Swedish Passport

Roadtrip, regn och ruiner på Gotland | Resedagbok

Publicerat: 2020-07-13 | Uppdaterat: 2024-02-19

Efter många om och men kom jag tillslut iväg till min älskade ö, Gotland.

Vågade knappt tro på det själv förrän jag satt på färjan och kunde se Visby dyka upp vid horisonten. Vi välkomnades med blåst och regn, men det spelade ärligt talat ingen roll. Gotland är min favoritplats här på jorden och jag var bara så glad över att äntligen få vara tillbaka. Livet har varit allt annat än happy-clappy de senaste månaderna och det låter så himla klyschigt att säga, men tror verkligen att jag behövde denna Gotlandsresa för att ladda om. Fick verkligen ta en paus från allt i en vecka vilket både kroppen och huvudet mått bra av.

Jag, min sambo och mina föräldrar bokade den här resan till Gotland i februari då tanken var att vi skulle vara med och tävla på Gutarnas olympiad Stångaspelen. Tyvärr blev Stångaspelen, precis som typ allt annat, inställt på grund av pandemin. Men vi bestämde oss för att åka ändå – så länge hälsa och myndigheter tillät det såklart. 

Resedagbok Gotland | Dag 1 | 5 juli 2020

Egen kupé på Gotlandsfärjan

Vi valde redan i februari att vi skulle boka en kupé på Gotlandsfärjan istället för att sitta i salongen som vi brukar. Ett himla bra beslut visade det sig, dels på grund av corona, men även för att vår hund Stina lyckades pricka in sitt löp med den här resan. Orkar knappt tänka på hur jobbigt och stressigt det skulle vara att sitta i djursalongen med en löptik, haha.

Vi lämnade i alla fall Nynäshamn på eftermiddagen den 5 juli och spenderade hela överresan inne i vår kupé.

Egen kupé på Gotlandsfärjan
Egen kupé på Gotlandsfärjan

Tehandeln Kränku

Vi var inte i Visby mer än 10 minuter innan vi stod inne på Kränku, världens bästa tehandel. Vi behövde ju självklart bunkra upp med lite av deras egna teblandningar innan vi körde vidare till Eksta där vi hyrt en gammal skola. Lovar att dela bilder från boendet i ett senare inlägg då det var otroligt charmigt!

Visby på Gotland
Tehandeln Kränku​

Resedagbok Gotland | Dag 2 | 6 juli 2020

Loppisrunda på Gotland

Regnet från dagen innan höll i sig och vi bestämde oss för att sätta oss i bilen och köra norrut och stanna på lite loppisar längs vägen. Det finns så otroligt mycket loppisar på Gotland, allt från stora prylbodar till små partytält i någons trädgård. Så man behöver inte leta länge innan det dyker upp en skylt längs med vägen som det står loppis på. 

Bilden nedan är från Tofta prylmarknad.

Tofta prylmarknad på Gotland

Krusmyntagården på Gotland

Vid lunch klarnade det upp och då hade vi tagit oss till Krusmyntagården norr om Visby. De är främst kända för sina kryddmixer, men gör även en massa olika såser och dressingar. Jag och sambon spenderade närmare 1 000 kronor på kryddor i gårdsbutiken (!!!) vilket egentligen är helt galet. Men vi hade slut på det mesta vi samlat på oss genom åren så nu är vårt lilla Krusmynta-lager fullt här hemma igen. 

Vi passade även på att äta lunch i trädgården, deras veganska linsgryta med rotfrukter var helt magisk.

Krusmyntagården på Gotland​
Krusmyntagården på Gotland​
Krusmyntagården på Gotland​
Krusmyntagården på Gotland​
Krusmyntagården på Gotland​
Krusmyntagården på Gotland​

Överstekvarns chiliodling

Efter det åkte vi vidare till Överstekvarn som är platsen alla chiliälskare borde besöka. De odlar sin egen chili som de sedan gör en massa livsmedel av, och självklart blev det lite shopping även här. Stödja lokala företag är ju trots allt viktigt, speciellt i dessa tider.

Man kan även spana in deras chiliodlingar i växthusen där de har mer än 40 olika chilisorter i alla möjliga olika styrkor.

Överstekvarns chiliodling​
Överstekvarns chiliodling​
Överstekvarns chiliodling​

Elinghems ödekyrka

Jag har en grej för ruiner och hade hör och häpna hittat en som jag inte varit i tidigare. Detta var Elinghems kyrka som byggdes på 1200-talet och övergavs någon gång på 1600-talet. Men den är förhållandevis välbevarad. Det är något med gamla ruiner alltså, så himla vackra! Extra spännande är det ju när de har små gångar eller trappor man kan utforska.

Elinghems ödekyrka​
Elinghems ödekyrka​
Elinghems ödekyrka​
Elinghems ödekyrka​

Ihreviken eller Ireviken?

Elinghem fick bli vår nordligaste destination, för efter ödekyrkan körde vi söderut igen och hamnade vid Ihreviken. Blir för övrigt inte klok på Gotländska ortsnamn. Vissa har flera olika stavningar så ibland skrivs det som Ihreviken och ibland som Ireviken. Bara så du vet liksom, haha. 

Det är i alla fall en liten vik som varit en populär badplats men nu var vi i princip ensamma där. Om det beror på att det faktiskt var ganska kallt och hade regnat hela morgonen, eller för att serveringen som funnits där brann ner för ett par år sedan ska jag låta vara osagt. Himla mysig liten vik oavsett med söta små fiskebodar.

Ihreviken eller Ireviken
Hund på Gotland
Ihreviken eller Ireviken

Kaffestugan vid Ihre Gård

När vi svängde ut från Ihreviken såg vi ett mysigt kafé från vägen och bestämde oss för att det var dags för en fikapaus. Detta är en dold liten pärla som ligger i anslutning till vandrarhemmet Ihre Gård. Så mysigt ställe som jag inte hört talas om varken innan eller efter det här besöket, men helt klart en charmig plats jag gärna besöker igen.

Kaffestugan vid Ihre Gård​
Kaffestugan vid Ihre Gård​
Kaffestugan vid Ihre Gård​
Kaffestugan vid Ihre Gård​

Galgberget i Visby

När vi närmade oss Visby igen ville jag stanna vid Galgberget då det är en plats jag tänkt besöka länge utan att det blivit av. Platsen har fått sitt namn efter galgen där brottslingar från 1400-talet fram till 1845 blev avrättade inför allmän beskådan. Galgen i sig är den bäst bevarade galgen i norra Europa, men är väl idag kanske inte superspännande att titta på om man inte är intresserad av historia.

Galgberget i Visby​
Galgberget i Visby​

Hästarnas dal i Visby

Vi tog ett stopp i Visby för att handla lite livsmedel för att kunna laga middag i vårt boende. Det blev även ett andra besök på Kränku samt en sväng inne på Garag1 där jag köpte den söta skylten nedan. Jag och Stina tog även en liten promenad i Hästarnas dal längs med ringmuren som är en himla fin promenadsträcka. Det fick bli vårt sista lilla utflyktsmål innan vi körde tillbaka till Eksta igen för att laga middag och spendera kvällen med kortspel efter en himla fin dag på Gotland.

Hästarnas dal i Visby​
Hästarnas dal i Visby​
Hästarnas dal i Visby​
Karta över platserna vi besökte på Gotland

Resedagböcker från Gotland 2020

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

32 Kommentarer

 • Oh så många härliga ställen man kan besöka och vi har också bokat kupé, visst dyrare, men ack så mycket skönare.

  • Åh så skönt med kupé! Detta var första gången vi gjorde det faktiskt, men kommer helt klart fortsätta med det framöver 🙂

 • åh jag vill verkligen till gotland, måste 😀

 • Åh jag vill verkligen dit alltså, det verkar så himla härligt! Vilka underbara bilder du tagit, helt fantastiska! ❤️

 • åh mysigt med gotland 😀

 • Åh, så fint, alltid velat åka dit ?

 • Trots att jag bor på Gotland och vet ganska mycket så är det väldigt lärorikt att läsa dina inlägg! ? Man blir lite hemma kär så man glömmer bort vissa guldkorn, så härligt att läsa om din tid här på ön!

 • Wow vilka smultronställen och så otroliga bilder!!!

 • Men sluta :'( Vill så gärna åka dit nån gång i framtiden! Men det är lika dyrt som en utlandsresa för oss Kirunabor haha!

  • Åh, tyvärr kostar både färja och boende en hel del så det kommer man inte undan oavsett, men jag lägger utan tvekan hellre pengarna på en vecka på Gotland än en vecka utomlands på sommaren 🙂 Håller tummarna för att du kommer dit en dag!

 • Åh men vilka fantastiska bilder och vad underbart ni verkade ha haft det!? jag ÄLSKAR Gotland! Det är så vackert och så rofyllt! Längtar dit som bara den! ? vilken tur att ni tog en kupé på båten! ❤️

 • Åh så vackert! Jag vill så gärna åka till Gotland ?

 • Finns det ställe här i Falun som heter Galgberget med samma anledning som ovan, men galgen ska finnas och beskåda fortfarande. Man hängde häxor där också. Bodde på området tidigare. Så fina bilder du tagit, skulle så gärna vilja besöka Gotland någon gång.

  • Kan tänka mig att det finns många galgberg i både Sverige och utomlands då det var ett populärt straff förr i tiden 🙂 Tack så hemskt mycket, håller tummarna för att du kommer dit en dag 🙂

 • Helt ärligt så kan jag nästan förstå att du verkligen har Gotland som en favoritplats! Det är så fantastiskt vackert där, av alla bilder man sett och vad man hört! Vill så gärna dit, senast igår ? men tack för att man får se det här hos dig!! Får nöja mig med det just nu haha ? KRAM

  • Åh, håller tummarna för att du får möjlighet att åka dit en dag! Så fantastiskt fin plats 😀 Härligt att jag kan hjälpa till att lindra resesuget lite grann i alla fall 😉

 • Ser väldigt härligt ut!

  Själv åker vi till Gotland för första gången för en av oss (jag..) på fredag!

  Ska bli fantastiskt kul och kommer givetvis upp på vår instagram (instagram.com/thewholemap) samt bloggen (www.thewholemap.com)

  /Gustav från The Whole Map

 • Så underbara bilder på vackra Gotland! Ja, Kränku är ett måste om man besöker Visby – så otroligt många underbart goda tesorter där ? Härligt att ni kom iväg och att det hann att bli okej att resa inom Sverige. Gotland är verkligen fantastiskt! Stor kram fina du ?

  • Tack så hemskt mycket! Och Kränku alltså, har en hel hylla hemma i köket med enbart deras tesorter, haha 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *