabilt att man får resa runt i Sverige i sommar 🙂

 3. Åh vilken resfeber man har nu när man inte får åka. Åkte inte heller upp till Eiffeltornet eller Burj Khalifa, har för dåligt tålamod för långa köer.

  1. Åh jag med! Ofta blir det ju också bara en besvikelse när man hört så himla mycket om det och sedan stått och köat i flera timmar. Förväntningarna blir ju för stora och nästan omöjliga att uppfylla hur fint det än är 🙂

 4. Åhh så härligt inlägg ändå!! Så roligt att man ändå kan besöka de hemifrån! Vill verkligen ut och resa igen, saknar de sååå! Men hoppas vi snart se ljuset i tunneln på denna situation<3

 5. Det är så många ställen jag skulle vilja till som du varit till, är så fascinerad och blir så inspirerad av dig! Tusen tack för det, kanske låter luddigt haha men så sant <3

 6. Omg men älskar detta! Var alltid inne på google earth som mindre och såg mig omkring i världen så detta ska jag ju absolut roa mig med någon kväll när jag har en lugn pluggkväll!

 7. Ååh, finns verkligen sååå många platser jag vill besöka <3 Har besökt flera av dem i ditt inlägg, och de jag inte besökt vill jag absolut besöka!!! 🙂

 8. Ja jag skulle verkligen vilja resa i sommar men tyvärr verkar det ju inte bli nåt 😉
  Finns så många underbara platser man vill se! 🙂
  Krya på dig! Tråkigt du varit dålig så länge<3

 9. Tack för dessa tips, ska ta och kolla in några av dem när jag har tid någon gång! Hade planer på att resa mer i år men har ju av förklarliga skäl inte blivit av haha! Kram

  1. Kul att du uppskattar tipsen, hoppas du hittar något spännande att titta närmare på 🙂 Jag är ärligt talat bara så glad att detta hände i år då jag hade planerat att resa lite mindre (i alla fall utomlands!) och inte förra året. Hade varit helt förstörd om min drömresa till Australien och Nya Zealand blivit inställd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *