Swedish Passport

Varför älskar jag att resa?

Publicerat: 2021-12-15 | Uppdaterat: 2023-01-19

Glad alla hjärtans dag!

Jag är ju egentligen lite emot alla hjärtans dag då det är en så fruktansvärt kommersiell högtid. Men vill bli bättre på att embracea högtider och temadagar i år för att undvika den grå sörjan som kallas vardag. Så i söndags pyntade jag lägenheten med hjärtan, påbörjade det här bloggutkastet och köpte hem en massa sånt där som jag egentligen inte ska ha hemma pga. noll självkontroll när det kommer till sötsaker. Blev ju uppenbarligen inte klar med inlägget förrän idag, men här kommer en något försenad alla hjärtans dag-special med resetema: Varför älskar jag att resa?

Kärlek kommer trots allt i en massa olika former, och jag älskar ju verkligen att resa. Tyvärr är ju det en form av kärlek som varit lite av en bristvara det senaste året på grund av en viss pandemi. Jag har istället ägnat mycket tid till att fundera på varför jag älskar att resa, och har kommit fram till att det är flera olika anledningar i en stor och härlig mix.

1. Att ha något att längta efter

Älskar känslan inför en resa när man går och längtar efter att få åka iväg. Det blir ju mycket dagdrömmande i den fasen också med många timmar framför Pinterest, Instagram och Google Maps för att hitta alla fina platser man sedan vill se i verkligheten.

Läs mer: Utforska världens sevärdheter hemifrån

2. Inspirerande med nya miljöer

Detta är nog en av de främsta anledningarna till varför jag älskar att resa, jag får en sån inspirationsboost av att se och upptäcka nya platser!

3. Nya utmaningar

När man lämnar vardagen möter man ju alltid nya utmaningar som man inte är van vid hemma, både stora som små. Allt från att lista ut hur kollektivtrafiken fungerar i en annan stad till att lyckas kommunicera med någon som pratar ett annat språk. Jag tror verkligen stenhårt på att man måste komma ur sin comfort zone och utmanas för att hela tiden utvecklas som människa, och att resa är ju ett fantastiskt sätt att göra det på.

4. Ett avbrott i vardagens ekorrhjul

Vardag och rutin är två såna där ord som får mig att rysa, men det är ju så fruktansvärt lätt att fastna där. Att få komma iväg och samla inspiration, energi och nya intryck är verkligen guld värt!

5. Nya perspektiv

Man kan lätt fastna i en bubbla om man befinner sig på samma plats hela tiden och umgås med människor som lever på samma sätt som en själv. Det blir lätt att man glömmer bort att det finns andra sätt att leva på. Och ibland kan vara en påminnelse på hur bra man faktiskt har det hemma.

6. Minnena efteråt

Även när resan är slut och man är hemma igen tycker jag man kan leva så himla mycket på sina reseminnen. Jag har en massa saker här hemma som representerar reseminnen i fysisk form, men sen är ju reseminnen ett återkommande samtalsämne i mina konversationer.

Läs mer: Min reseinredning

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

38 Kommentarer

 • Jag håller med dig till punkt och pricka på allt, exakt just därför älskar jag också att resa! FYFAN vad jag ser fram emot att kunna göra det en dag igen<3

 • Håller med dig på alla punkter, finns så många bra saker med att resa och att få ett avbrott i vardagen. Åh vad man saknar att resa nu alltså! Hoppas verkligen att världen snart blir en smittfri plats snart så man kan njuta av att resa igen 🙂

 • Finns inget bättre än att resa!!

 • Längtan till resan är ju halva nöjet, samt hur det kommer att se ut när man kommer fram. Sedan känner jag igen mig i att man lever kvar i resan ett tag efter att man kommit hem. Enda undantaget för mig var då jag och en kompis flög ner till Paris några dagar 2008. På väg hem bröt världens förkylning ut och sedan låg jag i 40 graders feber 1 vecka efteråt.

 • Jag saknar verkligen resandet. Det finns inget bättre än att åka på en weekend för att bryta vardagslunken. Sen gillar jag solen också. Reser gärna till varmare breddgrader 😉 Hoppas snart vi får bukt på det här viruset så man kan börja ut och röra sig igen..

 • Åh ja men håller med dig, handlar så mycket om köphets tyvärr! Så fint inlägg ❤️ Kram

 • Jag håller verkligen med om allt! Särskilt punkten om inspiration!

 • Riktigt härligt att inlägget kom nu trots att det är några dagar senare! Kan verkligen hålla med dig om varje punkt och älskar bilden du skapat till inlägget! 😍

 • Så himla härliga punkter och håller så med! Så otroligt taggad man är när man ska ut och resa och sen minnena efter när man tänker tillbaka goals :’D

 • Så fint och gulligt du gjort!

  Åh jag älskar allt, att uppleva nya platser, avkoppling och att fly vardagen lite! ❤️

 • Åh vill också resa<3

 • Jag älskar att resa av ungefär samma anledningar som du. Finns inget bättre än att upptäcka en ny plats, eller för den delen all planering innan eller tänka tillbaka på allt jag gjorde. Resan ger glädje både före, under och efter.
  Har jag semester hemma upplever inte jag någon återhämtning. Allt jag gör är ju det gamla vanliga minus jobb. Jag måste resa bort och få slippa städa och laga mat för ett tag. Så jag älskar resandet för återhämtningen det ger.
  Och då jag reser ensam älskar jag självförtroendet jag får. Jag känner mig stolt över allt jag åstadkommit på egen hand under mina resor.

  • Håller verkligen med om det du skriver, behöver också komma bort för att få den där ordentliga återhämtningen! Och HEJA DIG med ensamresandet alltså! Har varit påväg på flera stycken ensamresor men det har av någon anledning alltid kommit något ivägen så det längsta jag har kommit själv är till Uppsala, haha 🙂

 • Jag är inte så intresserad av att resa eftersom jag är extremt flygrädd dessutom tycker jag att jag har det bäst hemma men när läget i världen var normalt så reste vi alltid hela familjen någonstans i Sverige eller inom Norden varje sommar och var borta i ca 3-4 dagar. Det räckte för mig. Det finns ju så otroligt mycket att se bara inom Sverige, sedan är Danmark helt underbart också 🙂 kram

  • Äsch, inte behöver man flyga för att se nya platser! Jag är extremt hemmakär på sommarhalvåret och vill typ enbart resa inom Sverige då, finns ju så himla mycket fint att se 🙂

 • Jag älskar också att resa och upptäcka nya platser. Synd att det inte går att göra det just nu. Kramis <3

 • Jag längtar efter att resa jag med. Jag hann med en Weekend i London med min syster innan eländet satte igång. Skulle vilja dra iväg på en weekend någonstans. Hoppas vi snart får bukt på det här viruset..
  Ha det så bra!

  • Åh så härligt! Jag hade ganska nyligen kommit hem från en drömresa till Australien och Nya Zeeland när allt det här drog igång så har levt mycket på de reseminnena men nu vill jag verkligen ut och skapa nya 🙂

 • Roligt inlägg! Har nog aldrig tänkt på det tidigare, på det sättet som du beskriver det på:)

 • jag är ju inget fan av att resa. Är extremt hemmakär. Men de få gångerna som jag har åkt bort så upplever jag att jag har utvecklats så mycket. Inspirationen flödar, man lär sig nya saker om en själv men också mötet med nya människor 😀

  • Ja men så är det ju verkligen, härligt att du ändå kan få den upplevelsen trots att du inte gillar att resa 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *