Swedish Passport

Matresa till Sverige

Publicerat: 2020-09-12 | Uppdaterat: 2023-02-19

Vi kom av oss lite där under sommaren, men nu har vi börjat med våra matresor igen.

Matresorna var en idé som växte fram när jag satt i karantän i sju veckor i våras då det blev ett sätt att få resa utan att resa. Konceptet är enkelt, vi gör en trerättersmiddag med traditionella rätter från ett specifikt land, men i en vegansk tappning. Vår första matresa efter uppehållet blev inte så långt bort då vi “reste” till Sverige.

Det svenska köket har ju trots allt mycket gott att erbjuda så vi tänkte att det kunde vara en kul grej att göra en matresa kring. Så himla roligt också att få äta de där rätterna man är uppväxt med, fast helt växtbaserat. Välkomna med på vår matresa till Sverige!

Matresa till Sverige

Förrätt: Toast tofuskagen

Bildgooglar man “svensk förrätt” är typ 90% av bilderna på toast skagen, så självklart var det det vi skulle äta. Jag har faktiskt aldrig varit ett större fan av den rätten innan då jag aldrig gillat räkor, fisk, rom eller egentligen något från havet. En vegansk variant med tofu och tångkavaiar är dock så god! Vi har faktiskt gjort tofuskagenröran tidigare, på nyår, men är det en traditionell rätt så ska den ju ätas flera gånger.

Vi utgick från det här receptet: Vegansk skagenröra

Varmrätt: Vegobullar med potatis, brunsås, rårörda lingon och pressgurka

Sverige = köttbullar. Och så enkelt är det. Vi gjorde faktiskt inte vegobullarna själva då Anammas vegobullar är så himla goda så vi körde på dem. Men gjorde brunsåsen, de rårörda lingonen och pressgurkan från grunden.

Vi utgick från de här recepten: Vegansk brunsås, rårörda lingon, pressgurka

Efterrätt: Jordgubbstårta

Finns det något mer svenskt än en klassisk jordgubbstårta? Tror inte det. Just tårtor har jag tidigare haft problem med att få veganska (får tårtbotten bara att smaka som scones av någon anledning?) men nu följde vi ett recept med kikärtsspad som faktiskt blev riktigt bra om jag får säga det själv. Kronan på verket hade ju varit att ha egenplockade jordgubbar på, men vi fick nöja oss med färdiga från Ica istället. De var ju svenska i alla fall!

Vi utgick från de här recepten: Tårtbotten, vaniljkräm

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

36 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *