Swedish Passport

Matresa till Mexiko

Publicerat: 2020-05-27 | Uppdaterat: 2023-01-08

I söndags fortsatte vi med vår nya tradition här hemma, att göra en matresa.

Förra gången var det till Nederländerna, och den här gången blev det en matresa till Mexiko. Vad är en matresa då? Jo, det är vårt sätt att få resa utan att resa rent fysiskt. Upplägget är enkelt, vi tillagar en trerättersmiddag hemma med traditionella rätter från ett specifikt land (i vegansk tappning) och lämnar vardagslunket för en stund.

Jag var faktiskt påväg att inte publicera detta då jag är så himla missnöjd med bilderna. Har nämligen lyckats ha sönder mitt 50mm-objektiv och måste fota med mitt telezoom. Det är både tungt och bökigt och jag måste ställa allting på golvet och stå på en stol för att ens komma så långt från motivet att jag kan fokusera. Tycker inte heller att stylingen blev särskilt mexikansk och jag tog sån tid på mig så all mat liksom “sjönk ihop”. MEN ÄSCH! Maten blev himla god och vi hade en trevlig mexikansk kväll så vad spelar det för roll om bilderna inte blev så bra. Egentligen? Fick ju även anledning till att rota fram en liten sombrero som jag köpte till sambon i Mexiko 2014. Hade skämtat om att jag skulle köpa en sombrero till honom så var ju tvungen när jag såg denna miniatyr i en turistshop, haha.

Välkommen att följa med på vår matresa till Mexiko!

Matresa till Mexiko

Förrätt: Sopa de tortilla

Tortillasoppa är något som är väldigt vanligt i Mexiko, så det fick bli vår förrätt. Blev inte riktigt klok på om det finns några “krav” på hur en riktigt traditionell tortillasoppa ska se ut då vi hittade så många olika recept. Vi gjorde i alla fall en med svarta bönor toppad med avokado och den var verkligen magiskt god. Den kommer helt klart göras fler gånger här hemma.

Vi utgick från det här receptet: Chipotle Black Bean Tortilla Soup

Varmrätt: Enchiladas

Vi ville undvika att fastna i “svennetacos”-träsket och gjorde istället enchiladas. Det är majsbröd fyllda med en massa gott som toppas med sås och tillagas i ugnen. Våra var fyllda med svarta bönor och butternutpumpa.

Vi utgick från det här receptet: Butternut Squash Black Bean Enchiladas

Efterrätt: Churros med salt karamellsås

Bildgooglar man “Mexican dessert” är typ varannan bild på churros, så det kändes som ett givet val. Även om deras ursprung är ganska oklart. Jag har ätit churros tidigare, men aldrig gjort det själv. Jag var ärligt talat lite tveksam till att göra dessa då jag tycker det är så himla läskigt att fritera i kastrull. Churros är nämligen friterad deg som rullas i socker och serveras ofta med något man kan dippa i, i vårt fall salt karamellsås. Det var dock betydligt lättare att fritera dessa än vad jag trodde, även om det tog några försök innan vi fick till rätt värme och friteringstid.

Vi utgick från det här receptet: Vegan churros

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

12 Kommentarer

 • Detta ser verkligen helt magiskt ut och jag borde absolut äta eller försöka laga mer maträtter ifrån olika länder! ?

 • Skrattade högt på ditt “svennetacko”-träsket… för är det något man verkligen ska ge sig in om man vill testa riktigt mexikanskt så är det att ge sig på att göra “real mexicano tacos”!!! Min kusins ex är från Mexico och jag fick äran att verkligen lära mig deras matkultur =D… när vi gjorde tacosfärsen så togs det en hel bit av biff och sen så började vi hacka med 2 tunga kniva tills det blev riktigt mosigt/köttfärs! Frästa på med familjehemlighetens egna krydda och sen dess kan jävla SantaMaria ta sig *S* Fick även en variant för kyckling och fisk +receptet på majstortillas.
  Ett annat efterätt som är jätte vanligt är smaksatt “skrapad” is eller “Raspados” som det också heter.
  Annars tycker jag ändå att ni kämpade väl med temat *tummar upp*

  • Men åh så roligt! Tycker det är så himla spännande att få lära sig om andras kulturer från människor som faktiskt kommer därifrån 🙂 Vi besökte en liten by när vi var i Mexiko och blev bjudna på autentiska tacos och det var ju verkligen helt andra smaker än fredagstacosen här hemma liksom 🙂

 • Oj, så gott!! Jag tyckte att du fångade de läckra rätterna på bild. Jag älskar Mexikanskt. Jag skulle vilja åka på en Italiensk matresa. Jag är väldigt förtjust i pastarätter=)

  • Åh men tack så hemskt mycket! Vi lagar redan en massa italienskt här hemma så vi kommer nog vänta med en matresa dit och testa på lite andra matkulturer, men håller ju med om att pastarätter är helt fantastiskt gott 😉

 • OMG sluta så gott, sååå hungrig jag vart, snygga foton

 • Men åh vilket roligt inlägg och så rolig grej att göra matresa till olika länder ju! 🙂 Låter såååå gott!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *