Swedish Passport

Äventyr i Stendörren | Resedagbok

Publicerat: 2020-03-05 | Uppdaterat: 2024-02-11

I början av februari åkte jag på en förmiddagsutflykt till Stendörrens naturreservat tillsammans med Annie.

Annie har varit i Stendörren förut men detta var första gången för mig. Trodde jag i alla fall, tills mina föräldrar informerade mig om att jag varit där när jag var liten, haha. Jag kommer i alla fall inte ihåg någonting av det, så det blev ändå som en helt ny plats för mig att utforska. Häng med på äventyr i Stendörrens naturreservat!

RESEDAGBOK STENDÖRREN | 2 FEBRUARI 2020

Stendörrens naturreservat

Stendörren ligger ungefär en och en halv timme med bil från Stockholm. Vi började köra tidigt på morgonen och kom fram strax efter åtta, redo att utforska.

Stendörrens naturreservat

Hängbroar till Äspskär

Vi parkerade bilen på parkeringsplatsen bredvid stigen ut till ön Äspskär. För att komma dit behöver man passera två andra öar via ett par hängbroar. Stigen mellan broarna gick på klippor som var blöta efter nattens regn. I och med att jag är den klumpigaste människan någonsin är det nästan lite av ett mirakel att jag bara halkade en gång, haha.

Hängbroar till Äspskär​
Hängbroar till Äspskär​
Hängbroar till Äspskär​

Soluppgångsfrukost i Stendörren

Väl ute på Äspskär satte vi oss ner vid havet för att äta frukost. Solen kämpade sig fram bakom molnen och vi möttes av en fantastisk soluppgång. Alltså så magiskt att sitta utomhus, ha utsikt över havet, solen i ansiktet och äta frukost.

Soluppgångsfrukost i Stendörren​
Soluppgångsfrukost i Stendörren​

Upptäcktsfärd på Äspskär

Sedan var det dags att upptäcka ön Äspskär ordentligt. Vi följde en stig som gick runt hela ön längs med soliga klippor vid havet.

Upptäcktsfärd på Äspskär​
Upptäcktsfärd på Äspskär​
Upptäcktsfärd på Äspskär​
Upptäcktsfärd på Äspskär​
Upptäcktsfärd på Äspskär​

Stora Krokholmen

Sedan var vi tillbaka på parkeringen och hoppade in i bilen och körde längre in i naturreservatet. Vi parkerade på en annan parkeringsplats i Stendörren och gav oss ut på ön Stora Krokholmen. Vi gick ett varv runt den ön också, men stigen gick mest inne i skogen snarare än längs med vattnet. Vi stannade dock vid en solig liten klippa och åt kanelbullar. Man kan inte gå på upptäcktsfärd utan ett fika-stopp, haha.

Stora Krokholmen​
Stora Krokholmen​
Stora Krokholmen​

Naturum Stendörren

Efter att ha tagit oss runt Stora Krokholmen promenerade vi vidare längs med en stig till Naturum. Det är en byggnad där de arrangerar olika aktiviteter på sommaren, men när vi var där var det stängt.

Naturum Stendörren​
Naturum Stendörren​
Naturum Stendörren​

Stendörren i Stendörrens naturreservat

Från Naturum kan man dock se det som gett Stendörren sitt namn. Kommer man till Stendörren via vattnet måste man nämligen passera en smal passage mellan två öar – som en dörr av sten. Efter det hoppade vi in i bilen igen och körde tillbaka till Stockholm, nöjda med vårt lilla äventyr i Stendörren.

Läs Annies blogginlägg från Stendörren här: Efter regn kommer solsken

Stendörren i Stendörrens naturreservat​
Stendörren i Stendörrens naturreservat​
Stendörren i Stendörrens naturreservat​
Karta över platserna vi besökte i Stendörren

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

32 Kommentarer

 • Vilka fina platser. Ett mål jag har för sommaren är att utforska fler naturreservat och andra fina naturplatser 🙂 Kram

 • Wow så himla vackert!!!!!

 • Det där naturreservatet har jag aldrig hört talas om! Fina bilder, som vanligt 😀

 • Wow vad fina bilder, vilken miljö! <3Vilken utflykt! Skönt att du inte ramlade mer än en gång på den hala bron 🙂 Kram<3

  • Lite av ett mirakel att jag inte halkade omkull fler gånger, men kan ju ha varit för att jag gick myrsteg på de hala klipporna 😉 Tusen tack!

 • Så otroligt vackra bilder!

 • Vad jag fick feeling av en liten trip ut i skogen nu som när man var liten, typ grilla korv och bara mysa! Nej men detta låter och ser helt underbart ut <3 WOW!

 • Saga Aginger

  Åh så fint!! Var också där som barn, men minns bara klipporna och informationstavlan. Såg helt underbart ut <3

 • Underbara bilder 🙂 Vi åkte ofta till Stendörren när barnen var små och badade. Det är så himla fint där 🙂 Det är mycket gående upp och ner för klippor men det är det värt. Kram <3

 • Vilket härligt äventyr ni var på och hala broar kan vara läskiga. Skönt att du inte ramlade ner mer än en gång och jag hade garanterat ramlat fler gånger. 😀 Kramis

  • Haha åh, gick typ myrsteg över klipporna då jag var så rädd för att halka och sekunden jag slutade tänka på hur jag gick var sekunden jag halkade, haha! 😉

 • Vilka underbara bilder! 😀

 • Åh vad mycket fina härliga bilder <3

 • Oj så fint det är där =D, så tjusiga bilder, läckert med bron

 • Jag älskar både dina och Annies inlägg – alltid så fina bilder och intressanta beskrivningar med lite bra fakta inmatad i texten ? Jag har redan läst hennes inlägg, men det var precis lika roligt att få läsa ditt! Jag hade faktiskt inte en aning om varför det heter Stendörren så nu har jag lärt mig något nytt ?
  Det ser verkligen mysigt ut så jag tror bestämt att jag ska dra med mig Calle dit i sommar! Kram finaste Amanda ???

  • Åh så kul att höra! Håller tummarna för att du kommer dit i sommar, så otroligt härligt, och lättillgängligt, naturreservat! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *