Swedish Passport

5 saker jag alltid gör inför en resa

Publicerat: 2021-06-30 | Uppdaterat: 2024-03-24

Det finns ett par grejer jag alltid brukar göra inför en resa.

Du vet såna där praktiska grejer som egentligen kan vara ganska tråkiga att göra. Men det är ju så skönt att få det gjort så att man kan åka iväg på resan utan att oroa sig över saker hemma. I det här inlägget har jag samlat fem såna grejer jag brukar göra inför en resa.

5 saker jag alltid gör inför en resa

1. Storstädar hemmet

Finns det något segare än att komma hem från en resa och mötas av ett smutsigt eller stökigt hem? Tror inte det. Inför en resa ser jag därför till att allt ligger på rätt plats och gör tråk-grejer som att dammtorka, städa badrummet, ta ut grovsoporna och moppa alla golv så att det inte är något jag ska behöva tänka på det första jag gör när jag kommer hem liksom. Ett plus är att även byta till nytvättade sängkläder som man kan krypa ner i när man kommer hem!

Reseinredning

2. Rensar ur kyl och frys

Veckorna innan en resa köper jag ingen mat utan försöker rensa ut så mycket som möjligt av kyl och frys. Dels är det ett sätt att vara säker på att man inte har något hemma som riskerar att passera bäst före-datum. Men jag har även varit med om att frysen lagt av medan jag varit bortrest och kommit hem till en massa förstörd mat. Ju mindre mat som riskerar att bli dålig hemma desto bättre.

3. Säkerhetskopierar alla fotografier

För mig är det extremt viktigt att mina fotografier är säkra om olyckan är framme. Därför ser jag alltid till att spara ner alla mina mobil- och kamerafotografier på mina tre olika hårddiskar på två olika platser inför en resa så att jag inte behöver oroa mig att något skulle försvinna om jag skulle tappa bort kameran på resan eller om en olycka sker i hemmet.

Läs mer: Spara och förvara fotografier | Fototips

Dator med en extern hårddisk

4. Samlar alla viktiga dokument på samma ställe

Det finns få saker som gör mig så stressad på en resa som att inte ha koll på alla resedokument. Därför brukar jag alltid se till att ha alla viktiga dokument som tågbiljetter och bokningsbekräftelse av hotellet i en mapp på mejlen. Det jag inte får på mejl brukar jag istället scanna in/göra en print screen på och mejla till mig själv. Så skönt att ha allt på samma ställe! Tips om man reser utomlands är att även scanna in passet och mejla till sig själv så att man har en kopia på det.

5. Gömmer värdesaker

Tyvärr har jag haft den tråkiga upplevelsen att ha blivit utsatt för ett inbrott medan jag var utomlands. Man är ju tyvärr mycket maktlös inför såna situationer. Men man kan göra så mycket som möjligt genom att gömma undan värdesaker, till exempel elektronik och smycken. Det allra bästa är ju att ha någon form av kassaskåp att lägga allt i. Men det kan fungera lika bra att lägga värdesakerna under eller bakom något, eller kanske i en låda på en svårtillgänglig plats i exempelvis en källare eller på en vind.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

24 Kommentarer

 • bra saker att tänka på 🙂

 • Tömmer sopor, rent i diskmaskinen, packa ner bra läsning om det blir förseningar, alla resehandlingar lätttillgängliga och nystädat hem kram

 • Vilka toppentips! Brukar också se till att framför allt kylen är rensad så man slipper komma hem till att något blivit dåligt i kylen. Brukar också försöka ha städat och röjt undan så man inte kommer hem till kaos. Sängen brukar även få vara renbäddad, finns ju få saker som slår en renbäddad säng när man sovit borta ett par dagar! 😇

 • Bra tips. Gör ungefär liknande som du gör. Har haft dessa rutiner i en massa år.För egen del borde jag fundera med över bilderna. Har en hårddisk där mina viktigaste bilder finns och hur en molntjänst fungerar och hur jag får tag på bilderna där vet jag inte. Hmmm. Borde ta tag i det. Har mängder av bilder på datorn därför att jag där tycker jag smidigt kan nå dem. Men visst tar de plats. Har dock sparat de original som är viktiga för mig på hårddisk så de som finns på datorn är “mindre” på ca 300 -700 k.
  Önskar dig nu jättefina dagar.

  • Åh, tycker helt klart du borde se över hur du förvarar dina fotografier! Att enbart ha dem på datorn segar ju inte bara ner datorn en hel del, utan ökar riskerna för att fotografierna försvinner helt om datorn skulle krascha!

  • Jo men det var verkligen en vidrig känsla att veta att en främling tagit sig in i platsen som är min trygghet liksom och rotat bland mina saker, önskar att ingen behöver uppleva det!

 • Nu reser ju inte jag jättemycket, men jättebra tips verkligen 🙂

 • Gör nog nästan som du, förutom städning. Det gillar jag inte och skjuter på det så långt som möjligt!
  Trevlig helg!

  • Haha just därför jag städar innan jag reser bort för att slippa tänka på det när jag kommer hem 😉

 • Vilka bra tips! Ska verkligen tänka på allt detta nästa gång jag reser. <3

 • Låter som fem bra tips att göra inför att resa! Jag brukar typ ha 1) packa allt. 2) stressa sönder med det du inte hunnit packa ned som ska ned i sista minuten. 3) få med all packning 😂
  Skönt att du ska ut och resa åtminstone i Sverige! Hoppas förresten att allt är bra med lilla Stina 💕

  • Haha oh no! Just packningen måste jag säga att jag är oväntat bra på och har ändå koll på det mesta, men är expert på att packa i en massa små väskor istället för att ta en stor, hehe. Det är helt okej med Stina! Hon har blivit diagnostiserad med allergi så håller på att experimentera fram rätt dos medicin som gör att hon slipper de värsta besvären 🙂

 • Jag brukar skapa en mapp i Google Drive för resedokument, PDF:er, bokningar, viktiga papper och mejl som jag sedan gör tillgänglig offline i mobilen (och så delar jag den mappen med ev. resesällskap). Då finns allt både i molnet och lokalt hos två användare, om man landar på ett ställe utan datatrafikuppkoppling eller dylikt.

  Sedan kör jag molnuppladdning av mobilens bilder direkt när de tagits. Systemkamerans bilder laddar jag upp så fort det finns wifi som pallar med några hundra meg RAW-bilder. 🙂

  Bra tips i övrigt! Städandet är underskattat, riktigt fint att komma hem till välstädad lägenhet.

  • Åh men så smart! Tror jag litar lite för mycket på att man alltid kan få tag på Internet på ett eller annat sätt, haha! Och det är ju så skönt att komma hem till ett välstädat hem så att man kan få komma hem och landa ordentligt och pusta ut liksom 🙂

 • Detta är så bra tips!! Älskar att komma hem till nytvättade sängkläder!

 • Så smarta tips , jag vill oxå alltid komma hem till ett rent hem, kram

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *