Swedish Passport

REKLAM - Inlägget är skrivet i samarbete med Vacation in a Box

Matresa till Jamaica

Publicerat: 2021-06-07 | Uppdaterat: 2024-06-14

Jag och min sambo har under det senaste året gjort flera stycken matresor hemifrån.

Då har vi gjort en trerättersmiddag med maträtter från ett specifikt land i vegansk tappning. Ett perfekt sätt att få resa utan att resa! Den här gången har vi gjort en matresa till Jamaica, men har tagit det ett steg längre och gjort det till en weekend med hjälp av Vacation in a Box.

Vacation in a Box är precis som det låter – en resa i en låda. Lådan är anpassad för två personer och innehåller en komplett resplan fylld med aktiviteter och recept för en weekend. Lådan innehåller även allt man behöver för att genomföra aktiviteterna, en del av råvarorna och kryddorna samt en hel del rekvisita för att komma i rätt stämning hemma. Resplanen för lådans innehåll är upplagd för en weekend, men man kan ju självklart anpassa det hur man vill. 

Känner att jag inte vill spoila för mycket detaljer då jag tyckte lite av charmen på upplägget var att få öppna lådan och bli överraskad av innehållet, så fokusen kommer främst vara på maten.

MATRESA TILL JAMAICA | FREDAG

Försnacks: Piña Colada & Plantain Chips

För att komma i stämning fick vi börja med en välkomstdrink i form av en piña colada tillsammans med plantain chips som kom med i boxen. Alla drinkrecept i lådan gick att göra antingen med eller utan alkohol, vilket var perfekt då jag inte dricker alkohol.

Middag: Jerk Eggplant med Rice 'n' Peas

Jerk är en av de mest jamaikanska måltiderna man kan äta och kan lagas med fläsk, kyckling, fisk eller grönsaker. I vårt veganska recept gjordes det på aubergine och serverades med rice ‘n’ peas, som av någon oklar anledning inte alls är ris och ärtor, utan ris och bönor. Till det drack vi hemmagjord lemonad efter ett annat recept i lådan.

MATRESA TILL JAMAICA | LÖRDAG

Frukost: Cornmeal Porridge

Vår första frukost på vår matresa till Jamaica blev en cornmeal porridge som är en gröt som görs på majsmjöl. Den innehåller både muskot och kanel vilket jag spontant kände var en märklig blandning, men det var verkligen så gott! Måste helt klart köpa hem majsmjöl så att vi kan laga denna gröt igen.

Lunch: Mac 'n' Cheese

Det här är ju en riktig klassiker i hela nord- och sydamerika, och framförallt i Karibien. Tycker nästan det är lite märkligt att detta inte blivit en grej här i Europa, minns att jag själv åt det för första gången när jag var på kryssning i Karibien 2009 och blev heeelt såld. Jag menar det är ost och makaroner, hur kan man inte älska det liksom? Haha!

Middag: Curry Tofu Rundown

Rundown är en härlig jamaicansk specialitet som får sötma av kokosmjölk och hetta av curry. Det blir en gryta som äts tillsammans med vetetortillas. Till det gjorde vi lite mer lemonad som självklart toppades med drinkparaplyerna som kom med lådan.

MATRESA TILL JAMAICA | SÖNDAG

Frukost: Bammies & Scrambled Eggs Jamaican Style

Vår sista måltid på den här matresan blev bammies som är ett slags flatbread gjort på kassavamjöl. Bammies är något som gått i arv från arawakerna, Jamaicas ursprungsbefolkning, och dessa åts tillsammans med scrambled eggs på Jamaicanskt vis med paprika, tomat och lök. Ägg är ju uppenbarligen inte veganskt så röran gjordes istället med tofu och blev så gott!

Vacation in a Box

Vill som sagt inte spoila allt för mycket av innehållet i boxen, men maten ovan är 5 av de totalt 7 maträtterna som ingår i Jamaicaboxen. Utöver det innehöll boxen en mängd olika aktiviteter som var så roliga att testa på! Vi fick exempelvis testa på att dansa den jamaikanska dansen Dancehall, ha en språklektion i det lokala språket patwa, testa på Usain Bolts träningsprogram, fläta armband och lära oss en massa om Jamaica både som land och som resedestination. Alla aktiviteter gick att göra hemifrån och vi fick en fantastisk rolig helg här hemma där vi fick resa utan att resa. Är alltså sammanfattningsvis så himla nöjd med vår Vacation in a Box och är redan sugen på att testa på något av deras andra resmål.

Här kommer ett par bilder till från vår Jamaica-weekend!

Besök Vacation in a Box hemsida för att läsa mer eller beställa en egen box

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

23 Kommentarer

 • Vad häftigt med matresa och denna var ju extra intressant tycker jag eftersom den var veganskt. Allt såg verkligen jättegott ut och jättefint fotat 🙂 kram

  • Åh men kul att höra! Om du vill läsa om fler veganska matresor kan du spana in de vi gjort tidigare då även de varit i vegansk tappning 🙂

 • Oj vilken spännande låda och vilka grejer det finns nuförtiden. Kramis <3

 • Men vilket roligt koncept!!! Detta gillar jag verkligen! Gillar ju resor och mat så att … 🙂 Kul verkligen!

 • Men alltså herregud, var jag inte hungrig innan så är jag det nu 💕

 • Har aldrig hört talas om detta koncept, fast ås bor jag ju inte heller i Sverige.
  Ser gott ut!

  • Helena Englund

   Åh, snart kommer boxen för Europamarknaden också. Först ut är Mallorca, sedan kommer Stockholm … https://vacayinabox.com

  • Vet flera företag som säljer olika typer av upplevelser i en låda, men Vacation in a Box är faktiskt den första jag känner till som säljer just resor vilket jag tyckte gjorde det hela ännu roligare 🙂

 • men så roligt! å så snyggt 🙂

 • Vilken kul grej att göra och ett utmärkt sätt att få testa olika matkulturer. Jamaicansk mat var jag inte alls särskilt insatt i kände jag.

  • Ja men eller hur, så kul att få testa på sånt man kanske inte skulle laga i vanliga fall liksom 🙂

 • Cred till dig för hur du fotat detta, så snyggt och proffsigt!

 • Vilken rolig grej och kul med maten. Majsgröten lät spännande, kanske borde testa att göra dom alternativ till havregrynsgröt på sommarsemestern 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *