Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-19

Här har vi ett inlägg som legat länge bland utkasten, men i slutet av november gjorde vi i alla fall en speciell matresa.


Det var en matresa som inte blev som våra tidigare matresor där ett specifikt land varit i fokus, utan istället blev högtiden Thanksgiving vårt tema för måltiden. Thanksgiving är en högtid som firas i många delar av världen, men är kanske främst känd för oss här i Sverige genom filmer och serier från USA. Ser jag till mig själv så kommer väl cirka all min kunskap om Thanksgiving från serien Vänner, haha.

Tanken var faktiskt till en början att det inte alls skulle vara något som passade in under konceptet “matresa”, utan ett ordentligt Thanksgiving-firande med ett gäng vänner. I och med att allt annat med 2020 varit katastrof tänkte jag att det kunde vara en mysig grej att fixa för att umgås och tänka på grejer man faktiskt är tacksam för. Jag hade bunkrat med en massa Thanksgiving-pynt och sparat flera olika Thanksgiving-recept, men behövde ställa in då rekommendationen om att inte umgås med någon utanför hushållet kom i samma veva.

Första tanken var att blåsa av allt helt och kanske anordna en Thanksgiving-middag 2021 istället. Det var dock då jag insåg att konceptet med matresor faktiskt växte fram till följd av pandemin då det blivit något att få se fram emot och planera inför som går att ordna oavsett vilka restriktioner som finns. Så därför blev det självklart att vi skulle ha en Thanksgiving-middag ändå, även om det blev i en mindre skala än planerat. Fick dock mersmak för detta så håller tummarna för att kunna fixa ett större Thanksgiving-firande 2021 istället!

Här är vår matresa till USA och Thanksgiving!


Matresa till USA (Thanksgiving)Förrätt: Rotfruktschips med äppelcider

Visste du att den genomsnittlige amerikanen äter 4500 kalorier på en Thanksgiving-middag? Alltså typ dubbelt så mycket som är det som rekommenderas för en vuxen människa att äta på en hel dag. Vi insåg därför ganska snabbt att vi kommer hamna i matkoma efter detta, haha. Vi valde därför att börja med något lätt i form av rotfruktschips och äppelcider från Herrljunga (med tranbär i) som var perfekt att gå och knapra på medan resten av maten tillagades.

Vi utgick från det här receptet: RotfruktschipsMatresa till Thanksgiving (USA)


Varmrätt: Thankgiving Cabbage, Roasted Vegetables, Butternut Squash & Cranberry Sauce

Kalkonen är väl det de flesta förknippar Thanksgiving med, så hur gör man det som vegan? Jo, man tar in ett kålhvud istället! Jag köpte det största kålhuvudet min lokala butik hade att erbjuda och kan meddela att det resulterade i att vi fick äta kål i typ en vecka efter den här middagen, haha. Till kålhuvudet rostade vi en massa goda rotfrukter och gjorde en sylt av tranbär och en sorts kräm av butternutpumpa.

Vi utgick från de här recepten: Thanksgiving Cabbage, Holiday Roasted Vegetables, Mashed Butternut Squash och Homemade Cranberry SauceMatresa till Thanksgiving (USA)


Efterrätt: Pumpkin Pie och äppelglögg

Jag valde mellan att göra en sötpotatispaj och en pumpapaj till efterrätt, men kände spontant att pumpa kändes mer “Thanksgiving-igt”. Har vad jag vet aldrig ätit pumpapaj innan så även det gjorde det ju lite extra roligt. Till pajen hade vi Plantis havrebaserade vaniljsås och drack äppelglögg från Herrljunga (med tranbär i). Vet inte hur traditionellt äppelglögg är i USA, men jag fick feeling när jag var och handlade, haha.

Vi utgick från det här receptet: Vegansk PumpapajMatresa till Thanksgiving (USA)


Våra andra matresor

Irland (Saint Patrick’s Day) | Italien | JamaicaMexiko | NederländernaSverige | Ungern Vietnam Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

22 svar

  1. Nej men, wow, så mycket gott, och gillar verkligen det här konceptet med matresor, så roligt och kreativt! ^^

  2. Sikka snygga bilder och satt och fnurrade just på hur ni skulle få till “kalkonen” ^^… hihihiiii! Alltsååå älskar KÅL i alla slag<3 Blomkålshuvud med mycket (för min del då) smör med smak av spiskummin å egen nymald curryblandning!! ha en GOD FORTSÄTTNING tjejen =)

    1. Är det något jag upptäckt sedan jag slutade äta kött är det verkligen kål! Så himla bra livsmedel ju som går att tillaga på så himla många sätt 🙂 Ska helt klart testa ditt blomkåls”recept”, lät ju fantastiskt gott!

  3. Men åh så gott! Ska absolut börja med dessa “matresorna” när jag flyttat till min lägga haha :’)

  4. Jättetrevligt med ett mat-tema samtidigt som man kan umgås med vänner. Det blir dubbelt så bra då! Dubbelt så gott dessutom! 🙂

    1. Den här gången fick vi ju tyvärr skippa kompisgänget i och med rekommendationen att inte umgås med någon utanför hushållet, men hoppas kunna göra det ordentligt senare i år! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *