Swedish Passport

UNESCO världsarv i Sverige | Hela listan

Publicerat: 2024-08-25 | Uppdaterat: 2024-08-25

Visste du att vi har flera UNESCO-listade världsarv i Sverige?

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) är en organisation som startades 1945 i en värld som precis genomlidit två världskrig. Syftet var att identifiera, skydda och bevara kultur-och naturarv runt om i världen som är av betydelse för hela mänskligheten. Dessa platser, orter och miljöer anses ha ett enastående universellt värde, och måste därför bevaras för framtida generationer.

Hur många världsarv finns det i Sverige?

I Sverige har vi totalt 15 UNESCO-listade världsarv. Det första fick sin världsarvsstatus 1991, och det senaste 2012. Nedan hittar du en lista med alla 15 världsarv i Sverige.

UNESCO världsarv i Sverige | Hela listan

1. Drottningholms slottsområde

Drottningholm med slottet, teatern, Kina slott och slottsparken är ett praktexempel på europeisk kunglig arkitektur från 1700-talet. Drottningholm var Sveriges första världsarv och är idag kungafamiljens officiella bostad.

Drottningholms slottsområde utsågs av UNESCO till världsarv 1991.

Drottningholms slott i Stockholm
Drottningholms slott

2. Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk i Västmanland är ett av de bäst bevarade järnbruken från den industriella revolutionens tid i Sverige. Bruket, som grundades på 1600-talet, spelade en avgörande roll i Sveriges järnexport och bidrog stort till landets ekonomiska utveckling. 

Engelsbergs bruk utsågs av UNESCO till världsarv 1993.

3. Birka och Hovgården

Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö i Mälaren är två av Sveriges mest betydande arkeologiska platser. Birka var en av de första städerna i Sverige och fungerade som en viktig handelsplats under vikingatiden. På Hovgården hade kungen sin residens. 

Birka och Hovgården utsågs av UNESCO till världsarv 1993.

Ansgarskorset på Borgberget​
Birka Vikingastaden

4. Hällristningsområdet Tanum

Hällristningsområdet i Tanum i Bohuslän är hem för över 350 grupper av ristningar som gjordes under bronsåldern. Dessa flera tuens år gamla ristningar ger en unik inblick i hur det var att leva i Europa på den tiden.

Hällristningsområdet Tanum utsågs av UNESCO till världsarv 1994.

5. Skogskyrkogården

Skogskyrkogården i Stockholm är en modernistisk begravningsplats designad av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz under sent 1910-tal. Kyrkogården är ett harmoniskt möte mellan natur och arkitektur och har haft stort inflytande på utformningen av begravningsplatser världen över.

Skogskyrkogården utsågs av UNESCO till världsarv 1994.

6. Hansestaden Visby

Visby på Gotland är känt för sina välbevarade byggnader, kullerstensgator och den imponerande ringmuren från 1200-talet. Under medeltiden var Visby en av Östersjöns mest betydelsefulla handelsstäder.

Hansestaden Visby utsågs av UNESCO till världsarv 1995.

Läs mer:
Gotland

Hansestaden Visby
Hansestaden Visby

7. Laponia

Laponia är Sveriges enda världsarv som utnämnts till ett världsarv för både sina kultur- och naturvärden. Det är dels en av de största sammanhängande orörda naturmiljöerna i Europa. Det är även ett samiskt kulturlandskap med flera tusenåriga spår av mänsklig verksamhet.

Laponia utsågs av UNESCO till världsarv 1996.

8. Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad utanför Luleå är en unik samling av över 400 små trästugor byggda kring en stenkyrka från 1400-talet. Stugorna byggdes för att människor som bodde långt från kyrkan skulle ha någonstans att bo i samband med söndagens obligatoriska kyrkobesök.

Gammelstads kyrkstad utsågs av UNESCO till världsarv 1996.

9. Örlogsstaden Karlskrona

Karlskrona grundades 1680 och var då en av världens mest moderna flottbaser. Örlogsbaser har spelat en viktig roll i militärhistorien när storleken på ett lands flottstyrka varit avgörande inom världspolitiken.

Örlogsstaden Karlskrona utsågs av UNESCO till världsarv 1998.

10. Höga kusten och Kvarkens skärgård

Höga Kusten i Sverige och Kvarkens skärgård i Finland utgör tillsammans ett världsarv som representerar den pågående landhöjningen efter den senaste istiden. Området har den största landhöjningen av det här slaget i världen, ungefär 0,9 meter per 100 år, vilket gör att höjningen blir märkbar under en livstid.

Höga kusten utsågs av UNESCO till världsarv 2000.
2006 utvidgades världsarvet till att även omfatta Kvarkens skärgård.

Utsikt över Högakustenbron​
Höga Kusten

11. Södra Ölands odlingslandskap

Södra Öland har ett unikt kulturlandskap som har formats av mänsklig aktivitet under tusentals år. Jorden på Öland började brukas redan för 6 000 år sedan, och flera områden som var betesmark då används fortfarande till samma sak idag.

Södra Ölands odlingslandskap utsågs av UNESCO till världsarv 2000.

Södra Ölands odlingslandskap
Södra Ölands odlingslandskap

12. Falun och Kopparbergslagen

Redan på 700-talet bröt man koppar i Kopparbergsslagen och det utvecklades till en större näring för hela Sverige under medeltiden. Under 1600-talet var Falu gruva Sveriges största arbetsplats, och här tillgodosåg man ungefär 70% av hela Europas efterfrågan på koppar.

Falun och Kopparbergslagen utsågs av UNESCO till världsarv 2001.

13. Grimeton radiostation

Grimeton Radiostation i Halland byggdes på 1920-talet som en del i ett nätverk av radiosändare över hela världen. Radiostationen är ett välbevarat exempel på ett telekommunikationscentrum som användes för att bibehålla täta kontakter med omvärlden. Radiosändaren i Grimeton är de enda kvarvarande av sitt slag i världen som fortfarande är fullt fungerande.

Grimeton radiostation utsågs av UNESCO till världsarv 2004.

14. Struves meridianbåge

Struves meridianbåge är en kedja av mätpunkter som sträcker sig över tio länder. Dessa punkter användes för att mäta jordens form och storlek under 1800-talet. 7 av dessa mätpunkter ligger i Sverige, varav fyra av de ingår i världsarvet. De finns på bergen Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara som ligger i Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Struves meridianbåge utsågs av UNESCO till världsarv 2005.

15. Hälsingegårdarna

Hälsingegårdarna är en samling av 7 gårdar i Hälsingland byggda under 1800-talet. Dessa gårdar tillhörde oberoende bönder med god ekonomi som lät bygga stora, påkostade bostadshus med rikligt utsmyckade festrum.

Hälsingegårdarna utsågs av UNESCO till världsarv 2012.

Karta över UNESCO världsarv i Sverige

Relaterade inlägg​

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

16 Kommentarer

  • Så spännande läsning! Tack för att du delar med dig.

    Kram

  • Så många fantastiska platser vi har i landet. Visby ser så charmigt ut. Där hade jag verkligen velat spendera en sommardag, trots att det antagligen är turisttätt.

    • Nej men alltså Visby är och lär nog alltid förbli min favoritstad här på jorden! Finns inget finare <3

  • Så härligt att få se platser och tips från Sverige vårt fina land. Jag har varit i flera av städerna men inte på de platserna du nämner.

  • gamelstad kyrkby är vi ofta i 😀 så fint där, min man jobbar i kyrkan där tillomed 😀

    • Men så härligt! Har varit där någon gång som barn, så tycker helt klart det är på tiden att åka dit igen. Särskilt med tanke på antalet gånger jag rest mellan Luleå och Boden och sett skylten dit 😉

  • Visby är verkligen som en saga. Helt otroligt att muren fortfarande står efter så många år 🙂

  • Så upplysande inlägg! Jag har besökt flera av platserna! Ha en skön dag!

  • Intressant!
    Många av platserna har jag besökt, men har några kvar, t o m på nära håll som Grimetons radiostation.
    Trevlig helg!

    • Härligt! Jag saknar en hel del på listan jag med så tänker att det får bli ett life goal att besöka alla i världsarv Sverige 🙂

  • Vilket intressant inlägg! Gillade det verkligen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *