Uppdaterat 2022-05-08

Har du börjat kikat något på vinterns resor än?


Det har jag! Jag har stannat i Sverige under hela pandemin och har inga planer på att resa utomlands än på ett tag. Därför har jag tagit fram en liten lista på 13 platser att besöka i Sverige på vintern. Jag är ju inget fan av kyla och snö egentligen. Kanske för att jag bara tänker Stockholms-vinter med slask och förseningar i kollektivtrafiken, haha. Men vintern är ju himla fin egentligen. Jag menar, titta bara på de här platserna vårt avlånga land har att erbjuda.13 platser att besöka i Sverige på vintern1. Ice Hotel, Jukkasjärvi

Vi börjar med en plats som alltid toppar vinterdestinations-listorna i Sverige: Jukkasjärvis ishotell. Inte jättekonstigt. Faktiskt. Detta är ett hotell som får ett nytt utseende varje år då det byggs helt av is. Så häftigt.

2. Tomteland, Mora

Välkommen in i sagornas värld. Jag var på Tomteland som barn och det var en magisk plats där vi fick träffa Tomten – trots att vi var där mitt i sommaren. Helt klart en barnvänlig destination för vinterresan.

3. Scandinavian Ice Adventure, Stockholm

Detta stora “nöjesfält” för skridskoåkning har tillfälligt byggts upp utanför Sjöhistoriska muséet i Stockholm och här kan du åka skridskor på fler sätt än vad du trodde fanns.

4. Myskoxcentrum, Tännäs

Var detta sommarens stora snackis? Tror det. Myskoxen är ett urtidsdjur, men har bara funnits i Sverige sedan 1970-talet när en flock vilda myskoxar vandrade hit från Norge. På myskoxcentrum arbetar man ideellt för att bevara den vilda myskoxstammen.

5. Aurora Sky Station, Abisko

Den mest ultimata platsen för norrskensjägare. Tror inte denna plats behöver mer motivering än att det är den plats i Sverige du har absolut störst chans att bevittna norrsken på vintern.

6. Arctic Bath, Harads

Har du också sett bilder på detta “fågelbo” på sociala medier? Det är faktiskt ett spahotell som ligger ute på vattnet.

7. IceBar, Stockholm

Ägarna till ishotellet i Jukkasjärvi har faktiskt en bar i Stockholm. Även här är allt gjort av is.

8. Jokkmokks marknad, Jokkmokk

Detta är en marknad som har funnits i över 400 år och beskrivs som norra jordklotets stora vinterfest. Här kan man förutom att köpa sånt man brukar kunna köpa på marknader, ta del av mycket samisk kultur och konst.

9. Storforsen, Älvsbyn

Riktigt häftig att besöka, speciellt i slutet av vintern när de stora isblocken lossnar. Det låter så otroligt mäktigt. Jag besökte Storforsen i Älvsbyn vintern 2018.

10. Visby Innerstad, Visby

Det är ju ingen hemlighet att jag anser att Visby är en av världens mysigaste städer. Tänk då på dessa medeltida gränder med lite julbelysning och snö. Magi!

11. Vattenfallet Njupeskärs, Fulufjällets nationalpark

Sveriges högsta vattenfall är minst lika mäktigt på vintern som det är på sommaren.

12. Åre ski resort, Åre

Det måste ju finnas en anledning till varför precis alla älskar Åre så mycket. Det måste vara en av de mest omtalade destinationerna i Sverige på vintern – och när jag ser bilder därifrån förstår jag ju varför.

13. Aurora Safari Camp, Gunnarsbyn

Glamping i snön med dansande norrsken utanför. Hur magiskt?

Fler vinterinlägg

25 saker att göra i Uppsala på vintern – 13 drömiga juldestinationer – Fotografera i vinterkylan – Fototips25 saker att göra i Stockholm på vinterMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

24 kommentarer

 1. Vill gråta när jag läser detta inlägget. Vi har inte haft någon snö på flera år här på västkusten. Och när jag skriver snö då menar jag ett riktigt Narnia. Älskar snö och vill inget annat än att ha snö under December men nu för tiden får man vara glad om vi ens får se snöflingor 🙁 Kände inte till många av dessa platserna så ett väldigt uppskattat blogginlägg från min sida 😀

 2. Men wow vilka fantastiska ställen, vilka bilder! Ser helt underbart ut! <3 Åhh Visby, jag älskar Visby!! Så vackert och mysigt! Hoppas du haft en fin första advent! Kram<3

 3. Vilka bra tips! Jag är så sugen på att dra iväg någonstans med min mamma i slutet på vintern när hon fyller år så denna listan var precis vad jag behövde 🙂

 4. Vad många fantastiska ställen det finns att besöka vintertid i Sverige.
  Ingen av dessa ställen har jag besökt vintertid, men blir riktigt sugen när jag läser ditt inlägg. Många kände jag till, men inte alla.
  Ha det bra!

 5. Jag är definitivt ingen vinterälskare men dina fina bilder går mig att tänka om lite. Ha en fin början på december.

 6. Men lägg av så intressanta ställen!! Vill besöka allt nu! Ishotellet ser så fint ut! Tack för detta inlägg. Dessa platser ska skrivas ner 🙏🏼

 7. Ishotellet måste jag åka till nångång 🙂 Jokkmokks marknad håller jag mig ifrån då det ofta är minus 20 till minus 30 den helgen det är 😃

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.