Swedish Passport

Matresa till Nederländerna

Publicerat: 2020-02-18 | Uppdaterat: 2024-08-06

Ibland är det bra att vara uttråkad då det leder till så himla mycket nya idéer.

Sambon skulle egentligen ha varit i Amsterdam den här helgen. Men på grund av en viss pandemi blev den resan inte av. Då kom jag på den fenomenala idén att vi skulle ta en matresa till Nederländerna hemifrån istället. Upplägget var enkelt, vi lagade en trerättersmiddag med traditionella nederländska rätter (i vegansk tappning) och det var så himla roligt. Vi kommer helt klart göra detta fler gånger!

Tycker detta var en för bra idé för att inte dela med mig till andra. Märks det att jag är nöjd eller? Haha! Så tänkte att jag helt enkelt bjuder med dig på vår matresa genom text och bild. Första destinationen på vår matresa blev alltså Nederländerna. Trots att vi båda varit där hade vi dålig koll på det nederländska köket. Vilket bara gjorde det hela ännu roligare då vi fick testa på lite nya rätter.

Matresa till Nederländerna

Förrätt: Erbsensuppe

Detta är en riktig klassiker, ärtsoppa! I Nederländerna brukar man traditionellt äta den på nyårsdagen (eller ja, hela vintern egentligen) och ska helst vara så tjock att man kan sätta en sked rakt ner i den. Den brukar vara matig med mycket protein som korv och bacon. Vi valde att göra den lättare för att ha som förrätt då jag inte är ett större fan av ärtsoppa. Minskade även på mängden ärtor i receptet så kan vara så att det mer blev en potatis- och purjolökssoppa, haha.

Vi utgick från det här receptet: Holländische erbsensuppe

Varmrätt: Stamppot och Bitterballen

Till varmrätt blev det stamppot vilket är som en form av mos av potatis och grönsaker. Det serveras som ett ”berg” som man gör ett ”hål” i och häller ner en löksås som görs på stekskyn från proteinet. Vår stamppot bestod av potatis, sötpotatis och vitkål. Traditionellt brukar man äta köttbullar till stamppoten, så vi valde att göra bitterballen. Det är en friterad variant av nederländska köttbullar som ofta äts som tilltugg. Våra gjordes dock på svamp och lök istället för kött och stektes istället för friterades så vet inte om vi kan kalla det bitterballen egentligen.

Vi utgick från de här recepten: Stamppot och Bitterballen

Efterrätt: Oliebollen

Direktöversatt blir detta ”oljebollar” och på engelska kallar man det ofta för ”Dutch doughnuts”. Vet inte hur man kan beskriva det bättre, men det är en smet med russin och äppelbitar i som man friterar och serverar med florsocker. Vi stekte dock våra vilket fungerade ganska bra och de smakade typ som våfflor. Jag var jätteskeptisk till dessa då jag i vanliga fall inte gillar russin i bakning, men tyckte att de passade perfekt i dessa.

Vi utgick från det här receptet: Oliebollen

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram