Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-30
REKLAM – Inlägget är skrivet i samarbete med EnjoyPolen


Det har tagit mig tre månader att skriva det här inlägget, men här är det: Allt du behöver veta om att besöka Auschwitz


Den här destinationsguiden har dragit ut på tiden då jag helt enkelt inte vetat var jag skulle börja. Auschwitz är allt annat än en vanlig turistattraktion. Precis som jag skrev i inlägget om mina tankar om att dela foton från Auschwitz tror jag det är viktigt att påminnas om vad som hände här. Speciellt med tanke på att det finns människor idag som förnekar hela förintelsen. Auschwitz är en fruktansvärd del av historien där mänskligheten visat sig från sin allra värsta sida. Men jag tror verkligen att det är viktigt att veta vad som hände för att förhindra att det händer igen. Med det sagt, här kommer mitt antagligen längsta blogginlägg någonsin med allt du behöver veta om att besöka Auschwitz.

Jag gjorde resan till Auschwitz tillsammans med EnjoyPolen.com eftersom att de anordnar guidade turer på svenska. Det kändes verkligen så bra då ingen viktig information försvann på grund av missförstånd med språk och översättning. Vår guide hämtade upp oss och ett 30-tal andra svenskar utanför vårt hotell och körde oss till Auschwitz som ligger ungefär en och en halv timme utanför Kraków. Trots att vi ändå var en ganska stor grupp kändes det aldrig trångt eller stressat i och med att alla fick ha hörlurar på sig som var kopplade till guidens mikrofon. Otroligt skönt då det innebar att man kunde gå lite för sig själv, men ändå hela tiden höra guiden.


Besöka Auschwitz – Allt du behöver vetaVar: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen. Cirka en och en halv timme med bil från Kraków

När: Öppet alla dagar, men öppettiderna varierar

Hur: Antingen med en guidad tur eller på egen hand

Pris: Det är gratis att besöka Birkenau och entréavgiften för att besöka Stammlager varierar beroende på dag/tid/storlek på grupp och så vidare. Det kostar från 195 PLN (cirka 450 svenska kronor) per person att åka med EnjoyPolen och då ingår transport, entréavgift och en guidad tur av både Stammlager och Birkenau

Bra att veta:

 • Man får inte ta med några stora väskor in på Stammlager
 • Det är fotoförbud på två platser som är tydligt markerade
 • Glöm inte bort att visa respekt. Miljontals människor förlorade sina liv till onödig ondska och platsen ska inte behandlas som en “cool plats att ta selfies på”

Allt du behöver veta om Auschwitz I – StammlagerVad många inte vet är att Auschwitz består av tre olika läger, Auschwitz I (även kallat Stammlager), Auschwitz II (även kallat Birkenau) och Auschwitz III (även kallat Monowitz). Vi började vår guidade tur med att besöka Auschwitz I. Precis som jag skrev i min resedagbok från den här dagen var det så otroligt surrealistiskt att gå från ett riktigt turistigt område med souvenirbutiker och turistbussar, genom en säkerhetskontroll för att sedan stå rakt under “Arbeit Macht Frei”-skylten. Även om det var flera grupper med turister där samtidigt var det otroligt tyst, och jag har så svårt att beskriva hur det kändes att besöka Auschwitz. Jag trodde att det skulle bli enklare att förstå och ta in allt som hände i Auschwitz när man väl var på plats, men det gjorde det ärligt talat bara svårare. Hur kan så många hemska saker hänt på exakt samma plats jag stod på, 80 år tidigare?

Auschwitz I, eller Stammlager består av flera tegelbyggnader som i början av kriget användes för att förvara politiska fångar. Idag har några av byggnaderna gjorts om till “traditionella” museiutställningar med fotografier och föremål från kriget. Nazisterna sparade nämligen allt från fångarna. Du har antagligen redan hört talas om att det finns rum fyllda med tusentals väskor och skor. Andra byggnader har bevarats och ser ut som de gjorde under kriget så att man ska få en bild av hur fångarna levde, arbetade och dog. En korridor hade bilder på fångarna då man i början av kriget fotograferade och registrerade alla som kom till Auschwitz – tills de blev för många. 80-90% av alla som anlände till Auschwitz skickades direkt till gaskamrarna och oftast var dessa kvinnor och barn då de var svagast och därmed sämst arbetskraft.

Stammlager var också platsen där Joseph Mengele, som antagligen är en av historiens värsta människor, arbetade. Det var han som bestämde vilka som hamnade i arbetsläger och vilka som gasades ihjäl direkt vid ankomsten till Auschwitz. Han genomförde också brutala experiment. Bland annat amputerade han kroppsdelar och sydde ihop människor med varandra. Utan någon som helst bedövning.Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager


Den sista delen av den guidade turen i Stammlager var utan tvekan den värsta då vi fick besöka en av Auschwitz gaskammare. I slutet av kriget förstörde nazisterna de fyra stora gaskamrarna vid Birkenau för att röja undan bevis på det vidriga de hade gjort. Gaskammaren i Stammlager är den enda som finns kvar idag. Det här var även den första gaskammaren där de testade använda gasen Zyklon B som ett sätt att mörda en massa människor på samma gång.

Jag ska erkänna att jag stannade vid entrén till gaskammaren då jag fick lite panik och ville vara säker på att det fanns en annan väg ut innan jag klev in. Gaskammaren var antagligen större än min lägenhet. Men jag fick ändå otroligt mycket klaustrofobi när jag tittade närmare på väggarna och såg klösmärken från människor som varit instängda och kämpat för sina liv. Det är överväldigande att tänka på vad de upplevt och känt därinne och jag var så lättad när vi fick gå ut igen och tänkte tanken “Vi fick kliva ut ur gaskammaren levande. Tusentals andra fick inte det.”

Bredvid gaskammaren var det ett krematorium där andra fångar fick bära kropparna från gaskamrarna och kremera dem. När alla gaskammare var aktiva hade de kapaciteten att gasa och kremera 4400 människor – varje dag. 4400 människoliv förlorade varje dag i dessa gaskammare, bara för att någon annan ansåg att de var annorlunda. Vidrigt.Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager
Auschwitz I - Stammlager

Allt du behöver veta om Auschwitz II – BirkenauVi hade en liten paus efter besöket i gaskammaren (vilket jag ärligt talat behövde för att hantera situationen) innan vi klev på bussen igen och körde i ungefär 5 minuter för att komma till Auschwitz II, mera känt som Birkenau. Om Stammlager var inhumant, var Birkenau enbart ondska svår att förstå. Det här området byggdes senare under kriget och idag finns inte mycket kvar i och med att nazisterna försökte förstöra allt i slutet av kriget för att dölja bevisen. De flesta byggnader här var gjorda av trä istället för tegel och var långt ifrån en human plats för människor att bo på. Trots det trängdes mer än 700 fångar i varje byggnad. Och det var många som frös ihjäl under nätterna.

Grindarna till Birkenau kallas för “Gate of Death” i och med att det var genom de grindarna fångarna kom med tåg till Auschwitz. Som jag nämnde innan gasades 80-90% av fångarna ihjäl direkt när de kom till Auschwitz efter att ha varit hopträngda i små tågvagnar utan syre, vatten eller mat i flera dagar. Många människor dog på dessa tågresor, och många visste inte ens om att de var fångar. I slutet av kriget lurade nazisterna till exempel ungerska judar att köpa land i Polen, och när de kom dit blev de ihjälgasade. De betalade alltså pengar till nazisterna, bara för att i slutändan bli mördade på ett fruktansvärt sätt.

Vi fick gå in i två av de kvarvarande byggnaderna i Birkenau, en “bostad” och en “toalett”. Det sista fotot i det här inlägget visar “sängarna” fångarna sov i och toaletterna var i stort sett bara en stor låda som fångarna fick besöka en gång på morgonen och en gång på kvällen. Att gå på toaletten under arbetstimmarna gav hårda straff. Och det var oftast högutbildade människor som doktorer och professorer som var ansvariga för att tömma toaletterna. Bara för att förnedra dem ytterligare. Nazisterna gjorde verkligen allt för att både fysiskt och mentalt misshandla fångarna.

Sakerna jag nämnt i det här inlägget är bara en bråkdel av allt som hände i Auschwitz dessa fem år. Vår guide avslutade turen med att säga “De som gjorde allt detta var människor. De var människor med familj och utbildning, men ändå gjorde de dessa grymma handlingar mot andra människor. Det är möjligt att det kan hända igen och därför är det viktigt att det som hände på Auschwitz blir ihågkommet”, och med de orden vill jag avsluta det här inlägget.Var snälla mot varandra. Birkenau
 Birkenau
 Birkenau
 Birkenau
Birkenau
Birkenau
Birkenau


Mer om Auschwitz

Guidad tur på Auschwitz (Resedagbok 2019) | Mina tankar om att dela foton från AuschwitzMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

34 svar

 1. Wow detta var jobbigt att läsa. Man vet ju mycket om vad som hände där inne, då jag läst en hel del böcker från både överlevande och dem som faktiskt jobbade där. Det är som du säger riktigt svårt att ta in.
  Det där med klösmärkena känner jag igen. Inte ens i närheten av vad som hänt här men det var som att gå in i en vägg av energi, riktigt läskigt och känslosamt.
  Skulle absolut vilja besöka detta ställe någon gång men vet inte ärligt talat hur jag skulle reagera. Vet att dem haft en riktigt tuff utbildning för ungdomar där man får ett kort på en person som man lär känna under rundturens gång och sedan mot slutet får man veta om den överlevt eller inte. Måste bli så extra påtagligt ocj hemskt vet inte ens om de gör detta fortfarande.

  1. Ja fy alltså, det är ju vidrigt när man hör de ofantligt höga siffrorna på offer, men det blir ju som ännu mer påtagligt när man går ner på individnivå och verkligen får följa en specifik persons upplevelser

 2. usch ja tycker verkligen sånt slöseri med att döda människor som inte skulle va värda något. helt otroligt att det hänt
  ja klarar inte gå dit berörs för mycket

 3. Tack för det här fina resereportaget. Det är så svårt att förstå att allt detta kunde hända. Och det är så viktigt att vi inte glömmer.

 4. Vad tragiskt att läsa, men så nödvändig information att ta in. Detta är så viktigt att komma ihåg, men så tragiskt. Läst många böcker om den här händelsen från personer som kommit därifrån levande, men jag blir så fruktansvärt berörd att jag aldrig vågat besöka Auschwitz på riktigt. Något jag förövrigt skulle vilja göra <

 5. Det är helt sjukt att något sånt här har kunnat hända! Samtidigt måste det vara en ganska mäktig upplevelse att få se det här på riktigt.

 6. Det är många jag känner som vart där och beskrivit den tunga känslan när de vart där… Nästan överväldigande. Jag skulle vilja åka dit själv för jag tror det är himla nyttigt!

 7. Så himla rörande inlägg. Att besöka en utav de där platserna är verkligen något som känns. Du skildrade din upplevelse otroligt väl både genom text och bilder. Stor kram <3

 8. Jag måste åka dit, har sagt det så länge. Får såna känslor bara av dina bilder, alltså det är så oförståeligt alltihop, vad de fick vara med om, men jag måste se det. Verkligen ett välskrivet och bra dokumenterat inlägg din upplevelse av Auschwitz! <3

 9. Det är en sån vidrig plats! Var där för något år sedan och gick därifrån med en stor klump i magen. Tycker alla borde åka dit någon gång, för att verkligen förstå vad som hände där.

  Fin blogg i övrigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *