Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-19

I våras kom jag på en idé med ett stadsalfabet som blev riktigt uppskattat.


Upplägget var enkelt. Jag ville helt enkelt se om jag hade besökt hela alfabetet genom att lista städer jag varit i. Vissa bokstäver hade jag flera alternativ för, och vissa bokstäver saknade jag. Här kan du läsa mitt stadsalfabet över världens alla städer. Och roligast av allt var att det var fler som hakade på och skrev sina egna stadsalfabet. Några utvecklade till och med idén och körde allt från enbart Amerikanska städer till bara svenska städer. Så kul!

Nu vill jag alltså hoppa på idén om att göra ett stadsalfabet med bara svenska städer. Men det här med städer är ju svårt att definiera. Liksom vad är skillnaden på en stad och en ort? Jag vet inte riktigt. Så har gått lite på feeling, haha. Här är mitt svenska stadsalfabet!


Mitt svenska stadsalfabetArvidsjaur

Sommaren 2021 reste jag runt i norra Sverige och stannade bland annat vid Grodkällan i Arvidsjaur som är känd för sitt otroligt turkosa vatten.Mitt svenska stadsalfabet

Arvidsjaur 2021


Boden

Norrbottens lilla pärla som jag varit i fler gånger än jag kan minnas då jag har släktingar som bor där.Boden 2021


C


Dalarö

Räknas Dalarö som en del av Stockhol? Kanske. Har i alla fall varit där ett par gånger, främst för att åka ut i skärgården.


Eskilstuna

I december 2022 åkte jag med familjen på en adventsweekend till Eskilstuna för att gå på julmarknad och upptäcka staden.Eskilstuna

Eskilstuna 2022


Falun

Jag har varit i Falun minst två gånger, en gång när min bror bröt armen på Leksands sommarland och en gång en regnig sommardag när vi hyrde en herrgård i Vintjärn och åkte till Falun för att shoppa. Kan säkert ha varit där fler gånger då vi var i Dalarna varje år när jag var liten.


Gränna

Polkagrisarnas hemstad! Har stannat där många gånger när vi bilat mellan Stockholm och Göteborg. 2019 var jag även där och ställde ut min hund i hennes första och enda hunduställning.


Gränna

Gränna 2019


Hillared

Min mans hemstad. Han bodde ju där i början av vårt förhållande så jag var där så gott som vartenda lov jag hade på gymnasiet. Nu åker vi ner då och då för att hälsa på hans familj som bor kvar där.Hillared

Hillared 2018


Iggesund

Lämnade bokstaven I tom när jag gjorde mitt stadsalfabet över hela världen, men då påpekade min pappa att vi stannat och köpt godis i Iggesund när vi bilat mellan Stockholm och Boden. Bättre än inget, haha!


Jakriborg

Besökte den moderna “medeltidsstaden” Jakriborg på en Skåne-roadtrip sommaren 2022. Staden byggdes på 1990-talet, men i en medeltida stil.Jakriborg

Jakriborg 2022Kalmar

Kalmar gjorde jag och min familj en ganska misslyckad resa till påsken 2018. Vi tänkte åka söderut för att få ett mer vårigt klimat, men det slutade med att det snöade och blåste så gott som hela vår weekend.Mitt svenska stadsalfabet

Kalmar 2018


Leksand

Dalarnas lilla pärla som jag besökte varje sommar när jag var yngre.Leksand

Leksand 2020


Malmö

Jag bodde en vecka i Malmö sommaren 2022 och gjorde flera stycken utflykter runt hela Skåne.Mitt svenska stadsalfabet

Malmö 2022


Nora

Är det en av Sveriges gulligaste städer? Jag tror det! Efter att ha velat åka dit hur länge som helst besökte jag äntligen Nora sommaren 2020.Mitt svenska stadsalfabet

Nora 2020


Oskarshamn

Staden jag besökte i augusti 2019 och vann mitt fjärde SM guld i idrotten varpa. Ett ganska bra sätt att komma ihåg en stad på!Oskarshamn

Oskarshamn 2019


Piteå

Har dels varit där på en fotbollskupp i min ungdom, samt besökt en av mina kusiner som bodde där en period.


Q


Ronneby

En stad jag varit i två eller kanske till och med tre gånger. En liten anekdot från Ronneby är att jag har en bild på mig själv från 2005 när jag var där – med min man i bakgrunden. Detta var alltså hela fyra år innan vi faktiskt träffades. Hur kul?


Stockholm

Jag har ett par andra alternativ på S, men måste ju ändå ta min älskade hemstad Stockholm.Mitt svenska stadsalfabet

Stockholm 2022


Trosa

En annan av Sveriges gulliga städer med trähus som jag verkligen älskar! Har varit där flera gånger tidigare, och senast var midsommar 2020.Mitt svenska stadsalfabet

Trosa 2020


Uppsala

Sveriges fjärde största stad har jag av någon anledning bara besökt på vintern? Senast för att gå på julmarknad 2021.Mitt svenska stadsalfabet

Uppsala 2021


Visby

Sveriges, och kanske till och med världens, finaste stad! Mitt älskade Visby som jag någon gång under min livstid kommer kalla mitt hem, och så enkelt är det!Mitt svenska stadsalfabet

Visby 2021


W


X


Ystad

Sommaren 2022 reste jag runt i Skåne, och en kväll hängde jag i Ystad. Så himla gullig liten stad!Mitt svenska stadsalfabet

Ystad 2022


Z


Å


Älvsbyn

Har varit här ett par gånger i samband med att jag varit hos min släkt i Boden, och senaste gången var påsken 2019.Mitt svenska stadsalfabet

Älvsbyn 2019


Örebro

Jag har varit i Örebro minst två gånger, och senast var i sommaren 2020 när jag gjorde en dagsuflykt till Nora, Örebro och Mariefred.Mitt svenska stadsalfabet

Örebro 2020


Saknar ju liiite fler bokstäver i det här alfabetet än de två jag hade kvar i stadsalfabetet med alla världens städer, haha! Lite tråkigt är det dock att det aldrig kommer gå att fullfölja ett helt stadsalfabet med bara svenska städer då det inte finns några städer på Q eller X i Sverige. Men resten ska jag väl kunna bocka av någon gång i framtiden?Fler listor & utmaningar

Mitt stadsalfabet | Min reseinredning | 10 ResedrömmarMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

32 svar

 1. Men ohh vilken rolig ide och flera ställen har jag också varit på, Alingsås, Kalmar, Örebro, Visby, Uppsala, såklart Oskarshamn, Falun, Leksan, ohh tror jag kommer ihåg alla du skrev, =D som jag också varit vid

 2. Så flotte steder og mange fine bilder du har fått fanget! Jeg har vært alt for lite i Svergie, den første gangen jeg var der var med morfaren min når vi kjørte båt dit over fra Tjøme , haha, men skulle Absolut tatt en tur nå også:)

 3. Men så kul! Ska också fundera på en egen lista! Fast jag blir så nyfiken på Ronneby (där jag själv bott i fyra år när jag pluggade). Hur kommer det sig att din sambo var med på bilden innan ni träffats?!? Så nyfiken ju 😀

  1. Åh men gör det, så kul ju! Vi är båda uppväxta med att tävla i idrotten varpa och trots att det är en ganska liten idrott så träffades vi aldrig förrän år 2009. I Ronneby var vi båda med och tävlade på SM, men i olika åldersklasser, så har en bild från prisutdelningen när jag får en medalj och i publiken i bakgrunden står han som sisådär 10 år senare skulle gå och bli min sambo 😉

 4. Så så så kul och se och läsa!! Ska försöka hinna slänga ihop en egen lista och se hur långt jag kommer, tror jag inte får ihop lika många städer som du faktiskt! 😉 Kram

 5. Så trevligt inlägg om stadsalfabetet!!
  Jag har inte varit i Trosa, Nora, Eksta, Iggesund och Hillared. Annars har jag varit i de städer du nämner i ditt inlägg. Uppsala bor min dotter så där har jag varit och besökt många gånger=) Stockholm såklart där min halva släkt bor och där jag är född. Ta hand om dig <3

 6. Vilken rolig tanke! Härliga bilder! Och att hitta svenska stads/ortsnamn är roligt. Tror nog jag kan fylla en hel del. Kul att göra detta även med även Världens städer- Ska hänga på den dag här framöver. Kände igen mig i många av dina orter.

 7. Ojj min stadsalfabet skulle lätt vara den lättaste och väldigt lååång, satt och klurade om jag skulle palla skriva ner 80-85% av alla städer jag faktiskt har varit =)… bara för att köra all-in och “varför inte” när man ändå håller på, hihihiiiii! Är det något som jag vet med mig direkt än den förra med ländernas städer så är jag berest inom denna fantastiska avlånga landet<33 Det har inte Covid19 behövt hjälpa mig att inser hur vackert landet är. KUL att läsa vad du har åkt iaf<3

  1. Haha, just i det här formatet kan det ju inte bli mer än 29 punkter, eller 27 då vi saknar X och Q i Sverige 😉 Men kul idé ändå att skriva ner samtliga städer, det kanske man skulle ge sig på någon gång! 🙂 Sverige har ju så himla mycket fina platser att erbjuda så härligt att du sett så mycket av vårt avlånga land! 😀

 8. Så roligt, älskar dessa inlägg! Försökte komma på ställen jag varit på, jag får nog ta och skriva ner ett eget för att verkligen se hur många jag skulle få ihop haha! Kram

 9. Så mycket fina ställen det finns i Sverige 🙂 Stockholm är ju alltid underbart, men nu blev min längtan extra stor till Visby. Vid första anblick tänkte jag på typ Balkan med stenhusen och terrakottataken 🙂 Gränna blev jag också intresserad av nu. Visby besökte jag som liten och Stockholm många gånger, annars har jag varit i Smögen, Göteborg, Umeå, Örebro och Västerås, vad jag kan komma på. Hemavan troligen också när jag var riktigt liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *