Swedish Passport

Uppdaterat 2022-12-23

Det är den där tiden på året igen då alla går klädda i glitter och fjädrar – EUROVISION!


När de finska monstren Lordi vann tävlingen 2006 fastnade jag totalt och har varit en Eurovision-nörd sedan dess. Min nördighet må ha bleknat en aning under senare år, men jag älskar fortfarande tävlingen otroligt mycket. Jag diskuterade min kärlek för den här underliga och unika tv-underhållningen med en vän för ett tag sedan och kom fram till att ett par anledningar till varför jag blir lite mer exalterad över livet under Eurovision-veckan. Så här är 5 anledningar till varför jag älskar Eurovision (och varför du också borde göra det!). Tillsammans med ett par bilder från när jag var på finalen av Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm.5 anledningar varför jag älskar Eurovision


1. Tävlingen började som ett fredsprojekt

Visste du att hela idén till Eurovision till en början var ett fredsprojekt? Europa var splittrat efter att ha genomlidit två världskrig och the European Broadcasting Union ville hitta ett sätt att föra samman Europa igen – och år 1956 sändes första Eurovision Song Contest.


2. Det sänds i olika länder varje år

Som någon som älskar att resa älskar jag också det faktum att Eurovision arrangeras i landet som vann året innan. Varför? För att arrangörslandet får på bästa sändningstid visa potentiella turister över hela världen det allra bästa landet har att erbjuda. Efter varje Eurovision har jag alltid en lång lista med platser jag vill besöka.5 anledningar varför jag älskar Eurovision


3. Det för Europa närmare

Som jag nämnde innan så var hela syftet med Eurovision att förena Europa, men jag älskar att det fortfarande gör det efter mer än 60 år. Vi måste förena oss och embracea våra olikheter, speciellt i tider som dessa då nationalistiska partier får all mer makt över hela Europa. Partier som vill skapa ett “vi och dem”-samhälle. Vi måste komma varandra närmare, inte längre ifrån varandra.


4. Det ger information om andra länder

För mig har Eurovision varit en stor kunskapskälla till andra länder i Europa. Det har handlat om allt från det aktuella ekonomiska, politiska eller sociala läget i landet, till hur flaggorna ser ut. Det var genom Eurovision jag fick veta att Makedonien bytt namn till Normakedoninen, och att Vitryssland numera kallas Belarus.5 anledningar varför jag älskar Eurovision


5. Fantastiskt underhållningsvärde

Låtarna är kanske inte den bästa musikproduktionen någonsin, men du måste ju ändå hålla med om att underhållningsvärdet är fantastiskt. Jag menar, i vilket annat program kan du hitta hårdrockare utklädda till monster? En sjungande kalkon? Eller en person som Verka Serduchka? Endast i Eurovision.


+ Edward af Sillén

Okej jag vet att jag redan berättat mina fem anledningar till varför jag älskar Eurovision, men den här mannen är för fantastisk för att inte nämna. Edward af Sillén har varit den svenska kommentatorn för Eurovision fler gånger än någon annan och jag bara älskar hans sätt att både vara informativ och rolig på samma gång. Det var även han som var manusförfattare till Måns och Petra när de var programledare för Eurovision 2016 i Stockholm – vilket kan ha varit det bästa som någonsin sänts på TV.Fler tankar och åsikter

Varför älskar jag att resa? | 25 insikter från mitt tjugofemte levnadsår | Mina tankar om att dela foton från Auschwitz | FlygskamFira jul hemma eller utomlands | 10 anledningar till varför jag är tacksam att jag är född i SverigeMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

38 svar

 1. Men åh så kul att läsa att du också älskar Eurovision!!? Det är så mycket med det hela utöver själva tävlingen som är härligt, och jag älskar glitter och glamour! Jag är dessutom något av en “allätare” när det gäller musik, så låtar som andra rynkar på näsan åt kan jag tycka är fantastiska!?

 2. Haha jag älskar det mest pga alla härliga memes på internet som genast dyker upp, och hur utanför USA alltid blir <3

  1. När jag lyssnade igenom låtarna första gången på Spotify fastnade jag lite extra för Nederländerna, Italien och Schweiz och tippade någon av dem som vinnare – och de slutade etta, tvåa och fyra så tycker det var en ganska bra tippning 😉

 3. Jag brukar kolla på finalen, förut brukade vi kolla alla kompisar på storskärm och ha en superrolig kväll tillsammans 😀 I år kommer jag missa den då jag jobbar dagen efter. Och håller med till 100% om Edward alltså. Finns det någon bättre tvröst och snyggare person?! 😉 Kram

 4. har sett båda kval o nä ingen ja fastnade på så där inte nes svenska brukar ju ha rätt om dessa men när vi lyssnade nu ingen ja gillade sådär

  kul o se ändå

  1. Detta kanske låter lite motsägelsefullt, men jag bryr mig faktiskt ganska sällan om de svenska bidragen, haha! Tycker alltid de är för polerade på något sätt, jag vill inte ha modern radiomusik i Eurovision, jag vill ha Eurovisionmusik i Eurovision 😉

 5. Har faktiskt inte kollat semi finalerna i år men kommer absolut kolla finalen! Och ja Edward, finns inget bättre bara ren och skär glädje och kärlek från hans håll! 🙂

 6. Jag brukar vara dålig på att kolla på den svenska Melodifestivalen eftersom det är så många “avsnitt”, men kollar varje år på den stora ESC-finalen, det är så mysigt! 🙂

 7. Jag ääääälskar eurovision! Kollade ikväll med discolampa, fjäderboa och popcornmaskin haha?tycker du att rätt låt vann?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *