Swedish Passport

Den "medeltida" staden Jakriborg | Resedagbok

Publicerat: 2022-09-20 | Uppdaterat: 2024-02-11

Välkommen till del 4 av min resedagbok från Skåne.

Den här dagen lämnade jag och min bror våra föräldrar och min numera man (men vid tillfället sambo) på golfbanan och åkte iväg på en liten roadtrip. Vi stannade bland annat i Trelleborg, Jakriborg, Lund – och så slottet där Mysteriet på Greveholm spelades in.

Resedagbok Telleborg, Staffanstorp, Jakriborg, Lund & Harlösa | Dag 5 | 27 juli 2022

Trelleborgen i Trelleborg

Efter att ha lämnat golfarna på Trelleborgs golfklubb körde vi vidare in i Trelleborg och stannade vid Trelleborgen. Det är fri entré till själva borgen, och i anslutning till den finns ett museum och en rekonstruerad vikingagård. Men det hoppade vi över den här gången.

Trelleborgen i Trelleborg
Trelleborgen i Trelleborg
Trelleborgen i Trelleborg

Tirups Örtagård

Sedan for vi vidare till Tirups Örtagård där vi hade tänkt ta en fika i deras mysiga trädgård. Men det blev ändrade planer. Vi fick nämligen två stalkers i form av två lösa hundar som vi misstänker bodde på gården. De tyckte nämligen min hund Stina var himla spännande då hon var i slutet av sitt löp. De vägrade lämna henne i fred så vi stannade inte allt för länge, haha.

Tirups Örtagård​
Tirups Örtagård​
Tirups Örtagård​

Den "medeltida" staden Jakriborg

Vi åkte istället vidare till mitt främsta mål för dagen: Jakriborg. När tror du staden byggdes? 1200-talet? 1300-talet? Nä. 1999. Jakriborg är alltså något så unikt som en morden, “medeltida” stad.

Många har kallat det tramsigt eller filmkuliss-aktigt, men jag tycker bara det är trevligt att nybyggen inte alltid behöver se ultramoderna ut liksom. Och förresten är Jakriborg inte ens en stad, utan ett bostadsområde i Hjärup. Och samtliga bostäder är hyresrätter.

Den "medeltida" staden Jakriborg​
Den "medeltida" staden Jakriborg​
Den "medeltida" staden Jakriborg​
Den "medeltida" staden Jakriborg​
Den "medeltida" staden Jakriborg​
Den "medeltida" staden Jakriborg
Den "medeltida" staden Jakriborg​

Folk Pizza och Bar i Lund

Efter det var det dags för lunch så vi bestämde oss för att köra in till Lund. Väl där irrade vi först omkring för att hitta en parkeringsplats i jag vet inte hur länge. Sedan irrade vi vidare för att hitta en restaurang som faktiskt var öppen. Vi hamnade tillslut på Folk Pizza och Bar där vi beställde en varsin otroligt god pizza. Och bilderna nedan är de enda jag fotade i Lund, haha.

Folk Pizza och Bar i Lund​
Folk Pizza och Bar i Lund​

Slottet från Mysteriet på Greveholm

Sedan fick jag uppfylla en riktig barndomsdröm: Besöka Greveholm. Eller ja, det heter egentligen Hjularöds slott och var inspelningsplats för Mysteriet på Greveholm som var julkalender 1996. Och sedan uppföljaren 2012. Slottet är privatägt, men jag var så glad över att få stå och titta på det från grinden. Aldrig känt mig så turistig som då, haha.

Sedan körde vi tillbaka och hämtade upp golfarna innan det blev tacokväll i vårt Airbnb-ade hus. Och jag passade på att titta på några avsnitt av Mysteriet på Greveholm på SVTs öppna arkiv.

Slottet från Mysteriet på Greveholm​
Slottet från Mysteriet på Greveholm​
Slottet från Mysteriet på Greveholm​
Karta över platserna vi besökte i Skåne

Resedagböcker från Skåne 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

28 Kommentarer

 • Vilken inspirerande dag! Stort tack för att du delar med dig. Jag inser att det finns många skäl att besöka Skåne, resmålen du nämner i detta inlägg är några av dem.

  Kram

 • Ser väldigt spännande ut!

 • Så vackert med en “modern” medeltida stad! Håller helt med om att nybyggen inte måste byggas så himla modernt hela tiden, jag föredrar helt klart den här lite äldre stilen. ^^

 • Så roligt att läsa om Jakriborg, jag har länge velat åka dit och titta på de här fina husen!

 • Så mysigt att läsa och titta på detta! Ballt ändå med en nybyggd medeltida stad, håller med om att det trots allt är roligare med dessa vackra byggnader än många inte fullt lika charmiga nybyggen. Också så kul med “Greveholm”, det måste jag också se en dag. 🙂

  • Åh men tack så hemskt mycket, så kul att höra 😀 Håller tummarna för att du får möjlighet att åka dit en dag!

 • Vad många intressanta platser ni besökte. Jättefina bilder. Älskar Skåne. Det påminner så mycket om Danmark som har en speciell plats i mitt hjärta 🙂

 • Vilka fina foton! jakriborg besökte vi också förra sommaren, ett speciellt och annorlunda ställe verkligen!!

 • Åh vad fint det är i Skåne och dessa platser vill jag också besöka. Kramis <3

 • så roligt! å greveholm hade jag också velat se 😀

 • Men hur har jag aldrig hört talas om denna plats förut?! Hur vackert som helst <3

 • Många intressanta platser jag inte besökt.
  Trelleborgen har jag inte ens hört talas om, trots att jag varit en del i Trelleborg tidigare.
  Jakriborg har jag hört talas om och sett på håll, men skulle gärna vilja komma dit. Ser så spännande ut.
  Tack för trevliga utflykter!

 • Jakriborgs byggnader är ju hur fina som helst. Spela roll om något är byggt på 1300- eller 1990-talet, är det charmigt så är det.

  • Jo men lite så tänker jag också. Jag hade i alla fall inte klagat på att flytta in ett nybygge som såg ut sådär 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *