Swedish Passport

OBS! Notera att inlägget är skrivet sommaren 2020.

Resa till Gotland i corona-tider | Allt du behöver veta

Publicerat: 2020-07-23 | Uppdaterat: 2024-02-04

Att reserestriktionerna lättade så att jag fick resa till Gotland i sommar var den bästa nyheten i år.

Dock var det ändå inte självklart att jag skulle resa till Gotland då det är den region som drabbats lättast av corona i Sverige. I skrivandets stund (juli 2020) har Gotland haft mindre än 200 bekräftade fall av smittan och 6 avlidna. Men skulle smittan spridas lika fort som den gjort i Stockholm tror jag ärligt talat att sjukvården skulle kollapsa totalt. Läget inom vården på Gotland är pressat även en vanlig sommar när antalet människor på ön dubblas. Och jag läste någonstans att Gotland endast har 8 IVA-platser. Skulle det bli ett ordentligt utbrott där finns inte resurserna att ta hand om alla.

Som du kanske vet reste jag ändå till Gotland i början av juli 2020. Det finns ju en andra sida av myntet – alla de människor som livnär sig på turismen. Många gotlänningar lever på att turister tar sig till ön genom att försörja sig inom näringar som boenden, restauranger, butiker och aktiviteter. Jag har därför fått en hel del frågor om att resa till Gotland i corona-tider. Tänkte att jag lika gärna kan samla all information på samma ställe om hur det är att resa till Gotland denna corona-sommar.

Resa till Gotland i Corona-tider | Allt du behöver veta

1. Gotlandsfärjan

De flesta som reser till Gotland gör detta med någon av Destination Gotlands färjor från Nynäshamn och Oskarshamn. Vi hade bokat en kupé i år så var aldrig ute i salongen, men har förstått att de inte kör med fulla båtar för att det ska finnas mellanrum mellan alla sällskap. Annars kan jag verkligen rekommendera en kupé där man får sitta helt själv med sitt sällskap. Vid trappan upp och ner till bildäck står personal och uppmanar alla att hela tiden hålla avstånd och vid avstigningen ropar dem upp vilka sektioner som ska gå av först för att undvika trängsel.

Från Destination Gotlands håll tycker jag man skött det bra. Men tyvärr är inte alla passagerare lika bra på att följa instruktioner. Bara en sån sak som att de ropade ut att de på deck 8 ska gå av först, men ändå stod en massa människor från deck 7 och försökte tränga sig ner för trappan. Blir knäpp på människor ibland alltså.

Egen kupé på Gotlandsfärjan
Egen kupé på Gotlandsfärjan rekommenderas

2. Visby

Visby är Gotlands enda stad och i området innanför ringmuren blir det ofta trångt med människor på sommaren. Undvik de stora gatorna Hästgatan, Adelsgatan och Hamngatan samt Stora Torget och välj istället de mindre gatorna och gränderna om du besöker Visby innerstad. Detta är ärligt talat ett tips även när det inte pågår en pandemi om man vill se mer av “det riktiga Visby” och inte bara turiststråken.

3. Restauranger och kaféer

Alla restauranger, barer och kaféer har skyldighet att numera endast erbjuda bordsservering och ha borden i lokalen placerade så att gästerna kan hålla avstånd till varandra. Jag upplevde att detta sköttes bra, och vid entrén på alla ställen fanns det antingen handfat med tvål och vatten eller handsprit. Utanför populära ställen fanns det även markeringar, antingen på väggen eller på marken, var man skulle stå och köa för att hålla avstånd till varandra innan man fick ett bord. Många av restaurangerna hade även skrivit ut alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tejpat fast på alla bord för att påminna gästerna.

Tvättstation på Surflogiet på Gotland under corona
Tvättstation vid Surflogiet

4. Butiker

Så gott som varenda butik vi var inne i hade handsprit vid dörren, och på många dörrar hängde det även en skylt där det stod hur många som fick vara inne samtidigt för att minska trängsel. Det fanns även handsprit framme vid många av kassorna som man kunde ta i samband med betalningen.

5. Badplatser

Gotland har cirka 800 km kust så man måste ju faktiskt inte ligga och trängas på Sudersand eller Tofta. Det finns många stränder där man kan vara så gott som ensam. På de badplatser där det var mer människor upplevde jag dock som vilken sommar som helst. Men vi svenskar är ju ändå kända för att ha mycket personlig integritet och lägger inte handduken närmare än 2 meter från ett annat sällskap oavsett, haha.

Lite knepigare var det vid faciliteter på stränderna som glasskiosker och toaletter där alla inte riktigt höll avstånden.

Badstranden Sudersand på Gotland
Mycket människor på Sudersand
Badstranden Herta på Gotland
Så gott som folktomt på Herta

6. Kollektivtrafiken

På Gotland består kollektivtrafiken endast av bussar. Och precis som i många andra regioner i Sverige får man kliva på bussen bak istället för framme hos chauffören. Det går inte längre att köpa biljett ombord utan det måste fixas innan. Och busschauffören släpper inte på fler passagerare när bussen är 50% full. Undvik kollektivtrafiken om du kan och lämna plats till de som verkligen måste åka.

7. Sevärdheterna

Här har man verkligen lagt ner krut på att informera. Folkhälsomyndighetens rekommendationer fanns nämligen fasttejpade på så gott som varenda informationsskylt. Det kändes nästan lite överdrivet på vissa platser, men bevisligen har ju människor svårt att följa dem så det är bara bra att informera så mycket som möjligt.

Informationsskylt om att hålla avstånd på Gotland under corona
Informationsskylt om att hålla avstånd på Ekstakusten

8. Event

Så gott som alla stora event som Almedalsveckan, Stångaspelen och Medeltidsveckan har av uppenbara skäl blivit inställda. Många har dock fått flytta in på Internet så att man kan ta del av innehållet hemifrån istället.

9. Coronariddarna

Yes, it’s not a joke. Region Gotland har anlitat riddare för att skydda Gotland mot Corona. I tre veckors tid ska de “patrullera” på olika folktäta platser på Gotland och påminna om att tvätta händerna och hålla avstånd. Lite töntigt eller mest fantastiskt? Jag röstar på fantastiskt!

Coronariddarna på Gotland
Hur turister kanske är mer vana att se "Coronariddarna", här på tornerspelen under Medeltidsveckan 2019

10. Gotlänningarna

Efter att den numera nedlagda Facebookgruppen “Stoppa färjan” skapades av ett gäng gotlänningar som absolut inte ville få några turister till Gotland i sommar var läget ganska oklart. Skulle fastlänningar som besökte Gotland bli hatade av invånarna? Om inte invånarna vill ha en där, vill man ens vara där då? Som en motreaktion skapades dock Facebookgruppen “Gotland ❤ Omvärlden” där fastlänningar välkomnades till ön.

Nu hade vi visserligen bara kontakt med gotlänningar som på något sätt arbetar inom turismnäringen och våra gotländska vänner, men inte en enda gång blev vi ifrågasatta varför vi var på Gotland utan blev varmt välkomnade.

Tänk på detta om du ska resa till Gotland corona-sommaren 2020:

 • Genomför varenda resa med största möjliga försiktighet
 • Stanna hemma om du känner minsta sjukdomssymtom
 • Håll fysisk distans till andra
 • Tvätta händerna så ofta du kan
 • Riskgrupper ska vara extra försiktiga och bör stanna hemma
 • Lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

34 Kommentarer

 • Vi hade tänkt åka men inte nu kanske senare i sept jag har min bonus son där som vi vill se o Gotland är såå mysigt på alla vis tack för bra info

  • Heja dig! Sju veckors isolering med sjukdom räckte för mig, men skulle rekommendationerna ändras skulle jag inte tveka på att isolera mig igen. Följer man de rekommendationer som finns ser jag ingen anledning till att inte resa inom Sverige 🙂 Utlandsresor tycker jag dock är helt galna i dessa tider!

 • Så bra tips 🙂

 • Så bra att alla försöker göra så gott de kan! Som du säger är det ju extremt viktigt för alla som lever på turismen att det kommer folk och just turistar!

  • Det hela ligger ju någonstans ändå på en individnivå, om alla följer rekommendationerna så bromsar vi smittan 🙂

 • Så mycket bra tips och speciellt i dessa tider som är nu 🙂 Gotland är ju så himla fint! <3

 • Vilka bra tips och älskar att de patrullerar där! Tråkigt att alla inte kan hålla avstånd bara men bra att de anpassat sig så mycket på Gotland ❤️

 • skulle så gärna vilja åka dit någon gång ?

 • Otroligt fint skrivet och så bra tips! Det är otroligt sorgligt att se folk faktiskt ignorera totalt det som händer och sker ute just nu. Jag har själv precis varit ute i olika städer och märkt av att många till och med inte bryr sig att hålla för mun när dem hostar och en person hostade mig rakt i ansiktet. Det gjorde mig rosen rasande just eftersom jag är gravid och försöker hålla avstånd i den mån jag kan för säkerhetsskull och vill inte (oavsett corona eller ej) få någon okänds hosta i ansiktet 😛

  • Nej men fy så tråkigt att höra! Så fruktansvärt respektlöst! Man tycker ju ändå att alla borde vilja ta sitt ansvar för att bromsa smittan!

 • Bra tips. Ju fler som tänker på detta desto bättre 🙂 kram

 • Åh, blir så sugen på att resa till Gotland när man ser alla bilder ?

 • har flera kusine som bor är o ändå har jag inte varit där sen 10 år säkert men ja väldigt fint o visby med mur o allt

 • Ohh tack för tips. Vi har tänkt precis som du skriver, vi har hyrt kupé och vi har inte tänkt gå till tofta utan typ Herta, samt vi kommer undvika de stora ställena. man blir ju förbannad på sådant där de som inte kan vänta då man köper glass. Samt det när de på deck 7 börjar gå fast de vet man ska hålla avstånd.

  • Låter som att ni tänker helt rätt tycker jag! 🙂 Hoppas ni får det helt fantastiskt bra på er Gotlandsresa! 🙂

 • Gotland är ju en plats många gärna besöker under sommaren så det här var ju jättebra att du delar med dig av nu i de här tiderna! ?❤️

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *