Uppdaterat 2021-10-29

I våras gjorde jag ett stadsalfabet som faktiskt blev riktigt uppskattat.


Det var flera stycken som hoppade på idén och skrev sina egna stadsalfabet, och utvecklade även idén till att köra allt från enbart Amerikanska städer till bara svenska städer. Alltså hur kul? Jag tyckte ju upplägget var jättekul och gick ut på att jag ville se om jag hade besökt hela alfabetet genom att helt enkelt lista städer jag varit i. Vissa bokstäver hade jag flera alternativ för, och vissa bokstäver saknade jag. Här kan du läsa mitt stadsalfabet över världens alla städer.

Nu vill jag alltså hoppa på idén om att göra ett stadsalfabet med bara svenska städer. Det här med städer är ju svårt att definiera, liksom vad är skillnaden på en stad och en ort? Därför har jag gjort det lätt för mig och bara tagit med platser som finns med på svenskgeografi.ses lista över städer, orter, byar och samhällen. Här är mitt svenska stadsalfabet!Mitt svenska stadsalfabetAlingsås

Vet knappt om jag ens ska räkna med Alingsås då jag inte sett så mycket mer än området runt tågstationen då jag hade ett lite längre tågbyte där för ett par år sedan. Har dock inga bättre alternativ så det får duga!


Boden

Norrbottens lilla pärla som jag varit i fler gånger än jag kan minnas då jag har släktingar som bor där.Mitt svenska stadsalfabet

Boden 2018


C


Dalarö

Kunde även välja på Drottningholm, Danderyd och Duvbo men kände att jag själv räknar det för mycket som delar av Stockholm för att kunna rättfärdiga de för mig själv, haha. Dalarö har jag i alla fall varit i ett par gånger, främst för att åka ut i skärgården.


Eksta

Nu får jag tydligen räkna socknar på Gotland också för att få ihop det, haha. Eksta har jag varit i många gånger, och har nog varit den socken jag bott i flest gånger under mina Gotlands-vistelser genom åren.Mitt svenska stadsalfabet

Eksta 2020


Falun

Jag har varit i Falun minst två gånger, en gång när min bror bröt armen på Leksands sommarland och en gång en regnig sommardag när vi hyrde en herrgård i Vintjärn och åkte till Falun för att shoppa. Kan säkert ha varit där fler gånger då vi var i Dalarna varje år när jag var liten.


Gränna

Polkagrisarnas hemstad! Har stannat där många gånger när vi bilat mellan Stockholm och Göteborg, och 2019 var jag även där och ställde ut min hund i hennes första och enda hunduställning.


Gränna

Gränna 2019


Hillared

Sambons hemstad. Han bodde ju där i början av vårt förhållande så jag var där så gott som vartenda lov jag hade på gymnasiet. Det blev ju ett antal resor dit och nu åker vi ner då och då för att hälsa på hans familj som bor kvar där.Hillared

Hillared 2019


Iggesund

Lämnade bokstaven I tom när jag gjorde mitt stadsalfabet över hela världen, men då påpekade min pappa att vi stannat och köpt godis i Iggesund när vi bilat mellan Stockholm och Boden. Bättre än inget, haha!


Jönköping

Staden jag tror jag varit i en massa gånger, men kan bara komma på ett specifikt tillfälle när jag följde med sambons mamma när hon tog sina valpar till veterinären.


Kalmar

Kalmar gjorde jag och min familj en ganska misslyckad resa till påsken 2018 då vi tänkte åka söderut för att få ett mer vårigt klimat. Det slutade med att det snöade och blåste så gott som hela vår weekend, haha!Mitt svenska stadsalfabet

Kalmar 2018


Leksand

Dalarnas lilla pärla som jag besökt varje sommar så länge jag kan minnas.Leksand

Leksand 2020


Malmö

Har ett så fantastiskt minne av en Malmö-resa jag gjorde med min familj när jag var yngre. Mamma och pappa sa åt mig och min lillebror att packa väskorna för vi skulle resa iväg, men de sa aldrig vart vi skulle förrän vi klev av tåget på Malmös central. Kommer knappt ihåg vad vi gjorde i Malmö, bara att jag tyckte det var såååå spännande att inte veta var vi skulle, haha. Fler överraskningsresor tack!


Nora

Är det en av Sveriges gulligaste städer? Jag tror det! Efter att ha velat åka dit hur länge som helst besökt jag äntligen Nora sommaren 2020.Mitt svenska stadsalfabet

Nora 2020


Oskarshamn

Staden jag besökte i augusti 2019 och vann mitt fjärde SM guld i idrotten varpa. Ett ganska bra sätt att komma ihåg en stad på, haha!Oskarshamn

Oskarshamn 2019


Piteå

Har dels varit där på en fotbollskupp i min ungdom, samt besökt en av mina kusiner som bodde där en period.


Q


Ronneby

En stad jag varit i två eller kanske till och med tre gånger tidigare. Bodde i alla fall på Ronneby Brunn alla gånger och skulle faktiskt ha åkt tillbaka till sommaren 2020 om det inte varit på grund av corona. En liten anektdot från Ronneby är att jag har en bild på mig själv från 2005 när jag var där – med min sambo i bakgrunden. Detta var alltså hela fyra år innan vi faktiskt träffades. Hur kul?


Stockholm

Jag har ett par andra alternativ på S, men måste ju ändå ta min älskade hemstad Stockholm.Stockholm

Stockholm 2020


Trosa

En annan av Sveriges gulliga städer med trähus som jag verkligen älskar! Har varit där flera gånger tidigare, och senast var midsommar 2020.Mitt svenska stadsalfabet

Trosa 2020


Uppsala

Grannstaden jag varit i en massa gånger utan att egentligen se – tills jag förra året gjorde en dagsutflykt. Första, och tyvärr hittills enda, gången jag gjort en hel resa själv (och alltså inte åkt dit med någon eller mött upp någon på plats) så nu fick jag en rejäl påminnelse att jag måste göra det igen!Uppsala

Uppsala 2019


Visby

Sveriges, och kanske till och med världens, finaste stad! Mitt älskade Visby som jag någon gång under min livstid kommer kalla mitt hem, och så enkelt är det!Mitt svenska stadsalfabet

Visby 2020


W


X


Y


Z


Å


Älvsbyn

Har varit här ett par gånger i samband med att jag varit hos min släkt i Boden, och senaste gången var påsken 2019.Mitt svenska stadsalfabet

Älvsbyn 2019


Örebro

Jag har varit i Örebro minst två gånger, och senast var i sommaren 2020 när jag gjorde en dagsuflykt till Nora, Örebro och Mariefred.Mitt svenska stadsalfabet

Örebro 2020


Saknar ju liiite fler bokstäver i det här alfabetet än de tre jag hade kvar i stadsalfabetet med alla världens städer, haha! Lite tråkigt är det dock att det aldrig kommer gå att fullfölja ett helt stadsalfabet med bara svenska städer då det inte finns några städer på Q eller X i Sverige, men resten ska jag väl kunna bocka av någon gång i framtiden 😉Hur ser ditt svenska stadsalfabet ut?Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

32 kommentarer

 1. Men ohh vilken rolig ide och flera ställen har jag också varit på, Alingsås, Kalmar, Örebro, Visby, Uppsala, såklart Oskarshamn, Falun, Leksan, ohh tror jag kommer ihåg alla du skrev, =D som jag också varit vid

 2. Så flotte steder og mange fine bilder du har fått fanget! Jeg har vært alt for lite i Svergie, den første gangen jeg var der var med morfaren min når vi kjørte båt dit over fra Tjøme , haha, men skulle Absolut tatt en tur nå også:)

 3. Men så kul! Ska också fundera på en egen lista! Fast jag blir så nyfiken på Ronneby (där jag själv bott i fyra år när jag pluggade). Hur kommer det sig att din sambo var med på bilden innan ni träffats?!? Så nyfiken ju 😀

  1. Åh men gör det, så kul ju! Vi är båda uppväxta med att tävla i idrotten varpa och trots att det är en ganska liten idrott så träffades vi aldrig förrän år 2009. I Ronneby var vi båda med och tävlade på SM, men i olika åldersklasser, så har en bild från prisutdelningen när jag får en medalj och i publiken i bakgrunden står han som sisådär 10 år senare skulle gå och bli min sambo 😉

 4. Så så så kul och se och läsa!! Ska försöka hinna slänga ihop en egen lista och se hur långt jag kommer, tror jag inte får ihop lika många städer som du faktiskt! 😉 Kram

 5. Så trevligt inlägg om stadsalfabetet!!
  Jag har inte varit i Trosa, Nora, Eksta, Iggesund och Hillared. Annars har jag varit i de städer du nämner i ditt inlägg. Uppsala bor min dotter så där har jag varit och besökt många gånger=) Stockholm såklart där min halva släkt bor och där jag är född. Ta hand om dig <3

 6. Vilken rolig tanke! Härliga bilder! Och att hitta svenska stads/ortsnamn är roligt. Tror nog jag kan fylla en hel del. Kul att göra detta även med även Världens städer- Ska hänga på den dag här framöver. Kände igen mig i många av dina orter.

 7. Ojj min stadsalfabet skulle lätt vara den lättaste och väldigt lååång, satt och klurade om jag skulle palla skriva ner 80-85% av alla städer jag faktiskt har varit =)… bara för att köra all-in och “varför inte” när man ändå håller på, hihihiiiii! Är det något som jag vet med mig direkt än den förra med ländernas städer så är jag berest inom denna fantastiska avlånga landet<33 Det har inte Covid19 behövt hjälpa mig att inser hur vackert landet är. KUL att läsa vad du har åkt iaf<3

  1. Haha, just i det här formatet kan det ju inte bli mer än 29 punkter, eller 27 då vi saknar X och Q i Sverige 😉 Men kul idé ändå att skriva ner samtliga städer, det kanske man skulle ge sig på någon gång! 🙂 Sverige har ju så himla mycket fina platser att erbjuda så härligt att du sett så mycket av vårt avlånga land! 😀

 8. Så roligt, älskar dessa inlägg! Försökte komma på ställen jag varit på, jag får nog ta och skriva ner ett eget för att verkligen se hur många jag skulle få ihop haha! Kram

 9. Så mycket fina ställen det finns i Sverige 🙂 Stockholm är ju alltid underbart, men nu blev min längtan extra stor till Visby. Vid första anblick tänkte jag på typ Balkan med stenhusen och terrakottataken 🙂 Gränna blev jag också intresserad av nu. Visby besökte jag som liten och Stockholm många gånger, annars har jag varit i Smögen, Göteborg, Umeå, Örebro och Västerås, vad jag kan komma på. Hemavan troligen också när jag var riktigt liten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.