Swedish Passport

Spara pengar på resan | 12 enkla tips

Publicerat: 2023-05-28 | Uppdaterat: 2024-03-24

Det här med att resa är ju knappast något någon skulle beskriva som "billigt".

Redan innan resan kan man ha lagt en mindre förmögenhet på boende och resan till destinationen – och väl på plats fortsätter pengarna springa iväg. Mat. Transport. Utflykter. Allt sånt måste ju också räknas med i resans budget. Tänkte därför dela med mig av lite tips på saker jag gör för att spara pengar på mina resor.

Spara pengar på resan | mat & dryck

1. Laga egen mat

Matkostnaderna är nog det som skenar iväg lättast när man reser. Ska man äta både frukost, lunch och middag på restaurang kan man lätt lägga tusen kronor per person bara på mat. Varje dag. Därför kan det vara värt att boka ett boende med kök så att man kan laga sin egen mat. I alla fall ett par måltider.

2. Undvik turiststråken

Att slippa laga mat kan ju ändå vara en härlig del av semestern. Så planerar du att gå på restaurang kan de vara bra att lämna områdena där turister brukar hänga då det generellt är dyrare där. Ordet “Turistfälla” finns ju av en anledning.

Fernburger i Queenstown
Queenstown 2019

3. Ta med egen vattenflaska

Slösa inte på pengar – och jordens resurser – genom att köpa flaskvatten varje dag. Ta med egen och fyll på istället. Om du reser till ett land där du bör undvika att dricka vatten direkt ur kranen är det bättre att köpa en större dunk med vatten och sedan fylla på din flaska från den.

Spara pengar på resan | Transport

4. Res kollektivt - eller promenera

Även om det är smidigt att ta en taxi överallt eller resa med organiserade utflykter blir det oftast mycket dyrare än vad det skulle vara att resa kollektivt dit man ska. Gör som lokalbefolkningen! Eller kanske passa på att få in lite steg på stegräknaren?

5. Hyr en cykel eller egen bil

Planerar du att resa runt mycket, och längre sträckor? Då kan det vara värt att hyra ett transportmedel för hela resan. Se över hur mycket du faktiskt tänkt resa runt och jämför olika transportalternativ. Här kan man spara mycket pengar!

Spara pengar på resan | Utflykter & aktiviteter

6. Boka direkt med arrangören

Kan ju bara ta ett exempel från min resa till Port Vila i Vanuatu. Vi reste dit med en kryssning och hade vi bokat en utflykt via kryssningsföretaget hade den kostat 50 dollar. Bokade man istället utflykten direkt med arrangören kostade den 10 dollar. Ju mindre mellanhänder som ska tjäna pengar på dig, desto bättre.

7. Håll utkik efter rabatter

Har hotellet kanske några samarbetspartners? Eller har sightseeing-företaget en boka-online-rabatt? Det tar oftast inte många minuter att göra lite research, men man kan spara mycket pengar på det.

Foto framför Eiffeltornet i Paris
Paris 2018

8. Överväg ett City Pass

I flera större städer finns det så kallade City Pass där man får betala en slant för att sedan få fri entré till diverse museum och sevärdheter. Perfekt om man planerat besöka många såna platser! Kolla upp ställena du vill besöka och jämför vad det hade kostat utan city passet för att se om det kan vara värt.

9. Leta efter gratisaktiviteter

Allt här i världen kostar faktiskt inte pengar. Ta ett varv på Internet och se om det erbjuds några spännande gratisaktiviteter på destinationen du ska besöka. Kanske en guidad tur eller kulturfestival? Eller varför inte passa på att bara njuta av natur eller arkitektur? 100% utgiftsfritt!

Spara pengar på resan | Valuta & försäkring

10. Se över ditt bankkort

Detta kan du spara mycket pengar på om du reser utomlands! Olika kort har olika regler så kolla upp hur det ligger till med valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter. Och får du möjlighet att välja är det oftast billigare att bli debiterad i lokal valuta.

11. Ta ut kontanter på plats

Reser du till ett land där cash is king är det oftast billigare att ta ut pengar i deras uttagsautomater än att växla dem innan resan hemma i Sverige. Förutsatt att du kollat upp hur det ligger till med valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter. Såklart. Annars kan du få en otrevlig överraskning från din bank.

Undervattensfoto på Mystery Island
Mystery Island 2019

12. Se över din reseförsäkring

Oväntade utgifter är aldrig kul – speciellt inte när man reser. Så gör dig själv en tjänst och se över vad din reseförsäkring täcker om du exempelvis skulle behöva uppsöka läkare eller krocka hyrbilen. De flesta har en reseförsäkring via sin hemförsäkring och en kortreseförsäkring om man betalat resan med kort.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

28 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *