Swedish Passport

Västergarn, Rute och Bara på Gotland | Resedagbok

Publicerat: 2020-07-31 | Uppdaterat: 2023-01-19

Här kommer del 4 av min resedagbok från sommarens Gotlands-resa.

Jag var på Gotland tillsammans med mina sambo och mina föräldrar den 5-12 juli på vår årliga Gotlandsresa. I den här delen av min resedagbok blir det fokus på dag 6 där vi besökte både gamla och nya favoritställen i både Västergarn, Rute och Bara.

Den här dagen firade jag och min sambo 8 år tillsammans. Ska väl dock inte påstå att dagen började särskilt festligt. Vår hund Stina hade börjat klia sig frenetiskt runt ögonen dagen innan och vaknade upp supersvullen. Så det var bara att boka ett videosamtal med en veterinär. Det konstaterades att Stina dragit på sig en ögoninflammation så vi fick en lista med medicin att köpa och kunde sedan hoppa in i bilen och ge oss iväg på äventyr.

RESEDAGBOK GOTLAND | DAG 6 | 10 JULI 2020

Lyckliga Gården

Första stoppet för dagen blev Lyckliga Gården. Vi hade kört förbi där varje morgon då det låg nära vårt boende, men vi hade alltid passerat innan de hade öppnat. Den här dagen kom vi iväg lite senare och kunde därför stanna på detta urmysiga ställe som jag inte har någon aning om hur jag ska beskriva. Det är typ ett kafé, loppis, bondgård, konstutställning och klädbutik i ett. Ett fantastiskt kaos, helt enkelt.

Lyckliga Gården i Eksta

StyleMood i Västergarn

Om du hängt med i tidigare resedagböcker från den här Gotlandsresan har du koll på att detta alltså blev tredje besöket i Johannas butik StyleMood, haha! Vi besökte Ljugarnsbutiken dag 3 och Västergarnsbutiken dag 4 och då köpte jag ett par senapsgula tofflor. Efter att ha gått runt med de tofflorna två dagar i rad tyckte min mamma att de var så fina så vi behövde helt enkelt stanna där igen så att hon också fick köpa sig ett par tofflor, haha. Den här dagen var det även invigning för det nya kaféet inne i butiken, så vi var ju självklart tvungna att spana in det också. De säljer hembakat, ekologiskt fika och man kan välja på att sitta inne i butiken eller ute i den mysiga trädgården. Blev dock inget fika för vår del, men nästa Gotlands-resa måste vi helt klart fika där!

Rute Stenugnsbageri

Efter ett stopp i Visby där vi stannade för att köpa Stinas mediciner åkte vi vidare till en Gotlandsfavorit – Rute Stenugnsbageri. Tror detta är tredje eller fjärde året vi är där, och det har verkligen blivit ett “måste” på Gotlands-bucket-listen. De säljer jättegott fika och lättare luncher, och om man vill kan man även köpa med sig en stenugnsbakad limpa eller två. På kvällarna erbjuder de även stenugnsbakade pizzor! Man kan sitta ute i trädgården eller inne i det vackra orangeriet.

Rute Stenugnsbageri

Rute Magazinet

Lite längre ner på grusvägen ligger inredningsbutiken Rute Magazinet. De har en del speciell inredning där, och jag blev så glad då jag hittade något jag letat efter jättelänge – tallrikar, glas och resemuggar gjorda av bambu! Har letat efter ett par fina jättelänge för att ta med på picknick då jag velat ha dem i ett lätt material som inte är plast. Så nöjd!

Bara Ödekyrka

Vi hade en plan att åka förbi på ett överraskningsbesök hos ett par vänner i Roma, men på vägen dit stannade vi i Bara då de har en fantastiskt fin ödekyrka som jag inte besökt på ett par år. Jag tröttnar ju uppenbarligen aldrig på ruiner, men här någonstans tror jag resten av familjens gräns gick då de inte ens lämnade bilen, haha. Kan ju bero på att det duggregnade och vi varit där flera gånger tidigare – har till och med bott i Bara bygdegård som ligger precis bredvid! Men jag fick springa omkring och fota i min egen takt och var supernöjd!

Bara ödekyrka

Lanthandelsmuseum och loppis

Det blev ett stopp till på vägen till Roma och denna gång vid Lanthandelsmuseet som ligger i Dalhem. Där kan man få uppleva hur det skulle kännas att kliva in i en typisk lanthandel vid sekelskiftet 1900, och i källaren har de en liten loppis som självklart också besöktes. Köpte en söt liten kanna för 20 kronor och fick även med mig en stor spindel på köpet, haha.

8 års-fotografiet

Resten av eftermiddagen spenderades hemma hos våra vänner i Roma där vi i sann corona-anda satt ute i trädgården trots att det regnade. När vi kom tillbaka till boendet tvingade jag med mig sambon ut i regnet igen för att fotografera en bild på oss, det är ju trots allt ändå inte varje dag man firar 8 år tillsammans ❤️

Karta över platserna vi besökte på Gotland

Resedagböcker från Gotland 2020

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Säger det igen – sååå magiska bilder, och ni är ju sååå fina ??

  • Gotland är verkligen minst lika härligt som det ser ut på alla bilder därifrån så håller tummarna för att du får möjlighet att åka dit en dag! 🙂

 • Så tråkigt att hunden fick ögoninflammation, ingen bra start på morgonen 🙁 tur att ni fick hjälpt och stort grattis till era år tillsammans ?

  • Ja men verkligen, det gör ju så ont i hjärtat när ens husdjur mår dåligt så tusen tack för omtanken! Som tur var reagerade hon positivt så gott som direkt när hon fick ögondroppar 🙂

 • Men så många drömmiga ställen <33 Jag har nästan lust att gråta för att det är så gulligt!

 • Underbara bilder från ditt Gotland. Jag vill till Gotland, men av någon anledning blir det aldrig av! Tyvärr!

  • Åh men tack så mycket! Då tycker jag absolut att det är dags att ta tag i det, håller tummarna för att du får möjlighet att åka dit! 😀

 • super härliga bilder, mysigt med Gotland 😀

 • Åh vad jag vill till Gotland NUUU!! Älskar dessa inlägg, verkligen de perfekta smultronställena 😀

 • Jag har aldrig varit på Gotland men efter dina blogginlägg så känner jag verkligen att jag måste dit 😀

 • Åååh så underbara platser ni besökte ?

 • Kan säga det om och om igen men skulle så gärna själv vilja kika in hos Stylemood för det verkar vara en så fin butik, Johanna är ju helt fantastisk och sen kan jag nog tänka mig att din mamma var sugen på tofflor även hon :> Så himla mysigt och det finns ju även så många andra fina platser att besöka! Wow <3

  • Åh, hoppas verkligen att du kommer dit en dag! Kan ju avslöja att Johanna är minst lika härlig i verkligheten som hon är på bloggen 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *