Förra året tipsade min mamma mig om en helt fantastisk aktivitet.


Aktiviteten var Hittaut och är ett initiativ från Svenska orienteringsförbundet för att inspirera oss att komma ut och upptäcka mer av Sverige. And guess what? Den är tillbaka i år igen! Enkelt förklarat är det en sorts skattjakt där du ger dig ut i båda stad och natur och letar och registrerar checkpoints med hjälp av en app i telefonen. En betydligt roligare form av orientering än den man fick göra i högstadiet, helt enkelt.


Jag älskade verkligen detta förra året. Tog alla checkpoints i Stockholm och hittade på köpet även en massa nya platser jag inte varit på tidigare. Passade även på att ta några checkpoints när jag var i Oskarshamn men mer än så blev det tyvärr inte. Har kikat på städer som är med i år och så länge inte The-Virus-Who-Must-Not-Be-Named stökar till något så är planen att jag ska besöka i alla fall Borås, Gotland (Visby & Klintehamn), Ronneby och Uppsala. Ja, och Stockholm också såklart. Ska helt klart försöka samla lite checkpoints i dessa städer i sommar!Bilderna är från förra året när jag och Mimmi samlade checkpoints på Långholmen i StockholmAtt delta är enkelt. Det enda du behöver göra är att ladda ner appen Hittaut.nu, registrera ett konto och ge dig ut och börja samla checkpoints. Checkpointsen är uppe ungefär maj-september men datumen varierar beroende på vilken stad du samlar i. All info finns i appen!I dessa städer finns Hittaut i år:

Ale, Alingsås, Bollnäs, Borås, Enköping, Filipstad, Forshaga, Gislaved, Gnesta, Gotland, Grums, Gävle, Göteborg, Hedemora, Hudiksvall, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlstad/Hammarö, Katrineholm, Kil, Knivstad, Kristianstad, Kungälv, Linköping, Luleå, Molkom, Mora, Norrtälje, Nybro, Oskarshamn, Ovanåker, Ronneby, Rättvik, Sala, Sandviken, Skattkärr, Skövde, Stockholm, Stockholm Järva, Strömstad, Sundsvall/Medelpad, Säffle, Trollhättan, Trosa, Uddevalla, Uppsala, Varberg, Vårgårda, Västervik, Åre och Östersund.


Glöm inte bort att följa myndigheternas rekommendationer om du ska ut och samla checkpoints!Är du sugen på att upptäcka Sverige i sommar med Hittaut?

Rekommenderade inlägg

22 kommentarer

  1. Men vilken bra app! Aldrig hört talas om den förut men det låter verkligen som en toppenidé 🙂 Jag behöver verkligen något som tvingar ut mig annars kommer jag inte gå ut, det har varit Pokémon Go och Wizards unite men i framtiden så låter det här verkligen som ett bra alternativ. Tycker det är så svårt att hitta nya platser i sin egen stad så det här kan säkert hjälpa med det 🙂

    1. Men alltså kan inte göra annat än att hålla med! Fördelen med Hittaut är ju att man måste ta sig till nya platser för att “komma vidare”, jag fastnade lätt i samma promenadrundor med Pokémon Go och Wizards Unite där jag visste att det fanns mycket grejer, haha 😉

  2. Vänner berättade om denna appen i veckan och blev jättesugen på att testa! Kul att utforska sin omgivning som man kanske inte annars hade gjort. Min plan är att utforska Karlshamn/Ronneby med omnejd i sommar.

  3. Så kul! Höll på lite med geocaching för några år sen och detta låter som nåt liknande, skoj 😉
    Bra sätt för att enklare komma ut och få lite fysisk aktivitet<3

    1. Jo men det påminner faktiskt mycket om geocaching men är något mer lättillgängligt och 100% Sverige-fokuserat vilket jag tycker gör det lite extra roligt 🙂 Och snacka om att man får motion, var ute för en vecka sedan i fyra timmar och promenerade bara runt och samlade kontroller 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *