Site Loader
Ibland är det ärligt talat bra att vara uttråkad då det leder till så himla mycket nya idéer.


Sambon skulle egentligen ha varit i Amsterdam den här helgen, och då kom jag på den fenomenala idén att vi skulle ge oss av på en matresa till Nederländerna hemifrån istället. Upplägget var enkelt, vi skulle laga en trerättersmiddag med traditionella nederländska rätter (i vegansk tappning) och det var så himla roligt! Målet är att detta ska bli en återkommande grej hemma hos oss nu. Tanken är att försöka få till en matresa hemifrån till olika länder i alla fall en gång i veckan. Jag är så pepp att jag redan besökt alla loppisar i närheten för att hitta lite roligt porslin för att förstärka känslan av att det inte är en vanlig hemmamiddag liksom.


Detta är ju en för bra idé för att inte dela med mig till andra (märks det att jag är nöjd eller? Haha!) så tänkte bjuda med er på vår matresa. Första destinationen på vår matresa blev alltså Nederländerna. Trots att vi båda varit där hade vi ärligt talat dålig koll på det nederländska köket, vilket bara gjorde det hela ännu roligare då vi fick testa på lite nya rätter. Jag hade tänkt köpa hem lite tulpaner också för att förstärka det nederländska temat. Tyvärr är de tydligen lite out of season just nu så fick nöja mig med en gren från syrénbusken istället, haha.ErwtensoepFörrättErwtensoep

Detta är en riktig klassiker, ärtsoppa! I Nederländerna brukar man traditionellt äta den på nyårsdagen (ja, hela vintern egentligen) och ska helst vara så tjock att man kan sätta en sked rakt ner i den. Den brukar vara matig med mycket protein som korv och bacon. Vi valde att göra den lättare för att ha som förrätt då jag inte är ett större fan av ärtsoppa. Minskade även på mängden ärtor i receptet så kan vara så att det mer blev en potatis- och purjolökssoppa, haha!


Vi utgick från det här receptet.Stamppot med bitterballenVarmrättStamppot

Till varmrätt blev det stamppot vilket är som en form av mos av potatis och grönsaker. Det serveras som ett “berg” som man gör ett “hål” i och häller ner en löksås som görs på stekskyn från proteinet. Vår stamppot bestod av potatis, sötpotatis och vitkål.


Vi utgick från det här receptet.Bitterballen

Traditionellt brukar man äta köttbullar till stamppoten så vi valde att göra bitterballen. Det är en friterad variant av nederländska köttbullar som ofta äts som tilltugg. Våra gjordes dock på svamp och lök istället för kött och stektes istället för friterades så vet inte om vi kan kalla det bitterballen egentligen, haha.


Vi utgick från det här receptet.OliebollenEfterrättOliebollen

Direktöversatt blir detta “oljebollar” och på engelska kallar man det ofta för “Dutch doughnuts”. Vet inte hur man kan beskriva det bättre, men det är en smet med russin och äppelbitar i som man friterar och serverar med florsocker. Vi stekte dock våra vilket fungerade lika bra och de smakade typ som våfflor. Jag var jätteskeptisk till dessa då jag i vanliga fall inte gillar russin i bakning, men tyckte att de passade perfekt i dessa.


Vi utgick från det här receptet.…..Denna matresa till Nederländerna var bara så rolig att göra! Hur bra med en matresa hemifrån i dessa tider? Det lindrade faktiskt mitt enorma resesug lite grann. Vi har redan börjat spåna på nästa helgs matrese-tema (lutar just nu på mexikanskt) men har du några roliga idéer på maträtter eller länder med ett spännande kök får du gärna lämna en kommentar! Vill ju testa på lite nytt och inte bara fastna i italienskt som vi annars lätt gör – även om det är himla gott 😉Vilket land skulle du vilja göra en matresa till?

31 Replies to “Matresa till Nederländerna”

  1. Men alltså JA! 🙂 Vilken underbar idé! Låter så otroligt roligt och härligt. Jag älskar ju att laga mat så det här är verkligen en idé jag måste ta efter 🙂 Stort tack för ett sådant bra tips, jag har redan börjat tänka på vilket land vi här hemma ska “besöka” haha

  2. Guuud vad inspirerande och så himla smart!! Det är ju exakt såhär man ska göra, lixom anpassa sig men ändå ha det underbart! Stor kram finis ❤️

  3. Tycker verkligen det är så spännande och roligt att se hur andra länder äter och vilken slags matkultur de har! Men det här är ju en superkul ide 😀 Stor kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *