Swedish Passport

REKLAM - Inlägget är skrivet i samarbete med EnjoyPolen

Besöka Auschwitz | Allt du behöver veta

Publicerat: 2019-11-12 | Uppdaterat: 2024-05-29

Om det finns en plats här i världen jag tycker alla ska besöka så är det Auschwitz.

Anledningen till att besöka Auschwitz är många. Hedra offer. Lära sig mer om historien. Se platsen med egna ögon. Oavsett vad, så tror jag det är viktigt att besöka Auschwitz. Det är en kraftfull påminnelse om en fruktansvärt mörk del av mänsklighetens historia. Och vi måste minnas för att förhindra att det händer igen. Speciellt med tanke på världen vi lever i just nu.

Även om Auschwitz är allt annat än en vanlig turistattraktion har jag i det här inlägget samlat all praktisk information du behöver veta inför ditt besök. Detta tillsammans med mina egna upplevelser av att resa dit.

Besöka Auschwitz - Allt du behöver veta

1. Vad är Auschwitz?

Auschwitz var ett nazistiskt koncentrations- och förintelseläger under andra världskriget, beläget i ockuperade Polen. Det bestod bland annat av Auschwitz I, som fungerade som administrativt centrum och arbetsläger, och Auschwitz II-Birkenau, som var det största lägret som användes för massutrotning.

Idag är Auschwitz både ett museum och ett minnesmonument för Förintelsens offer.

2. Var ligger Auschwitz?

Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen

Cirka en och en halv timme med bil från Kraków eller fyra timmar med bil från huvudstaden Warszawa.

3. När kan man besöka Auschwitz?

Auschwitz är öppet året runt med undantag för juldagen, nyårsdagen och påskdagen.
Öppettiderna varierar under året.

4. Hur besöker man Auschwitz?

Antingen med en guidad tur eller på egen hand. Se till att förboka ditt besök i god tid då det ofta blir fullbokat.

5. Hur lång tid tar det att besöka Auschwitz?

Det är upp till individen, men Auschwitz museum rekomenderar minst tre och en halv timme.

6. Finns det någon åldergräns på Auschwitz?

Det är inte rekommenderat att barn under 14 år besöker Auschwitz.

7. Vad kostar det att besöka Auschwitz?

Det är gratis att besöka Auschwitz II-Birkenau och entréavgiften för att besöka Auschwitz I varierar beroende på dag/tid/storlek på grupp och så vidare. Det kostar från 295 PLN (cirka 800 svenska kronor) per person att åka med EnjoyPolen och då ingår transport, entréavgift och en guidad tur av både Auschwitz I och Auschwitz II-Birkenau.

8. Bra att veta inför ditt besök på Auschwitz:

 • Du måste ha med dig giltig legitimation
 • Man får inte ta med några stora väskor in på Auschwitz I
 • Reser du dit själv bör du vara på plats minst 30 minuter innan då du måste passera en säkerhetskontroll
 • Det är fotoförbud på två platser på Auschwitz I som är tydligt markerade
 • Läs gärna på om Förintelsen innan ditt besök för att få en större förståelse

 

Och glöm inte bort att visa respekt. 

Allt du behöver veta om att besöka Auschwitz I & Auschwitz II-Birkenau

Min upplevelse av att besöka Auschwitz

Jag besökte Auschwitz med EnjoyPolen.com som anordnar guidade turer på svenska. Det kändes verkligen så bra då ingen information försvann på grund av språkmissförstånd. Vi och ett 30-tal andra svenskar blev upphämtade vid våra hotell och blev tilldelade hörlurar som var kopplade till vår guides mikrofon. Så himla bra då det innebar att man kunde gå omkring lite för sig själv, men hela tiden höra guiden.

Vi började vår guidade tur med att besöka Auschwitz I. Och det var så surrealistiskt att gå från ett riktigt turistigt område med souvenirbutiker och turistbussar, genom en säkerhetskontroll för att sedan stå rakt under “Arbeit Macht Frei”-skylten. Även om det var flera grupper med turister där samtidigt var det otroligt tyst. Jag upplevde det som att till och med fåglarna var tysta. Och känslan var bara så svår att sätta ord på. Jag trodde att det skulle bli enklare att förstå och ta in allt som hände i Auschwitz när man väl var på plats. Men det gjorde det ärligt talat bara svårare. Hur kan så många hemska saker ha hänt på exakt samma plats som jag stod på?

Auschwitz I består av flera tegelbyggnader som i början av kriget användes för att förvara politiska fångar. Idag har några av byggnaderna gjorts om till “traditionella” museiutställningar med fotografier och föremål från kriget. Du har antagligen redan hört talas om att det finns rum fyllda med tusentals väskor och skor. Nazisterna sparade nämligen allt från fångarna. Andra byggnader har bevarats och ser ut som de gjorde under kriget så att man ska få en bild av hur fångarna levde, arbetade och dog. En korridor hade bilder på fångarna då man i början av kriget fotograferade och registrerade alla som kom till Auschwitz – tills de blev för många. 80-90% av alla som anlände till Auschwitz skickades direkt till gaskamrarna och oftast var dessa kvinnor och barn då de var svagast och därmed sämst arbetskraft.

Auschwitz I var också platsen där “Dödsängeln” Joseph Mengele utförde brutala experiment på fångarna. Bland annat amputerade han kroppsdelar och sydde ihop människor med varandra. Utan någon som helst bedövning.

Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz
Guidad tur på Auschwitz

Gaskammaren på Auschwitz I

Den sista delen av den guidade turen i Auschwitz I var utan tvekan den värsta. Då fick vi besöka den enda kvarvarande gaskammaren.

Jag ska erkänna att jag stannade vid entrén till gaskammaren då jag fick lite panik och ville vara säker på att det fanns en annan väg ut innan jag klev in. Gaskammaren var antagligen större än min lägenhet. Men jag fick ändå otroligt mycket klaustrofobi. Och det blev inte bättre av att titta närmare på väggarna och se klösmärken från människor som varit instängda och kämpat för sina liv. Det är överväldigande att tänka på vad de upplevt och känt därinne och jag var så lättad när vi fick gå ut igen och tänkte tanken “Vi fick kliva ut ur gaskammaren levande. Tusentals andra fick inte det.”

Bredvid gaskammaren var det ett krematorium där andra fångar fick bära kropparna från gaskamrarna och kremera dem. När alla gaskammare var aktiva hade de kapaciteten att gasa och kremera 4400 människor – varje dag. 4400 människoliv förlorade varje dag i dessa gaskammare, bara för att någon annan ansåg att de var annorlunda. Vidrigt.

Guidad tur på Auschwitz

Min upplevelse av Auschwitz II-Birkenau

Vi hade en liten paus efter besöket i gaskammaren, vilket jag ärligt talat behövde för att hantera situationen. Sedan körde vi vidare till Auschwitz II-Birkenau. Om Auschwitz I var inhumant, var Birkenau enbart ondska svår att förstå. Det här området byggdes senare under kriget och idag finns inte mycket kvar i och med att nazisterna försökte förstöra allt i slutet av kriget för att dölja bevisen. De flesta byggnader här var gjorda av trä istället för tegel och var långt ifrån en human plats för människor att bo på. Trots det trängdes mer än 700 fångar i varje byggnad. Och det var många som frös ihjäl under nätterna.

Grindarna till Birkenau kallas för “Gate of Death” i och med att det var genom de grindarna fångarna kom med tåg till Auschwitz. 80-90% av fångarna gasades ihjäl direkt när de kom till Auschwitz efter att ha varit hopträngda i små tågvagnar utan syre, vatten eller mat i flera dagar. Många människor dog på dessa tågresor, och många visste inte ens om att de var fångar. I slutet av kriget lurade nazisterna till exempel ungerska judar att köpa land i Polen, och när de kom dit blev de ihjälgasade. De betalade alltså pengar till nazisterna, bara för att i slutändan bli mördade på ett fruktansvärt sätt.

Vi fick gå in i två av de kvarvarande byggnaderna i Birkenau, en “bostad” och en “toalett”. Det sista fotot i det här inlägget visar “sängarna” fångarna sov i. Och toaletterna var i stort sett bara en stor låda som fångarna fick besöka en gång på morgonen och en gång på kvällen. Att gå på toaletten under arbetstimmarna gav hårda straff. Och det var oftast högutbildade människor som doktorer och professorer som var ansvariga för att tömma toaletterna. Bara för att förnedra dem ytterligare. Nazisterna gjorde verkligen allt för att både fysiskt och mentalt misshandla fångarna.

Sakerna jag nämnt i det här inlägget är bara en bråkdel av allt som hände i Auschwitz. Vår guide avslutade turen med att säga “De som gjorde allt detta var människor. De var människor med familj och utbildning, men ändå gjorde de dessa grymma handlingar mot andra människor. Det är möjligt att det kan hända igen och därför är det viktigt att det som hände på Auschwitz blir ihågkommet”, och med de orden vill jag avsluta det här inlägget.

 

Var snälla mot varandra.

Guidad tur på Birkenau
Guidad tur på Birkenau
Guidad tur på Birkenau

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

34 Kommentarer

 • Det är en sån vidrig plats! Var där för något år sedan och gick därifrån med en stor klump i magen. Tycker alla borde åka dit någon gång, för att verkligen förstå vad som hände där.

  Fin blogg i övrigt!

 • Jag måste åka dit, har sagt det så länge. Får såna känslor bara av dina bilder, alltså det är så oförståeligt alltihop, vad de fick vara med om, men jag måste se det. Verkligen ett välskrivet och bra dokumenterat inlägg din upplevelse av Auschwitz! <3

  • Tusen tack för dina fina ord, håller tummarna för att du får uppleva Auschwitz själv en dag för det är verkligen omöjligt att förstå!

 • Gud vad läskigt, men vilken upplevelse att få se detta 🙂

 • Så himla rörande inlägg. Att besöka en utav de där platserna är verkligen något som känns. Du skildrade din upplevelse otroligt väl både genom text och bilder. Stor kram <3

  • Tycker det är supersvårt att verkligen förmedla allting då det är så himla mycket känslor kring det hela så uppskattar ditt beröm supermycket! Tack!

 • Det är många jag känner som vart där och beskrivit den tunga känslan när de vart där… Nästan överväldigande. Jag skulle vilja åka dit själv för jag tror det är himla nyttigt!

  • Överväldigande är ett bra ord, för det hela är verkligen så ofattbart och så svårt att ta in! Hoppas du har möjlighet att åka dit en dag!

 • Saga

  Väldigt bra skrivet Amanda!

 • Det är helt sjukt att något sånt här har kunnat hända! Samtidigt måste det vara en ganska mäktig upplevelse att få se det här på riktigt.

  • Ja verkligen, upplevelsen att vara där är ju nästan obeskrivlig då det är så mycket tankar, känslor och intryck att ta in och på något sätt hantera!

 • En plats alla borde besöka alltså!

 • Där var jag för några år sedan och det är en resa jag är SÅ glad att jag gjorde, det berörde så enormt att få höra och se allt! <3

  • Åh, jag håller verkligen med! Man blir ju verkligen berörd av att höra allting och samtidigt se platserna med egna ögon!

 • Vilken upplevelse och dit måste jag också besöka någon gång! <3 Kramis

  • Hoppas du har möjlighet att åka dit någon dag, det är verkligen en upplevelse som får en att tänka en hel del!

 • alltså så hemskt, vet inte om jag skulle klara av att gå där

  • Det är verkligen så hemskt, men så värdefullt ändå på något vis att få uppleva då man omöjligen kan komma därifrån oberörd och man får därför en hel massa tankar!

 • Vad tragiskt att läsa, men så nödvändig information att ta in. Detta är så viktigt att komma ihåg, men så tragiskt. Läst många böcker om den här händelsen från personer som kommit därifrån levande, men jag blir så fruktansvärt berörd att jag aldrig vågat besöka Auschwitz på riktigt. Något jag förövrigt skulle vilja göra <

  • Det är ju så himla viktigt att allting kring Auschwitz blir ihågkommet för att förhindra att det händer igen, hoppas du får åka dit en dag!

 • Tack för det här fina resereportaget. Det är så svårt att förstå att allt detta kunde hända. Och det är så viktigt att vi inte glömmer.

 • Vilken intressant upplevelse att få besöka Auschwitz. Skrämmande också . Fina bilder 🙂

 • usch ja tycker verkligen sånt slöseri med att döda människor som inte skulle va värda något. helt otroligt att det hänt
  ja klarar inte gå dit berörs för mycket

 • Wow detta var jobbigt att läsa. Man vet ju mycket om vad som hände där inne, då jag läst en hel del böcker från både överlevande och dem som faktiskt jobbade där. Det är som du säger riktigt svårt att ta in.
  Det där med klösmärkena känner jag igen. Inte ens i närheten av vad som hänt här men det var som att gå in i en vägg av energi, riktigt läskigt och känslosamt.
  Skulle absolut vilja besöka detta ställe någon gång men vet inte ärligt talat hur jag skulle reagera. Vet att dem haft en riktigt tuff utbildning för ungdomar där man får ett kort på en person som man lär känna under rundturens gång och sedan mot slutet får man veta om den överlevt eller inte. Måste bli så extra påtagligt ocj hemskt vet inte ens om de gör detta fortfarande.

  • Ja fy alltså, det är ju vidrigt när man hör de ofantligt höga siffrorna på offer, men det blir ju som ännu mer påtagligt när man går ner på individnivå och verkligen får följa en specifik persons upplevelser

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *