Swedish Passport

Resa som vegetarian eller vegan | 8 tips

Publicerat: 2020-08-14 | Uppdaterat: 2023-10-19

Jag får faktiskt ganska ofta frågan hur det är att resa när man äter en specifik kost.

Jag slutade äta kött år 2016 och min man har varit vegan sedan 2017. Vi har därför fått ganska bra koll på det här med att resa med specialkost. Jag bytte kost av miljöskäl då dagens köttindustri är ohållbar för klimatet. Men skulle väl idag även tillägga att det är för etiska, hälsomässiga och ekonomiska skäl också. Att äta vegetariskt och veganskt börjar bli allt mer vanligt och jag vet att det finns många som skulle vilja testa, men drar sig från det då det hela bara känns knepigt. Jag har själv varit sån, men det behöver faktiskt inte vara så bökigt. Efter ett tag lär man sig vilka produkter man tycker om och vill använda sig av. Men vad gör man när man är på resande fot och inte har tillgång till allt man har hemma? Här är mina bästa tips för dig som ska resa och är vegetarian eller vegan – eller som kanske funderar på att bli.

Resa som vegetarian eller vegan | 8 tips

1. Gör research innan

Googla om det finns några bra restauranger som erbjuder vegetarisk eller vegansk mat, eller kolla om restaurangen lagt upp sin meny på hemsidan. Att hungrig behöva springa omkring mellan en massa olika restauranger för att hitta något som funkar slutar sällan bra.

2. Var beredd på att informera

I Sverige är alla ändå ganska överens om att “vegetarian” = inga djur och “vegan” = inga djurprodukter, men det är inte en garanti för att restaurangpersonalen har koll på vad det innebär. Har till exempel på en svensk restaurang frågat “har ni något veganskt?” och fått svaret “ja, en halloumiburgare”. I andra länder har man även helt andra definitioner så var beredd på att informera vad det är du inte äter.

Vegansk falafelburgare på Fergburger, Queenstown

3. Lär dig fraser på det lokala språket

Fraser som “äter inte djur”, “äter inte mjölkprodukter”, “äter inte ägg” och liknande kan vara bra att lära sig på det lokala språket, alternativt skriva upp det på en lapp och visa restaurangpersonalen. Antingen kan du använda dig av Google Translate eller fråga någon, till exempel receptionen på hotellet, om de kan översätta fraserna åt dig.

4. Var inte rädd för att fråga

Om du kommer till en restaurang som inte har något vegetariskt eller veganskt på menyn, var inte rädd för att fråga om det finns möjlighet att slänga ihop en måltid till dig. Många gånger kan restaurangerna servera rätter som inte finns på menyn.

Vegetarisk brunch på Paus Café 21, Helsingfors

5. Ha alltid med lite snacks i väskan

Mitt bästa tips för alla, oavsett specialkost eller inte. Att ha en frukt eller en proteinbar i väskan är så bra när hungern kryper på och man inte hunnit hitta en plats att äta på än.

6. Laga egen mat

Det är inget som säger att man behöver äta ute på restaurang bara för att man är ute och reser. Köp med lite härliga råvaror från en lokal butik (eller ännu bättre, marknad!) och laga en god måltid på boendet istället.

Crêpes på Kutens bensin
Vegansk galette på Kutens bensin, Gotland

7. Acceptera läget

Även om du följer alla tips ovan kommer det uppstå situationer på din resa där det helt enkelt inte finns något annat att äta än en tallrik pommes för dig som är vegetarian eller vegan. Du kommer inte dö av svält för att en måltid eller två inte innehöll hela kostcirkeln.

8. Var inte en party pooper

Det blir lätt att den som äter en specialkost är “den jobbiga” i resesällskapet. Förklara för de du reser med att du inte kommer kunna äta överallt, och var beredd på att du kanske kommer behöva ta ett större ansvar när det kommer till att hitta restaurang.

Detsamma går åt andra hållet, reser du med någon som har en specialkost: Var inte en party pooper och få den att känna sig jobbig. Hjälp istället till med att hitta bra alternativ.

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

34 Kommentarer

 • Så bra tips! 🙂 Vi äter jättemycket veganskt och vegetariskt (har dock inte släppt kött helt även om vi äter det mindre och mindre), finns så mycket gott <3

 • Vilka bra tips! Jag är inte vegan men tål däremot inte gluten och det kan vara svårt att förklara i vissa länder (särskilt i brödbaserade matkulturer som Tjeckien och Polen). Nödproviant är ett måste för mig med!

  Jag åt förresten en sagolikt god vegansk cheesecake med jordgubbar och lime i somras på ett gårdscafé (har bloggat om det). Bland det godaste jag någonsin ätit! Det som är så bra med veganska bakverk är ju att man aldrig känner sig äckligt mätt utan bara som att man har ätit något riktigt nyttigt! 🙂

  • Åh, kan tänka mig att gluten kan bli ännu knepigare att förklara på platser där glutenfritt inte “är en grej” eller vad man ska säga.

 • Så bra tips! Som tur är så reser jag mest bara med mina kompisar som också är vegetarianer eller veganer. Jag äter dessutom inte socker, men det är något som inte ska gå ut över någon annan, därför avstår jag bara helt klart från sånt. Har hittills på mina resor inte haft problem med att hitta bra mat. Dock svårare för min syster som äter glutenfritt och är vegetarian. Men det går det också. I Sydney åt vi frukost och kvällsmat på hotellet, dvs bröd mm som vi köpt på affären!

  • Åh, att resa med likasinnade är ju nästan det bästa tipset då alla är med på vad som gäller 🙂

 • Detta är ju så himla bra att få tips om ifall man ska iväg någonstans där det inte riktigt finns samma alternativ som hemma och där man inte är van att vara. Superbra inlägg! Tack finis <3

 • Så mycket bra tips 🙂 Och så fina bilder! Blev så hungrig nu när jag såg allt gott haha

 • Jag har jättesvårt att äta ute eftersom jag är allergisk mot soja och veteprotein. Oftast när jag frågar efter vetefritt får jag svaret; Vi har detta som är glutenfritt. Ja men är det vetestärkelse i ? Hmmm ja det är glutenfritt får jag till svar. Finns inte så ofta något för mig att äta så egen matsäck får följa.
  Härliga foton!

  • Åh så segt! Detta är ju dock bevis på att restaurangpersonalen inte alltid har stenkoll på vad som är i maten, men matsäck är ju verkligen guld värt så man vet vad man får och man vet ATT man får något att äta 🙂

 • Åh vilka grymma tips!! Äter nästan alltid vegetariskt när jag är ute och äter, även fast jag inte är fast vegetarian ❤️ Kram

  • Man behöver ju verkligen inte vara vegetarian för att äta mer grönt, precis alla vinner på om fler var som du 🙂

 • Så bra tips Du delar med dig av! 🙂
  Hoppas Du får en fin helg 🙂
  Kram!

 • Intressant information och jättebra tips! <3 Kramis

 • Fina tips och vad gott allt ser ut. Önskar dig en Trevlig Helg.

 • Veldig gode tips! Jeg har reist mye både som vegetarianer og veganer og det går som regel helt fint hvis en bare er litt ekstra påpasselig, gjør litt resarch og snakker fint med folk. De belgiske vaflene ser forresten helt sinnsykt gode ut!:D God klem<3

  https://siljealice.com

  • Ja men precis, med lite planering går det mesta oftast att lösa 🙂 Våfflan var verkligen magiskt god, älskar kombon rödbetshommus och avokado! 😀

 • Det är verkligen himla bra att du tipsar om detta, så många som är just vegetarianer eller veganer idag! 😀 KRAM <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *