Swedish Passport

Nimis i Kullaberg | Resedagbok

Publicerat: 2022-09-10 | Uppdaterat: 2024-02-11

Det har blivit dags för den tredje delen av min resedagbok från Skåne.

Den här dagen åkte vi till nordvästra Skåne för att besöka Ängelholm, Mölle och Kullaberg. Jag hade främst konstverket Nimis i sikte då det grämt mig att jag inte tog mig dit när jag var på Kullahalvön senast. Det blev det ändring på den här gången!

RESEDAGBOK Ängelholm, Mölle & Kullaberg | DAG 4 | 26 JULI 2022

Promenad i Ängelholm

Efter frukost i vårt Airbnb-ade hus i Malmö åkte vi mot Ängelholm. Under det senaste året har övriga medlemmar i min familj blivit inbitna golfnördar. Jag: Not so much. Så medan de besökte en stor golf-outlet i Ängelholm passade jag på att rasta Stina (och kameran) på en promenad genom stan.

Ska väl vara ärlig med att jag inte tyckte Ängelholm var superspännande, en typisk svensk småstad liksom. Men hittade två mysiga gator: Tingstorget och Östra kyrkogatan.

Promenad i Ängelholm
Promenad i Ängelholm

Lunch på Mölle Krukmakeri

Sedan åkte vi vidare till Kullahalvön och Mölle Krukmakeri. Det är ett krukmakeri som även erbjuder mat och boende. Vi bodde faktiskt en natt förra hösten så har testat deras frukost, middag och fika. Den här gången blev det en lunch. Så ja, jag är lite av en expert på deras utbud vid det här laget. Haha.

Lunch på Mölle Krukmakeri
Lunch på Mölle Krukmakeri
Lunch på Mölle Krukmakeri

Hamnen i Mölle

Vi hade planer på att gå ner till hamnen och ta en glass efter lunchen, men vädret slog om och bjöd på blåst och regn. Så vi skippade glassen och spanade istället på fina hus och surfare som antagligen uppskattade blåsten mer än oss.

Hamnen i Mölle​
Hamnen i Mölle​
Hamnen i Mölle​
Hamnen i Mölle​

Vägen till Nimis

Sedan var det dags att ta oss till Nimis. Det är ett olovligt bygge så det finns ingen officiell information på plats, varken om konstverket eller hur man tar sig dit. Vi parkerade vid Himmelstorps parkering och påbörjade sedan en vandring på cirka 30-45 minuter utan att riktigt veta vart vi skulle. Vi följde strömmen av människor samt ett par träd som var markerade med ett N.

Jag hade läst att vägen till Nimis är svårtillgänglig. Men alltså HJÄLP. Var ändå inte beredd på hur brant och stenig stigen var. Så ja, jag hade betydligt större fokus på var jag satte fötterna än på att fotografera. Är så glad att mamma och Stina valde att inte följa med, för tror aldrig vi hade lyckats ta oss ner med en hund.

Ska du till Nimis? VAR FÖRSIKTIG!

Vägen till Nimis​

Ingången till Nimis

Vi hade ingen som helst koll på hur långt vi gått eller hur långt det var kvar, men helt plötsligt var vi framme vid ingången till Nimis. Hade läst innan att man avråds från att klättra på Nimis. “Varför skulle man få för sig att börja klättra på en massa ihopspikade pinnar?” tänkte jag. Ehm ja. Bra fråga. För väl på plats tvekade jag inte en sekund innan jag klättrade in i träkonstruktionen och gick i Nimis gångar ner till havet.

Ingången till Nimis​
Ingången till Nimis​

Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat

Vad är då Nimis? Jo, det är ett konstverk av Lars Vilks som olovligen byggts upp i Kullabergs naturreservat. En del av konstverket är de enorma träkonstruktionerna, den andra är hela den juridiska processen kring det. För nej, det är inte tillåtet att bygga hur som helst i ett naturreservat. Så konstverket har flera gånger rivits och byggts upp igen.

Så är det etiskt rätt att besöka Nimis? Kanske inte. Men wow så häftig plats. Jag är kluven.

Jag skulle egentligen ha besökt Nimis i höstas, men på grund av regn och trötta kroppar blev det inte av. Samma eftermiddag omkom konstnären Vilks i en bilolycka och Nimis framtid har sedan dess varit oklar. Ska det rivas? Ska det kulturminnesmärkas? Nimis är trots allt en av Skånes största turistattraktioner. Men det är ett konstverk som kräver otroligt mycket underhållsarbete. Och så ska vi inte ens tala om alla olyckor som sker där årligen. Så oavsett vad som kommer hända med Nimis i framtiden är jag glad över att ha fått se detta i verkligheten.

Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​
Konstverket Nimis i Kullabergs naturreservat​

Konstverket Arx

Nimis är ju helt klart det som lockar människor, men precis bredvid ligger ett annat konstverk av Vilks: Arx. Det består av 150 ton sten och betong, där stenarna är markerade med sidnummer. För ja, detta är alltså en bok vid namn “Arx: en bok om det outsägliga” som till och med fått ett ISBN-nummer och är katalogiserad i bibliotekskatalogen.

Hela området Nimis och Arx ligger i är utropat till den självständiga staten Landonien. En egen nation med både flagga, valuta och drottning. Ingen erkänd stat av resten av världen – trots att Landonien förklart krig mot både Sverige och San Marino. Av alla länder liksom. Så efter att ha utforskat vad Landonien hade att erbjuda påbörjade vi vandringen tillbaka till “Sverige”. Sedan väntade en välbehövlig dusch i Malmö, haha.

Konstverket Arx​
Karta över platserna vi besökte i Skåne

Resedagböcker från Skåne 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

24 Kommentarer

 • Nimis ser verkligen läskigt men intressant ut! Tack för att du delar med dig. Har saknat att läsa dina såna här inlägg. 🙂

 • Jag är också kluven till Nimis, men visst är det väl häftigt att ha sett det live. Håller också med om att det var lite läskigt att gå ner där.
  Mölles krukmakeri är verkligen mysigt, vi åkte ju dit förra hösten efter tips från dig 😛 🙂

 • Har besökt Nimis en gång men det är inget jag vill göra om. Tyckte det var jättejobbigt att ta sig dit faktiskt… Men ändå häftigt att ha sett det en gång 🙂 Fina bilder!

 • Hoppas att Nimis får stå kvar. Som minne över den döde konstnären och för att det verkar vara så populärt. Om jag var mer säker på foten hade jag gärna besökt det.

  • Jo men vi får väl se vad som händer, ser ju ut att luta mot att det får stå kvar ett tag i alla fall. Men finns ju en risk att det blir en alldeles för stor säkerhetsrisk om inte konstverket sköts om regelbundet 🙂

 • Så häftigt det stället, vill verkligen besöka det någongång 🙂 Ha en fin fredag 🙂

 • WOW! Vilka fantastiska bilder du tar! Som ett proffs. Ett inlägg helt i min smak med bra info dessutom!

 • Så härliga bilder 😀

 • Kulla halvön har en massa fint att uppleva och Nimis är verkligen coolt. Visst är det en vansklig väg ner. Vi var där för 10 år sedan och min dotter som då var19 sprang hela vägen upp…helt galet. Konstnären själv stod i en av sina konstverk och hamrade.

  Kram Kajsa

 • De flesta mindre städer har väl en gata eller två som höjer mysfaktorn lite, tur det tycker jag nog.
  Nimis har en kollega till mig besökt ett par ggr och snart ska han dit igen, blivit erbjuden plats i bilen fram och tillbaka, tror jag hakar på där.

  Jättefina bilder du tagit, underbart. 🙂

  Ha en fin kväll.

 • Härligt reportage!
  Ängelholm är en trevlig liten stad.
  Mölle är väl igenkänt för mig. Har min kusin där och kan se hans hus på en av bilderna.
  Älskar Nimis, helt underbart och kreativt.
  Däremot har jag missat Arx, varför vet jag inte.
  Trevlig helg!

 • Vilka bilder du tar! Så häftiga och proffsiga 🙂
  Förstår dig, inte mycket för golf heller haha 😉 *ler*

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *