Uppdaterat 2021-04-25


Har jag besökt hela alfabetet?


Och vad menar jag ens med det? Efter att ha läst Helénas blogginlägg med 50 städer hon besökt under sina snart 50 år fick jag en idé att göra någon form av stadsalfabet med städer jag har varit i. Jag insåg snabbt att vissa bokstäver var “lättare” än andra, hade till exempel hela 13 alternativ för bokstaven S! Andra lär du se var betydligt svårare. Oh well, här är i alla fall mitt stadsalfabet!Amsterdam (Nederländerna)
Besökte vackra Amsterdam med min pojkvän 2018 och vi både blev helt förälskade i staden.


Bangkok (Thailand)
För någon som inte är ett större fan av Thailand är det ändå ganska sjukt att jag varit i Bangkok 3 gånger. Var där 2006, 2012 och 18 timmar 2016 under en mellanlandning som endast spenderades på ett hotell.


Canberra (Australien)
När jag bodde i Australien 2016 spenderade jag en helg i Canberra för att delta i de australienska mästerskapen i quidditch. Ja, du läste den meningen rätt, haha!


Dublin (Irland)
Att jag kom och tänka på Dubai innan Dublin är ett dåligt tecken då jag fortfarande beskriver Dublin som en av mina favoritstäder i världen! Jag har bara varit där en gång, hösten 2011 men älskade varenda millimeter av staden och har ärligt talat inte vågat åka tillbaka då jag är rädd för att mina förväntningar är för höga och att jag bara kommer bli besviken.


Edinburgh (Skottland, Storbritannien)
I november 2017 fick jag besöka en stad jag länge drömt om, platsen där Harry Potter-böckerna föddes!Edinburgh 2017Fujairah (Förenade Arabemiraten)
Under en kryssning runt Förenade Arabemiraten 2012 fick jag möjlighet att besöka Fujairah som är ett av emiraten.


Geiranger (Norge)
Under min första resa till Norge 2017, bodde vi i Lom men besökte Geiranger ett par gånger för att vandra.


Helsingfors (Finland)
Jag har varit i Helsingfors ett par gånger och senaste gången var nu i februari!


Iggesund (Sverige)
Hade faktiskt inte skrivit något på den här punkten men efter att jag publicerade inlägget hörde pappa av sig för att berätta att vi har stannat i Iggesund för att köpa godis när vi bilat mellan Stockholm och Boden, haha.


Jönköping (Sverige)
Jag vill säga att jag varit här flera gånger, men kan endast komma på ett specifikt tillfälle? Har i alla fall varit i Jönköping en gång med sambons mamma för att göra någon form av undersökning på hennes valpar.


Kraków (Polen)
I somras åkte jag till Kraków med min mamma och mormor och hade en superhärlig generationsresa.Kraków 2019London (England, Storbritannien)
Jag har varit i London två gånger, 2010 och 2015. Jag har haft tankar på att åka tillbaka i höst och spendera min 25-årsdag på Warner Bros Studio Tour som det barn jag egentligen är. Min OCD-hjärna skulle ju verkligen uppskatta att jag varit i London 2010, 2015 och 2020, haha! Vi får väl se hur världen ser ut i november helt enkelt!


Muscat (Oman)
Under en kryssning kring Förenade Arabemiraten 2012 var ett av stoppen Omans huvudstad Muscat.


Nouméa (Nya Kaledonien, Frankrike)
Jag var i Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa nu i december när jag var på kryssning i Söderhavet.


Orlando (USA)
2009 var jag i Orlando med min familj och vi besökte typ alla nöjesparker som finns där.


Playa del Carmen (Mexiko)
När min mamma fyllde 50 i april 2014 reste hela familjen + mormor till Playa del Carmen i Mexiko.


Queenstown (New Zealand)
Tänkte först att den här bokstaven skulle vara svårast i mitt stadsalfabet tills jag kom på att jag var i Queenstown för mindre än 4 månader sedan, haha!Queenstown 2019Riga (Lettland)
Hösten 2019 tog jag en spontan resa till Lettland och spenderade en dag med att utforska huvudstaden Riga.


Sunshine Coast (Australien)
Staden som för alltid har en speciell plats i mitt hjärta. Mitt hem när jag bodde i Australien 2016 som jag hade möjlighet att besöka igen nu i december.


Tallinn (Estland)
Sommaren 2012 besökte jag Estlands huvudstad för första gången, men skulle så gärna vilja åka tillbaka under julen någon gång och gå på julmarknad.


Uppsala (Sverige)
Förra året tog jag en spontan tur till Uppsala. Jag har varit där ett par gånger tidigare men detta var första gången jag fick utforska staden ordentligt.


Vatikanstaten (Vatikanstaten)
Jag reste till Rom 2016 och man kan ju inte åka dit utan att även besöka världens minsta land som bara består av en stad – Vatikanstaten.Vatikanstaten 2016Wieliczka (Polen)
När jag reste till Kraków förra sommaren tog vi en halvdagsutflykt till Wieliczka och besökte deras saltgruva som är ett av UNESCOs första världsarv.


X


Y


Z


Åbo (Finland)
Nu vet jag inte ens när detta kan ha varit, men skulle tippa på kring 2003-2004 någon gång? Åkte i alla fall dit med min familj och det enda jag minns är att vi var på Muminvärlden strax utanför Åbo så vet inte hur mycket av staden jag faktiskt sett, haha.


Älvsbyn (Sverige)
Har varit här ett par gånger i samband med att jag varit hos min släkt i Boden, och senaste gången var påsken 2019.


Örebro (Sverige)
Örebro har jag i spenderat ett par dagar i då jag spelade en fotbollskupp där “i min ungdom” (typ 2007-2008). Har varit påväg till Örebro ett par gånger under Halloween de senaste åren dock utan att det blivit av, de brukar nämligen anordna ett “zombielopp” där man blir jagad av zombies genom staden vilket verkar så himla roligt!


Ärligt talat var det ingen bra idé att göra den här listan. Nu kan jag nämligen inte tänka på något annat än att boka en resa till Xi’an, Ystad och Zagreb eftersom att jag vill slutföra listan, haha! Vi får se var jag tar vägen här näst helt enkelt.Hur ser ditt stadsalfabet ut?Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

63 kommentarer

 1. Men vilken rolig lista….jag hade nog inte kommit igenom den precis, har rest otroligt lite om jag ska vara ärlig och minns inte ens vad de få städer jag besökt utomlands heter….

  1. Kul att du tycker det! 🙂 Och så tråkigt att du glömt bort vilka städer du varit i utomlands, du har det inte nedskrivet någonstans då? Tycker själv att det är så himla kul att “hålla koll” på städer jag varit i efteråt och veta vad som pågår där liksom, hur platser utvecklas av tex. ökad turism eller inbördeskrig 🙂

 2. Först måste jag skriva vad glad jag är över att kika in och se att du skriver på svenska igen. Så åter till ditt inlägg. Vilken rolig idé med ett stadsalfabet, du har verkligen besökt många städer. Tror inte att jag lyckas pricka in så många under mina 36 år. Kanske ska testa. 🙂

  1. Åh så kul att höra! Känns himla bra att vara “tillbaka” på svenska liksom 🙂 Jag kom på flera stycken städer jag varit i medan jag höll på att skriva detta så tycker absolut att du ska testa! 🙂

 3. Det var många ?
  Om jag tänker efter har jag säkert varit i fler än vad jag tror. Kul att resa så mycket!

  1. Jo men tänker man efter brukar man ju ändå komma på en del, var flera bokstäver jag hoppade över från en början men sedan kom på medan jag skrev inlägget 🙂 Att resa är ju det bästa som finns! 🙂

 4. men vilken rolig idé. Dublin är allt en speciell stad. Älskar den jag med. så mysig, Kanske ska ta efter den här idén.

 5. så härligt att vara ute och resa det måste ju vara rena drömmen 🙂 så otroligt fina bilder du delar med dej av 🙂 <3

 6. Oj vad roligt! Ett sådant borde man ta och skriva ihop för att se om man ens kommer i närheten av dig haha!!

  1. Efter mitt första utkast hade jag typ bara skrivit ner 10 bokstäver så ibland krävs det att man faktiskt sätter sig ner och tänker över de platser man varit på 😉 Hör gärna av dig om du gör ett eget, skulle vara så kul att få läsa! 🙂

 7. Jag älskar olika listor och tycker det var en riktigt kul idé, något nytt och kreativt. Men håller med dig, nu vill du ju få klart listan och är ju i te läge att resa alls. Sugen på göra en egen lista

 8. Vad roligt inlägg! Jätterolig idé? Oj vad du har varit i många länder och städer! Jag har också varit i Dublin, det var fantastiskt! Så härlig musik, så härliga människor, så fint! Skulle lätt vilja åka tillbaka dit!?

 9. Så himla roligt att läsa om vilka städer du har varit i och tack för att du länkade till mitt inlägg ? Jag älskar att besöka nya platser och funderar på att utmana mig själv och ta som typ en Bucket list att besöka hela alfabetet i Sverige under en sommar. Borde ju funka om man även prickar in mindre orter? Ska nog ta det som min nya uppgift att leta fram orter i närområdet först och sedan ta resten under sommarsemestern ? Visst du om att det finns en plats inte långt härifrån som heter Världens ände? Kul om någon frågar vart man bor och svaret blir i Världens ände ? Stor kram fina du ?

  1. Kul att höra! Har faktiskt redan börjat skriva på ett liknande inlägg men med fokus på bara Sverige och saknar en hel del bokstäver så får kanske ge mig ut och pricka av lite i sommar jag med 😉 Tyvärr blir ju Q, X och Z himla svåra i Sverige! Världens Ände har jag varit i! Om det är udden på Trosa du menar, haha 😉

 10. Nej, det finns ett Världens ände i Arkösund utanför Norrköping också ? Verkar vara ett populärt namn ? Om man kollar på SCB så finns det inte ett enda kommunnamn på Q, X och Z så det blir verkligen en utmaning att kanske åtminstone hitta en förort med dessa bokstäver – men skam den som ger sig! Kram ?

  1. Jamen jaha, spännande att det är flera platser som utger sig för att vara världens ände 😉 Har googlat runt lite och i alla fall hittat kvarteren Zederslund i Motala och Qvantenburg i Lund, men X blir nog en ordentlig utmaning, haha 🙂

 11. Det här var ett riktigt roligt initiativ! Inte bara för att jag själv har gått genom hela alfabetet flera gånger om (jag är ju gammal) utan just för att det är ett helt nytt grepp i listandets historia. Du har roliga idéer, fortsätt så, det berikar resebloggandet!

 12. Vilken kul idé med ett stadsalfabet. Och Dublin kan man aldrig bli besviken på så åk tillbaka så snart det går att resa igen. Har varit där elva gånger och tröttnar aldrig. 🙂

 13. ha hanä ja har inte varit så besrest hi hi
  men åh vilka fina bilder och va många ställen i varit på .
  jönköpig då va du nära mej bor i huskvara 😀

  1. Tusen tack! Vill påstå att jag varit i Huskvarna också men kan inte komma på något specifikt tillfälle, haha. Har nog stannat till i de flesta städer längst med E4an för diverse mat- och toapauser 😉

 14. Jätterolig lista, 10 städer har vi gemensamt utgående från listan räknade jag till 🙂 Ska nog försöka mig på att göra denna själv också, älskar abc-listor!

 15. […] Det var flera stycken som hoppade på idén och skrev sina egna stadsalfabet, och utvecklade även idén till att köra allt från enbart Amerikanska städer till bara svenska städer. Alltså hur kul? Jag tyckte ju upplägget var jättekul och gick ut på att jag ville se om jag hade besökt hela alfabetet genom att helt enkelt lista städer jag varit i. Vissa bokstäver hade jag flera alternativ för, och vissa bokstäver saknade jag. Här kan du läsa mitt stadsalfabet över världens alla städer. […]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *