Swedish Passport

Dagsutflykt till Hvar | Resedagbok

Publicerat: 2023-07-27 | Uppdaterat: 2023-07-27

Välkommen till del fyra av min resedagbok från Kroatien.

Under resan bodde vi i staden Stari Grad på ön Hvar, men denna dag stod ett besök i staden Hvar på ön Hvar på agendan. Förvirrande när staden har samma namn som ön? Något. Hvar är i alla fall den största staden på Hvar. Det är här de flesta färjor från fastlandet och närliggande öar stannar, och det är även här flest turister väljer att bo. 

Det finns flera sätt att ta sig mellan Stari Grad och Hvar, men för enkelhetens skull bokade vi en taxi som hämtade upp oss på hotellet efter frukost. Häng med!

Resedagbok Hvar & Stari Grad | Dag 6 | 14 juni 2023

Tvrdava Fortica - Det spanska fortet i Hvar

Taxichauffören frågade var i Hvar han skulle släppa av oss, och vi kom snabbt överens om att fortet uppe på kullen blev bra. Vi hade ändå tänkt besöka det under dagen och på det här viset slapp vi vandringen upp. Big brain move. Haha. 

Fortet byggdes på 1500-talet och ersatte då ett fort som stått där sedan 1200-talet, som i sin tur ersatt ett ännu äldre fort. Att det stått ett fort på kullen för att försvara Hvar är alltså något som varit genomgående genom historien – även om fienden varierat. Idag är fortet en av Hvars främsta sevärdheter och erbjuder en magisk utsikt över staden. Och ett museum om Hvars historia som ärligt talat var lite sisådär.

Fängelset på Tvrdava Fortica

Vad är väl ett gammalt fort utan en kuslig fängelsehåla? Typ ingenting. Det fanns exakt noll information om hur fängelsehålan använts genom tiderna, och för vem. Så vi kunde enbart spekulera.

Vandring ner till Hvar

Efter att ha utforskat allt fortet hade att erbjuda påbörjade vi den slingriga vandringen ner för kullen till stan. På vägen mötte vi en massa svettiga turister som var påväg upp till fortet, vilket gjorde oss ännu mer nöjda med vårt beslut att ta taxin dit. 

Staden Hvar på ön Hvar

Väl nere på havsnivå tog vi en promenad för att utforska stan. Efter att ha spenderat ett par dagar i lilla Stari Grad kändes Hvar som en riktig storstad med hur mycket människor som helst. Vet inte om det faktiskt var så, eller om det bara var kontrasterna som talade. Men Hvar är i alla fall betydligt mer “turistifierat” än Stari Grad. På gott och ont. Men otroligt charmigt oavsett!

Italiensk gelato i Kroatien

Här någonstans var det dags för en glasspaus i hamnen. Vi hittade ett helt fantastiskt ställe vid namn aROMA som sålde italiensk gelato som var to die for. Fun fact: Glassen var så god att en i sällskapet gick tillbaka och köpte en glass till. Och det var inte jag! Har tydligen mött min överman när det kommer till sockerintag.

Regnig promenad längs med havet

Vi fortsatte sedan vår upptäcksfärd med en promenad längs med havet, bort från stadskärnan. Tyvärr möttes vi inte av något mer spännande än en massa hotell med tillhörande beachbarer. Vi vände när dropparna började falla och fick gå tillbaka i duggregn. Ändå ganska skönt då det svalkade något i den kvava luften.

Kroatisk lunch på Konobo Menego

När det var dags för lunch gick vi tillbaka till ett ställe vi passerat under dagen som sålde in sig själva med att “här serverar vi ingen pasta, pizza eller pommes frites. Här finns bara äkta, lokalproducerad, kroatisk mat”. Och självklart behövde vi testa!

Restaurangen var väldigt liten, typ bara fem bord? Och drivs av en familj sedan 1999. Det märktes verkligen, så himla familjärt. Och maten då? Så god! 

Shopping i Hvar

Sen började himlen mörkna rejält, så vi bestämde oss för att avrunda vår dag i Hvar. Men först: Shopping. Jag stannade till på marknaden och köpte en akvarelltavla målad av en lokal konstnär. Det har tydligen blivit min nya grej när det kommer till souvenirer från resor. Vi köpte även en massa lokalproducerade viner och olivoljor på den gulliga butiken Vijola. Vet inte hur många vingårdar och olivodlingar det finns på Hvar, men det är många. Så det var kul att få med sig lite produkter hem.

Vi hade egentligen tänkt ta en taxibåt tillbaka till Stari Grad, men med tanke på hur himlen såg ut kändes det inte så lockande längre. Så vi hoppade in i en vanlig, hederlig bil-taxi. 

Middag på Trg Skor

Väl tillbaka i Stari Grad blev det middag på restaurangen La Gitana på mitt absoluta favorittorg, Trg Skor. Alltså såååå himla trevlig miljö att sitta och äta i. Vet inte i hur många timmar vi satt på den restaurangen. 

Efter det utspelade sig mitt absolut bästa minne från resan. Vi stannade i hamnen för att ta något och dricka och min man, aka. “veganen” beställde en kaffe med oat milk. Han fick goat milk. Utan kaffe. Nej men alltså jag skrattade så att jag GRÄT. Att fråga om han vill ha getmjölk är numera mitt bästa ret.

Karta över platserna vi besökte i Hvar & Stari Grad
Resedagböcker Kroatien 2023

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

28 Kommentarer

 • WilliamTes

  Hello there! valtrex cheap great web page.
  swz

 • WilliamTes

  Hello! order valtrex excellent internet site.
  bnh

 • WilliamTes

  Hello! order valtrex good site.
  rho

 • Vilka underbara bilder och Hvar ser ju helt fantastiskt ut. Älskar Kroatien!

 • Men wooow, så underbart det ser ut 😀

 • Så mysigt och fint allt ser ut 🙂

 • Vilket äventyr ni varit på! Låter kul och spännande 🙂

 • Tack för turen! Kul att följa med om än bara via skärmen. 🙂 Smart av er att ta taxi upp till fortet. Vilken utsikt!

  Åh, den kroatiska maten alltså. Nu fick du mig att längta tillbaka.

  Haha, historien om getmjölken! Förstår att du kommer att fortsätta retas om den. : D

 • Men wow vilket ställe! Älskar också gamla fängelsehålor, det är en speciell aura kring dem liksom.
  Fantastiska bilder 😀

 • Vilka underbara bilder du tar, och fängelset såg väldigt intressant ut! 🙂

 • Vilken bra idé att ta taxi upp. Det hade nog jag också gjort.
  Underbar utsikt.
  tur att man inte hamnade i det fängelset.
  Vacker gränd ner mot stan, skönt att slippa gå upp där.
  Fint vid hamnen också.
  Ser ut att var god både lunch och middag också.
  Ha det bra!

 • Fantastiska bilder! Vad fint det är där.
  Fängelset ser verkligen intressant ut.
  Älskar gamla byggnader 🙂

 • Oj det där fängelset ser riktigt obehagligt ut men väldigt intressant med så gamla byggnader. Vilken härlig utflykt ni hade och staden ser riktigt mysig ut. Kramis <3

 • Man kåänner semesterkänslan i bilderna och så vackra vyer och byar du fotat i Hvar. Maten såg också gudmligt gott ut

 • Wow vilken utsikt ni fick! Skönt att det inte var några ormar på vägen tillbaka ner till havsnivån kan jag tänka mig 😁 Visst har de otroligt vackra blommande buskar i Kroatien! Bougainvillean är så vacker! Ni ser ut att ha haft en helt fantastisk dag med både glass och mat, inköp av fin akvarell och att utforska staden. Jättefina bilder som vanligt! Stor kram till dig fina Amanda 💖

 • Smart att ta taxin upp. Underbart att få njuta av utsikten utan att behöva stå ut med uppförsbacken, svetten och tröttheten.

  Jag minns min resa till Montenegro. Då besökte jag helst sådana restauranger som det stod Konobo eller om det var Konoba innan namnet, och det var verkligen bra mat. Som du skriver, äkta.

 • Du lager alltid så fine innlegg fra reisene dine 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *