Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-22

Nedskräpningen i våra hav är ett av vår tids största miljöproblem.


Visste du att forskare beräknat att det finns mer än 150 miljoner ton plast i våra hav? Det är en sån där siffra som egentligen är helt omöjlig att ta in, men som är så viktig att vara medveten om. 80-85% av allt skräp i våra hav består av plast, vilket är ett material som inte kommer brytas ner inom en överskådlig framtid. Istället sönderdelas det och blir till mikroplaster som tar sig in i näringskedjan.

Skräpet i havet kan även ge ifrån sig farliga kemikalier. Sprida främmande arter över världshaven och på så sätt rubba hela ekosystem. För att inte tala om alla djur som trasslar in sig i det. Eller misstar det för mat och svälter ihjäl för att magarna blir fulla med skräp. Så fruktansvärt. Forskare tror till exempel att 99% av alla sjöfåglar kommer ha ätit plast år 2050.

Av allt skräp som finns i havet beräknas cirka 80% komma från nedskräpning på land. Därför är det så himla viktigt att vi alla ser till att minska mängden skärp i vår natur. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.


Vad kan man göra för att minska skräpet i våra hav?



1. Skippa engångsartiklar

I Sverige använder vi exempelvis en halv miljard engångsmuggar – varje år. Många av dessa hamnar ute i naturen och ett enkelt sätt att förhindra detta är att istället börja använda påfyllningsbara termosmuggar eller flaskor. Då förhindrar man att det ens blir något skräp från första början.


2. Ta med skräpet hem

Har man orkat bära med sig något ut orkar man bära det hem också, så skyll aldrig nedskräpning på brist på soptunnor.



Rädda havet - plocka skräp
Rädda havet - plocka skräp
Rädda havet - plocka skräp


3. Ta hand om cigarettfimparna

Fimpar är ett otroligt stort problem då de inte bryts ner ordentligt utan blir till microplaster som förstör naturen. I Sverige slängs över en miljard fimpar på marken, VARJE ÅR, vilket är helt sjukt. Släng ALDRIG en cigarettfimp på marken.


4. Plocka skräp när du är ute i naturen

Detta är något som absolut inte behöver vara ett stort projekt utan vara så enkelt som att plocka upp det skräp man hittar när man är på stranden, har picknick i en park eller går ut på promenad i skogen. Att ha med en liten påse man kan lägga skräpet i är inte svårt, och får man bort en kapsyl, läskburk eller cigarettpaket från naturen har man i alla fall gjort något. Rädda havet genom att plocka skräp.



Mer om hållbart resande

Resa med tåg – mina bästa tips | Resa som vegetarian eller vegan – 8 tips | 9 miljömedvetna julklappar till reseälskarenDokumentärer om klimatet – 5 tips på NetflixResa miljömedvetet – 7 tips



Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

20 svar

    1. Åh, håller verkligen med om! Tyvärr skulle man behöva prata om det här även upp i åldrarna också då det främst är vuxna som är problemet. Jag vet till exempel att vi pratade jättemycket om nedskräpning och hade skräpplockardagar när jag gick i lågstadiet, men efter det har det inte varit ett aktuellt ämne från annat håll utan något jag själv aktivt sökt information om liksom 🙂

  1. Det var verkligen en väldigt bra morgon! Fint att städa upp lite skräp från naturen, men trist att vi hittade skräp.
    Hoppas verkligen att folk blir bättre på att få med sig sitt skräp hem från naturen och inte bara ta med det ut.

  2. Det är så himla tråkigt att det ska hamna så mycket skräp ute i naturen. Superbra tips på hur man kan förbättra situationen <3

  3. Jag ska gå på skräptur ganska snart, fast i skogen blir det idag. Havet ska jag ta hand om i helgen 🙂 Man blir på riktigt förbannad över att plocka, det går ju sååå snabbt att fylla en kasse!

  4. Jättebra inlägg! Har funderat själv på att ha skräpplockar dagar där man kommer ut och vandrar men har med sig soppåsar och kan plocka upp sånt man ser längs vägen. Även ha det tillsammans med familjens och släktens barn när de blir lite större.
    Förstår verkligen inte varför man inte bara kan ta med sig sitt skräp eller plocka upp efter sig.

  5. Så fint och bra initiativ! Det gör jag alltid med mina skolklasser, borde såklart göra det med mina barn med, tack för påminnelsen! 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *