Swedish Passport

Shopping i Visby och en heldag på Fårö | Resedagbok

Publicerat: 2020-07-28 | Uppdaterat: 2023-01-18

Det har blivit dags för del tre av min resedagbok från Gotland.

Jag var där den 5-12 juli tillsammans med min sambo, vår hund Stina och mina föräldrar och i det här inlägget fokuserar vi på dag 4 och 5. Dag 4 bjöd på shopping med stort fokus på Visby, medan dag 5 blev en heldag på Fårö. Häng med!

RESEDAGBOK GOTLAND | DAG 4 | 8 JULI 2020

StyleMood i Västergarn

Vi räknade ut att vi spenderade ungefär fyra och en halv timme i bilen dagen innan, så vi var överens om att inte åka runt lika mycket den här dagen. Vädret bjöd på blåst och regn så vi bestämde oss för att detta helt enkelt fick bli en shoppingdag och vi började faktiskt med en liten sovmorgon för att kunna besöka Johannas butik StyleMood i Västergarn när hon öppnade klockan 11:00. Vi hade ju varit i den nya butiken i Ljugarn dagen innan, men behövde ju självklart besöka Västergarnsbutiken också där Johanna stod och jobbade dagen till ära. Råkade få med mig ett par tofflor i senapsgult som jag spanat in på Instagram innan, samt en fin handspritspump vilket kändes rätt i tiden, haha.

StyleMood

Crêpeie & Logi i Visby

Efter ett snabbt besök på Westergarns lanthandel bar det av till Visby där vi direkt gick till favoritrestaurangen Crêperie och Logi. Det är alltid svårt att få bord där, speciellt om man har med sig en hund och det även råkar pågå en pandemi. Men efter cirka 40 minuters väntan fick vi tillslut ett bord och kunde njuta av deras sjukt goda crêpes. Har nog smakat av hela deras meny vid det här laget men den här gången fick det bli favoriten Marängsviss. De har även galetter som är matigare, men livet är för kort för att äta sallad till lunch. Haha.

Crêperie & Logi Visby

Bok om Gotland från 1747

Häng med nu, för nu bli det storytime: I boendet vi hyrde hade de en karta på väggen. Det tog en stund, men tillslut insåg vi att den föreställde Gotland. Jag blev helt kär i den då jag förstod att det var så man ritade av Gotland innan satelliternas tid. Det vill säga, inte helt skalenligt. Jag tog en bild av kartan och bildgooglade och det visade sig att kartan var en bilaga i boken Gothländske Samlingar av Jöran Wallin som skrevs 1747. Efter lite mer googlande upptäckte jag att det fanns ett exemplar av boken till salu på Antikvariatet Drotten i Visby.

Efter lunchen gick vi dit och med mig ut fick jag ett exemplar av totalt 500 av en bok om Gotland skriven på 1700-talssvenska med en gammal karta över Gotland som kommer få bli en tavla hemma hos oss. Så orimligt nöjd alltså, haha!

Utsikt över Visby

Vädret blev bättre framåt eftermiddagen så efter att ha kikat i lite fler butiker tog vi en promenad längs med en stig jag hittade så sent som förra året. Man går upp för en trappa till höger om Visbys domkyrka och möts då av den här magiska utsikten över Visbys hustak. Är det min nya favoritutsiktsplats? Jag tror det!

Utsikt över hustaken i Visby på Gotland

Glassmagasinet i Visby

Befinner man sig i Visby när det är sol måste man ta en glass på Glassmagasinet. Tror det står med i någon grundlag. Jag valde smakerna popcorn och sockervadd vilket bara är två av de totalt 346 olika smakerna som Glassmagasinet erbjuder. Tyvärr måste jag tillägga att detta nog är Gotlands värsta ställe att besöka ur ett corona-perspektiv. Trots att de har ett system med kölappar som borde förhindra trängsel var det sjukt trångt då alla gick längs med diskarna för att se vilka smaker som erbjöds. Här var det snarare tvåcentimeters-regeln än tvåmeters-regeln som gällde.

Gott var det i alla fall, det ska jag inte ta ifrån dem!

Glassmagasinet

Eftermiddagspromenad i Visby

Efter att ha ätit våra glassar i hamnen tog vi en liten promenad längs med några av Visbys mindre gator. Sedan köpte med oss lite ingredienser till tacos och åkte tillbaka till boendet i Eksta där vi spenderade resten av kvällen.

S:t Hans och S:t Per

RESEDAGBOK GOTLAND | DAG 5 | 9 JULI 2020

Senast jag var på Fårö var 2013. Då behövde vi köa i över två timmar för att åka med färjan dit, och ingen av oss har väl varit särskilt sugna på att återuppleva det minnet. I år hade vi dock bestämt oss innan resan att vi ville ge Fårö en ny chans och spanade i väderleksrapporterna efter vilken dag som skulle vara varmast och det blev denna, torsdagen den 9 juli. Vi körde iväg mot Fårö efter frukost och efter bara 10 minuter i kö till färjan var vi tillslut på plats, redo för en heldag på Fårö!

Crêperie Tati på Kutens bensin

Vi kom fram strax efter 11:00 och bestämde oss för att ta en tidig lunch på ett annat populärt crêperie – Crêperie Tati på Kutens Bensin. Det var faktiskt första gången jag var där men har velat åka dit i flera år då miljön är så himla cool med en massa övergivna bilar överallt. Himla bra att komma dit tidigt förresten. När vi kom var vi i princip ensamma och när vi gick en timme senare var det en lång kö in till restaurangen.

Så häftigt ställe, och den veganska galetten var helt magiskt god! Pratar fortfarande om hur god färskpotatisen på den var.

Crêpes på Kutens bensin

Sudersand på Fårö

Efter det blev det ett par timmars strandhäng på en av Gotlands mest populära stränder – Sudersand. Lite väl mycket människor för min smak kanske, men så himla fint ställe ändå. Missade visst att få bildbevis på det, men du får helt enkelt ta mitt ord på att jag faktiskt badade! Har blivit en sån sjukt stor badkruka så att jag frivilligt hoppade i vatten som var under 20°c är någon form av mirakel, haha.

Sudersand

Fårö fyr

När vi var nöjda på stranden tog vi en liten utflykt för att spana in Fårös fyr, och där passade vi även på att ta en varsin glass.

Langhammars raukområde

Man kan ju inte besöka Fårö utan att besöka minst ett raukområde och denna gång fick det bli Langhammars. Störde mig som vanligt på att det var lite för mycket människor där, men raukarna är ju mäktiga oavsett!

Efter det började vi ta oss tillbaka till vårt boende i Eksta, men stannade vid Fårösund och Magasinet Kök & Bar för lite Thaimat till middag.

Raukfält på Fårö
Rauk på Fårö
Langhammars raukområde
Karta över platserna vi besökte på Gotland

Resedagböcker från Gotland 2020

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

40 Kommentarer

 • Vilken fin stad och vilka fina raukar. Det var intressant läsning. Önskar dig en fortsatt trevlig dag.

 • Roligt att läsa igenom hur ni haft det på Gotland! Låter som trevliga dagar och den där glass magasinet har jag varit på en gång 😀

 • Så mysigt och härliga bilder, hoppas på att kunna åka till Gotland nån gång. ?

 • Vilka underbara bilder 🙂 Har varit på Gotland en gång bara och blev verkligen helt förälskad. Hann inte se så mycket fint som dig dock 🙂
  Kram

  • Tusen tack! Det har ju trots allt blivit ett par svänger dit genom åren för mig så har ju samlat på mig en hel del fina favoritplatser 😉

 • Men wow så underbart allt låter och ser ut! Jag kommer lätt använda mig av dina tips den dagen jag kommer iväg till Gotland ❤️

 • Att Sverige ens har så drömmiga ställen är helt sinnessjukt!

 • åh ja etär så fint där muren o husen såfint
  va kul du va vidstylemood hade jag oxå gjort om ja va där

 • Åh så mycket härliga bilder, och vilka crepes, sååå gott <3

 • Ohh längtar tills jag får gå loss med kameran nu kommande veckan =D, så mycket fina bilder och tack för alla gotlandstips

 • alltså det verkar vara så himla vackert där! och jag vill också besöka stylemood om jag åker dit någon gång 😀

 • Sååå fantastiskt det ser ut o låter ?

 • Men så otroligt mysigt! Hade lätt följt med på alla era stopp! Kramis

 • Alltid lika mysigt att kika in här och se alla fina bilder du har tagit. Ser ut som ni hade det superhärligt. skulle också vilja besöka Johannas butik någon dag

  • Men åh, tusen tack snälla du! Blir så himla glad att höra det 😀 Vi hade det super och jag håller tummarna för att du får möjlighet att besöka Johannas butik en dag!

 • Gud skulle också vilja åka dit ser så mysigt ut ?

 • Man få väl titta på sig själv ibland, om man själv vill åka iväg och göra utflykt så är det mer troligt ett andra också ser så (tyvärr) med! Människor är knepiga varelser =P… vart fall så är dina bilder magiskt mysiga! Ha en fin fortsatt TREVLIG VECKA tjejen, ge en klapp fr mig till vovven. hihihiii ^^

  • Haha men ja, så är det ju absolut! Jag är ju minst lika mycket i vägen för andra som dem är för mig, men när jag reser försöker jag undvika att åka till platser där det är mycket människor och hitta små dolda pärlor istället, men ibland misslyckas jag med det jag med 😉

 • Så himla mysigt inlägg, säger det igen – måste till Gotland! Vore också himla kul att besöka Johannas butik, kan tänka mig så mysig den är och så mycket fint ?♥️

 • Måste måste ta mig till Gotland nästa sommar, jag ser ju det ?

 • Vilka söta tofflor ? och så mycket fint ni hann med! Stranden är ju underbar!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *