Uppdaterat 2023-02-19

Redo för semester i Sverige?


Redan innan pandemin användes begrepp som “hemester” och “svemester” – en trend som verkar hålla i sig när fler upptäcker hur mycket Sverige faktiskt har att erbjuda. Därför har jag skrivit ner en lista på totalt 23 stycken unika hotell i Sverige som jag gärna hade bott på en natt eller två.


23 unika hotell i Sverige1. ICEHOTEL i Jukkasjärvi

Ett hotell som toppar ungefär alla hotellguider som någonsin gjorts i Sverige. Kanske med all rätt. Det är världens första och största ishotell som återuppstår i ny skepnad varje år. Isen kommer från Torne älv och formas till fantastiska iskulturer och unika hotellrum.

Hitta hit
Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi

2. HobbitStockholm i Nacka

Är du ett Sagan om Ringen-fan? Då får du inte missa detta boende som är som kopierat från The Shire. Som om inte det vore fantastiskt nog är det helt och hållet byggt och drivs av en familj i deras egen trädgård i förorten Nacka i Stockholm.

Hitta hit
Lillängsvägen 91, 131 41 Nacka

3. Stugbåt i Dalsland

Dessa stugor på 13 kvadrat med fyra sovplatser erbjuder precis lika mycket som vanlig stuga, fast har möjligheten att åka omkring i vattnet. Sjöutsikt åt alla vädersträck är inte fy skam.

Hitta hit
Strandvägen 23B, 666 30 Bengtsfors

4. Treehotel i Harads

På Treehotel finns det totalt åtta stycken olika trädrum 3-10 meter upp i luften som är designade av några av Skandinaviens främsta arkitekter. Hit reser människor från hela världen för att uppleva den unika arkitekturen i den storslagna naturen.

Hitta hit
Edeforsvägen 2A, 960 24 Harads

5. Yangtorp i Hörby

Mitt i Skåne ligger en liten del av Kina. Yangtorp grundades 1998 av Master Marcus Bongart, en Qigongmästare, läkare i traditionell kinesisk medicin och invigd munk i Shaolintemplet. Här kan du utöver att njuta av stillheten testa på både Qigong och traditionella, kinesiska behandlingar.

Hitta hit
Jönstorp 8123, 242 96 Hörby

6. Norrqvarn i Lyrestad

“Jag vill bo, i en svamp, annars får jag kramp. SVAMP!” På Norrqvarn hotell finns fyra boenden formade som svampar och stubbar av motersågskonstnären Sören Niklasson.

Hitta hit
Norrqvarns Slussområde, 548 93 Lyrestad

7. Kvarnens Pensionat i Falkenberg

Sugen på att bo i en väderkvarn som byggdes 1856? Den bjuder både på en privat bastu och en fantastiskt utsikt över havet från fjärde våningen.

Hitta hit
Väderkvarnsvägen 11, 311 71 Falkenberg

8. Fabriken Furillen på Gotland

Här är ett unikt hotell på Sveriges “kalkstenshawaii” – Fabriken Furillen. Det är byggt i en gammal kalkstensfabrik där den råa industrimiljön möter en modern design i Gotländska toner.

Hitta hit
Rute Furilden, 624 58 Lärbro


Läs mer från Fabriken Furillen: Kalkbrott i Smöjen & Fabriken Furillen (Resedagbok 2019)

9. Naturbyn i Långserud

Bo på vatten i en husbåt, på land i en skogsstuga eller uppe i träden i ett trädhus. Samtliga stugor är handbyggda i en unik upplevelseby vid sjön Eldan.

Hitta hit
Lindbäck, 661 96 Långserud

10. Jumbostay i Stockholm

Sova ombord på ett flygplan brukar sällan vara en behaglig upplevelse, men Jumbostay är undantaget. Det är ett ombyggt Boeing 747 Jumbojet med flera hotellrum. Missa inte cockpit-sviten!

Hitta hit
Jumbovägen 4, 190 47 Stockholm-Arlanda

11. Kolarbyn Eco-Lodge i Skinnskatteberg

Ingen elektricitet. Inget rinnande vatten. Ingen materiell lyx. Bara tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser. Bo i en traditionell kolarkoja i Kolarbyn Eco Lodge, även kallat Sveriges mest primitiva vandrarhem.

Hitta hit
Skärsjön, 739 92 Skinnskatteberg

12. Grand Circus Hotel i Malmö

Testa på att bo i en cirkusvagn! Detta unika hotell i södra Sverige erbjuder 12 olika rum, i 12 olika vagnar med 12 olika teman. Kanske Malmös mest spektakulära boende.

Hitta hit
Södra Bulltoftavägen 51, 212 22 Malmö

13. Islanna Trädhushotell i Falköping

Bo sex och en halv meter upp i luften, mitt bland ekarna. På morgonen hissas frukostkorgen upp till balkongen med bland annat varmt hällgräddat bröd, bakat på gammaldags vis vid öppen eld.

Hitta hit
Islanna, 521 94 Falköping

14. Lotstornet på Landsort

Bo i ett gammalt lotstorn på Stockholms skärgårds sydligaste ö. Havsutsikt: Finnes.

Hitta hit
Landsort 1172, 149 95 Nynäshamn


Läs mer från Landsort: Landsort i Stockholms skärgård (Resedagbok 2019)

15. Borgvattnet Prästgård

Sugen på att övernatta i det som sägs vara Sveriges mest hemsökta hus? Då är det Borgvattnet Prästgård du ska till. Det går både att hyra enskilda rum – eller hela gården.

Hitta hit
Borgvattnet 760, 830 76 Stugun

16. Erikson Cottage i Ljungsarp

Dessa unika glashus från projektet The 72 Hour Cabin garanterar en naturupplevelse. Välj om du vill bo i skogen, eller med sjöutsikt.

Hitta hit
Lindås 8, 514 55 Ljungsarp

17. Pater Noster i Göteborgs skärgård

När den brittiska tidningen The Telegraph listade decenniets 10 mest spektakulära hotell fanns Pater Noster omnämnt. Bo på detta unika hotell på fyrön som kan vara en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser.

Hitta hit
Hamneskär, 471 51 Hamneskär

18. Älghotellet Wrågården i Falköping

Någonsin drömt om att bo i en älg? Inte? Kanske dags att skriva upp det på bucket listen! Dessa älgformade stugor är skapade av en motorsågskonstnär och ligger mitt i en älg- och dovhjortspark. 

Hitta hit
Friggeråker Wrågården, 521 96 Falköping

19. Arctic Bath i Harads

Detta spahotell i Luleälven erbjuder en unik upplevelse både på sommaren och på vintern. Arctic Bath är medlem i Small Luxury Hotel – en samling med några av världens bästa hotell.

Hitta hit
Ramdalsvägen 10, 960 24 Harads

20. Yasuragi i Saltsjö-Boo

Lust att smita iväg till Japan på en weekend? Himla tur att en liten bit av Japan finns så lättillgängligt strax utanför centrala Stockholm.

Hitta hit
Hamndalsvägen 8, 132 81 Saltsjö-boo

21. Surflogiet på Gotland

Är vi på Gotland eller någon karibisk ö? Svårt att veta! Surflogiet erbjuder flera glampingtält på en av Sveriges absolut härligaste platser.

Hitta hit
Eskelhem Toftavägen 374, 622 66 Gotlands Tofta


Läs mer från Surflogiet: Roadtrip på Gotlands västkust (Resedagbok 2021) & Ekstakusten på Gotland (Resedagbok 2020)

22. Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn

Sveriges första glamping med bekväma tältkåtor som också passar i det arktiska vinterklimatet. Njut av naturen – och det magiska norrskenet på vinterhalvåret.

Hitta hit
Lassbyn 215, 961 97 Gunnarsbyn

23. Sekelskiftesfartyg på Göta Kanal

Att resa genom Göta Kanal är en dröm för många, så varför inte göra det ordentligt med ett fartyg från sekelskiftet som ger en känsla av hur man reste förr i tiden? Med passagerarfartygen M/S Juno, M/S Diana och M/S Wilhelm Tham kan du på resa genom hela kanalen på 4 eller 6 dagar, eller välja en kortare tur som bjuder på Göta Kanals främsta höjdpunkter.

Hitta hit
Pusterviksgatan 13, 413 01 GöteborgKarta över unika hotell i SverigeFler hotell- och Airbnb-tips

14 mysiga Airbnb-boenden på Gotland18 unika Airbnb-boenden i SverigeMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

44 kommentarer

 1. Blir lite extra stolt när jag läser om ishotellet samt trädhotellen i Harads, det är ju ställen nra mina trakter. Häftigt att sova över i Zwampen. Ha det gott.

 2. se n jag blev långtids sjukskriven har det inte varit så många resor men ja det är fortf lika mysigt även ifall det nu blir små utflykter mera

 3. Inser först nu hur många unika hotell som ligger nära min hemort. Juno har jag ofta sett åka på Göta Kanal när jag är på väg till jobbet i Lyrestad men inte förstått att man kan sova över där och resa under flera dagar.

 4. Vilka häftiga ställen det finns att övernatta på runtom i Sverige. Skulle gärna vilja besöka något av dessa hotell någon gång i framtiden 😃

 5. Alltså Hobbithuset är så charmigt, och så mycket större inuti än jag trodde!
  Jag var där för många år sen när jag jobbade som fotograf och tog modebilder, superhäftigt 🙂

 6. Men åh vilka häftiga hotell det finns i Sverige och vad mycket jag har missat. Den där kinesiska hotellet skulle jag vilja övernatta hos någon gång. Kramis <3

 7. Vilken intressant lista 🙂 Borgvattnet hade dom med på ett avsnitt av Det okända. Där skulle jag inte våga bo haha 🙂

 8. Kul läsning och fina tips! En jättebra lista. Och några boenden har jag testat; Jukkasjärvi och ishotellet där, kanalbåt på Göta kanal, sträckan Stockholm till Göteborg, Yasuragi i Saltsjö Bo. Pater Noster, och fyren på Landsort.
  Så jag får jobba på.
  Ha det gott.

 9. Superhäftigt, verkligen! I många av dem skulle jag vilja både sova och leva. Det enda jag besökt (men inte sovit i) är Tree hotel i Harads. Jag bodde i Jokkmokk då, så det var ingen sådär överdrivet fräsig resa, men hotellet är verkligen en upplevelse! Vi var inne i bara några stycken, men de är verkligen jättefina tycker jag 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *