Swedish Passport

Stari Grad - Gamla Stan på Hvar | Resedagbok

Publicerat: 2023-07-03 | Uppdaterat: 2024-01-06

Detta är den andra delen av min resedagbok från Kroatien.

Jag var där med min man och två vänner och vi bodde i Stari Grad på ön Hvar. En ö som kallas för “den soligaste platsen i Kroatien”. Men inte av mig, haha. Vi hade nämligen EXTREMT oflyt och var där en vecka då vädret var otroligt oberäkneligt och skiftade stup i kvarten. Och bjöd på en himla massa moln. Och regn.

Då jag inte är ute efter att ligga på en solstol när jag reser har jag väl egentligen inga problem med varierat väder. Men fy så svårt att planera. Man vill ju inte bestiga ett berg i stekande sol, eller planera in ett strandhäng i spöregn. Det slutade med att vi hade fyra olika väderappar, och alla gav olika besked. Så häng med på dag 2 och 3 i Stari Grad som bjöd på både sol och regn.

Resedagbok Stari Grad | Dag 2 | 10 juni 2023

Förmiddag vid hotellpoolen

På vår första heldag i Stari Grad utlovade väderapparna strålande sol. Och med en resdag i kroppen från dagen innan kändes planerna för förmiddagen självklara: Poolhäng.

Poolområdet på HVAR [PLACESHOTEL] by Valamar renoverades helt och hållet 2022, så allt kändes fortfarande riktigt nytt och fräscht. Vi passade även på att testa hotellrestaurangens lunch som var oväntat bra. Och utbudet varierade hela veckan vilket jag tyckte var ett stort plus.

Stari Grad - Gamla Stan på Hvar

Efter lunch mulnade det på rejält, så vi lämnade poolen och promenerade in till Stari Grad. En promenad på cirka 15 minuter. Stari Grad betyder “Gamla Stan” på kroatiska och är den äldsta staden på ön Hvar – och en av de äldsta städerna i Europa. Om jag älskade Stari Grad? UPPENBARLIGEN. Så himla gulliga gränder och byggnader överallt!

Middag på Eremitaž

Till middagen valde vi en restaurang som låg mittemellan Stari Grad och vårt hotell. Perfekt att ha nära hem om det skulle börja regna tänkte vi. Men vi slapp regnet den här gången och kunde njuta av god mat och en trevlig kväll på Eremitaž uteservering.

Trädgården på HVAR [PLACESHOTEL] by Valamar

Resten av kvällen hängde vi sedan vid hotellbaren. De har verkligen gjort det så otroligt mysigt med en massa lampor och ljusslingor överallt.

Resedagbok Stari Grad | Dag 3 | 11 juni 2023

Stari Grad i sol

Dag tre lovade regn. Så vi bestämde oss för att promenera in till stan igen med målet att boka några utflykter för veckan på deras turistinformation. Men det var söndag och de hade stängt. Snopet. Vädret slog i alla fall om och vi fick chansen att uppleva Stari Grad i solsken. Inte fy skam det inte.

Tvrdalj Petra Hektorovića

En av Stari Grads främsta sevärdheter är Tvrdalj Petra Hektorovića, och självklart behövde vi gå dit. Det är ett fort som byggdes på 1400-talet som sommarresidens till en av Kroatiens största poeter. Och på väggarna finns en massa inskriptioner som sägs vara de äldsta bevarade skrifterna på kroatiska.

Min favoritdel var dock utan tvekan den stora fiskdammen i mitten. Under byggnaden går det små undervattengångar till havet så att fiskarna kan simma emellan.

Stari Grad
Stari Grad

Glasspaus i hamnen

Vad gör man när solen skiner och värmen smyger sig på? Äter glass. Såklart. Trevliga glasställen vid vattnet är ingen bristvara i Stari Grad.

Poolhäng i regn

Vi gick sedan tillbaka till hotellet för lunch och poolhäng. Men lagom till att vi tagit på oss badkläderna och rullat ut handdukarna kom molnen tillbaka. Och så småningom regnet. Sa jag att vi hade oflyt med vädret eller?

Det stoppade dock inte oss utan vi satte oss i en cabana med tygtak och spelade kort och drack drinkar från poolbaren. Ändå himla trevligt?

Middag på Jerolim

När det var dags för middag gick vi tillbaka till samma ställe som kvällen innan, men till restaurangen vägg i vägg. Lite mysigare atmosfär. Lite sämre mat. Och den suraste lemonad jag någonsin druckit.

Karta över platserna vi besökte i Stari Grad

Resedagböcker från Kroatien 2023

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

22 Kommentarer

 • Så fint det ser ut i gamla stan och verkligen mysigt! Tur att ni hade väder som var okej den största delen i alla fall 😁
  Min dotter var i Hvar nyligen tillsammans med blivande brud och brudtärnor. Det var möhippa för min dotters bästa vän och de hade det superhärligt där. Jag måste också se till att komma tillbaka till Kroatien och även besöka Hvar den här gången. Många kramar till dig fina Amanda 💖

 • Väldigt trevligt att följa med till Hvar. Fina bilder och lockande text.
  Har varit många gånger i Kroatien men aldrig just här. (Reste hit redan på 1960-talet och då var det Jugoslavien som gällde)
  Även om vädret inte var på topp så blev det en fin resa.
  Ska ta och läsa resten av inläggen.
  Ha det gott!

 • Wow vilken vacker plats! Måste nästan lägga till det på min bucketlist!

 • Så vackert det är! 🙂 Jag har varit i kroatien men det var väldigt länge sen 🙂
  Tråkigt att vädret inte var bättre 🙂

 • Det är så surt när väderapparna visar olika, eller är opålitliga. Det försvårar verkligen planeringen.
  “Gamla stan” låter alltid lockande. Så fina byggnader och gränder är ljuvliga att strosa bland, oavsett väder.

 • Men alltså wow så vackert det ser ut! Helst vill man ju bara resa dit nu nu nu!! 😀

 • Wow wow wow!! Blir alltid lika imponerad av dina vackra bilder! 😍

 • Det är nått visst med den där typen av gammal sten… det blir en helt fantastisk känsla av den 🙂

 • Efter att ha läst detta blev mitt resesug till Kroatien inte mindre! 😊 Får lägga in det över ställen att besöka nästa år!

 • Så trevligt att få följa med, även om vädret inte var helt pålitligt. Otroligt vackra platser du bjuder på och väldigt trevliga och fina bilder!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *