Swedish Passport

Sveriges bästa falafel | Resedagbok

Publicerat: 2022-10-09 | Uppdaterat: 2024-02-11

Vi fortsätter med mina resedagböcker från Skåne. Detta är del fem.

Efter att ha flängt runt i princip hela Skåne i ett par dagar var det dags att faktiskt upptäcka staden vi hyrt hus i: Malmö. En stad jag egentligen inte haft så bra koll på mer än att de är Sveriges tredje största stad och har billig falafel. Och ja, Zlatan då. Såklart. Ett mål med dagen var i alla fall att äta Sveriges bästa falafel. Ett annat var att se den unika byggnaden Turning Torso. Malmö bjöd även på en helt otrolig hundrastgård och en magisk solnedgång över Öresundsbron. Häng med!

RESEDAGBOK Malmö | DAG 6 | 28 JULI 2022

Kalkbrottet i Limhamn

Vi började dagen med en promenad i området vi bodde i, Limhamn. Ett riktigt gulligt villakvarter som jag fotade exakt noll bilder på. Men vi stannade i alla fall vid en utkiksplats över Limhamns kalkbrott, som faktiskt är ett av norra Europas största dagbrott. Gör vad du vill med den informationen, haha.

Kalkbrottet i Limhamn

Sveriges bästa falafel - Falafel by Youssif

När det var dags för lunch var det också dags att testa Sveriges bästa falafel. Enligt vem? Lite oklart egentligen då det är flera som titulerar sig som bäst i Sverige på falafel. Men Falafel by Youssif började med falafel redan på 1980-talet och sägs vara den som introducerade rätten i Sverige. Och Uppdrag Mat har utsätt hans falafel till bäst i Sverige. Fler argument än så behövde vi inte utan åkte dit.

Så i en foodtruck på en parkeringsplats i ett industriområde åt vi alltså en varsin falafelrulle. Bäst i Sverige? Ska låta det vara osagt. Men gott var det i alla fall!

Sveriges bästa falafel - Falafel by Youssif​
Sveriges bästa falafel - Falafel by Youssif​
Sveriges bästa falafel - Falafel by Youssif​

Turning Torso

Efter falafel-lunchen åkte vi in till centrala Malmö och jag hade sikte på Turning Torso. Om jag inte var så himla seg med att publicera dessa resedagböcker hade jag kunnat skrivit att det var Nordens högsta byggnad. “Tyvärr” gick Karlatornet i Göteborg förbi Turning Torso nu i somras. Men jag menar, Turning Torso var ju faktiskt högst när jag var där så att eeeh.

Turning Torso

Hundrastplatsen Ribersborg

Vi promenerade sedan ner mot havet och möttes av en skylt om att hundar inte behövde vara kopplade. Kunde detta verkligen stämma? Ett helt enormt område där hundarna fick springa fritt? Mitt i en storstad? Helt otroligt. Det visade sig att vi hamnat vid Ribersborgs hundrastplats – ett paradis för hundar. Och hundägare. Stina fick börja med att springa av sig på agilitybanan.

Hundrastplatsen Ribersborg
Hundrastplatsen Ribersborg
Hundrastplatsen Ribersborg

Hundarna hade också en egen badplats där Stina fick simma efter pinnar och leka med andra hundar.

Hundrastplatsen Ribersborg
Hundrastplatsen Ribersborg

Det fanns till och med en egen dusch för hundarna. Inte Stinas favorit då hon hatar och duscha. Men wow vilken plats Ribersborgs hundrastplats var alltså. Så fantastiskt att få se hundarna springa fritt sådär. Tycker helt klart fler städer kan anamma den idén.

Hundrastplatsen Ribersborg

Slottsträdgårdens kafé

Nöjda med vårt egentligen helt oplanerade stopp på hundrastplatsen promenerade vi sedan vidare in till de centrala delarna av Malmö. Vi passerade bland annat Malmöhus slott och stannade för en vätskepaus på Slottsträdgårdens kafé. Behövde ju självklart ta en lemonad från Kivik eftersom vi besökte Kiviks musteri ett par dagar tidigare.

Slottsträdgårdens kafé​

Middag på Lilla torg

Sedan promenerade vi genom Kungsparken och Slottsparken, förbi Gustav Adolfs torg, till Lilla torg. Jag hade nämligen blivit tipsad om att det var ett bra ställe att äta på. Det var det också. Vi åt på restaurangen Moosehead som var ett himla trevligt ställe.

Middag på Lilla torg​
Middag på Lilla torg​
Middag på Lilla torg​

Den Skånska klassikern spettekaka

Efterrätten åts sedan i vårt Airbnb-ade hus: Den Skånska klassikern spettekaka. På besöket på Kiviks musteri hade jag nämligen köpt med mig en hem som det äntligen var dags att äta.

Jag har aldrig smakat spettekaka tidigare och min enda referens till det är att Johan Glans kallat det för “söt frigolit” i en stand up-rutin. Hade därför inte allt för höga förväntningar. Men lyckades ändå bli besviken?? Detta bakverk av ägg, socker och potatismjöl som gräddats på ett spett var alltså ingenting för mig. Helt sjukt egentligen då jag älskar allt med socker i, haha.

Den Skånska klassikern spettekaka​
Den Skånska klassikern spettekaka​

Solnedgång över Öresundsbron

Vi bodde inte allt för långt från Öresundsbron, alltså bron som förenar Sverige och Danmark. Hade därför en tanke på att jag ville se solnedgången därifrån någon kväll – och detta var kvällen. Så magiskt ljus!

Solnedgång över Öresundsbron​
Solnedgång över Öresundsbron​
Solnedgång över Öresundsbron​
Öresundsbron i solnedgången
Solnedgång över Öresundsbron​
Karta över platserna vi besökte i Malmö

Resedagböcker från Skåne 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Kul att ha testat den och låter ju gaaalet gott ❤️

 • Oj så mysigt det ser ut där! Jag måste åka till Skåne nån gång!

 • vad roligt! vi var ju också i skåne i sommar och Jonas sa att han åt en himla god falafel i malmö medans jag var på emporia, undra om det var där

 • Vilka fantastiska bilder! Turning torso är verkligen cool. Varit och sett den en gång. Synd att man inte får gå in där.
  Vilken fin hundrastgård 🙂
  Kram

 • Men åh, sååå härlig guide 🌟

 • Vilka underbara bilder, som alltid<3 ser gott ut med falafel 🙂 Det var inte igår 😉
  Ha en fin helg!

 • Vilken härlig vistelse du har haft i Malmö och så underbara bilder du fotade. Kramis <3

 • Malmö har jag besökt några gånger och fastnade för korsvirkeshusen vid Lilla Torg. Jag kan tänka mig att Malmö blev en av Stinas favoritstäder med tanke på den rastgården. Verkligen något för andra städer att ta efter. Den enda egentliga rastgård jag sett här i stan är en inhägnad inte särskilt stor gräsplätt med en bänk så ägarna kan sitta ner. Ser så deprimerande ut att jag inte ens hade velat gå dit med mina marsvin.

  • Håller verkligen med! Vi går aldrig till hundrastgårdarna vi har här i Stockholm, de brukar vara så små och så slitna att det inte ens finns något gräs kvar utan bara lera 🙁

 • Men alltså säger det igen du får allt att se ut som en dröm på bild! 😀 DRÖM!

 • Kul att se och läsa om er upplevelse i Malmö. Härligt med hundrastplatsen. Och så fina bilder på bron 😍

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *