Swedish Passport

Franska kuststaden Marseille | Resedagbok

Publicerat: 2023-02-07 | Uppdaterat: 2023-04-10

Dag tre på vår bröllopsresa spenderades i Frankrike.

Då stannade vi i kuststaden Marseille som är Frankrikes näst största stad och en av Europas äldsta städer. Det vill säga – mååååånga fina gamla byggnader. Älskar. Vi besökte bland annat Fort Saint-Jean och katedralen Notre-Dame de la Garde under vår dag i Marseille. Och åkte på tågsightseeing!

RESEDAGBOK MEDELHAVET | DAG 3 | 16 AUGUSTI 2022

Fort Saint-Jean

Vi tog en shuttle buss från kryssningsterminalen in till stan och blev avsläppta precis utanför Fort Saint-Jean. Ett fort som byggdes på 1600-talet och som varit en viktig del av Frankrikes militära historia. Självklart passade vi på att utforska fortet från utsidan. Det bjöd på spännande gångar och vackra utsiktsplatser över staden.

Inuti fortet ligger ett museum dedikerat till utställningar om “European and Mediterranean Civilisations”, men det skippade vi den här gången.

Promenad längs Marseilles hamn

Morgonen i Marseille fortsatte sedan med en promenad längs med hamnen. Där varvade vi att titta på båtar och marknadsstånd med att svalka oss i duscharna längs med kajen. Det var VARMT. Svetten rann vill jag lova.

Hamnen i Marseille

Le Petit Train Touristique

På bilderna ovan syns en byggnad uppe på ett berg. Det är katedralen Notre-Dame de la Garde och vi ville dit. Men hur? Att promenera upp för ett berg i 30° värme var uteslutet. Och kollektivtrafik-bussarna verkade bara stanna halvvägs upp. Men då hittade vi lösningen: Le Petit Train Touristique. Det lilla turisttåget.

För 9€ per person fick vi åka på tågsightseeing genom Marseille, kliva av vid katedralen och utforska den, och sedan ta tåget ner till hamnen igen. Perfekt!

Tågsightseeing i Marseille

Så nöjd med beslutet att ta turisttåget ändå. Så smidigt sätt att ta sig till katedralen på, och på köpet fick vi en himla trevlig tågsightseeing i Marseille. Det blev en sväng längs med kusten innan tåget svängde in på smala gränder, upp för berget. Alltså så imponerad av “lokföraren”. Det var inte många centimeters marginal mellan tåget och diverse byggnader och bilar.

Notre-Dame de la Garde

Och sen var vi alltså framme vid katedralen. Och oj så nöjd jag var. Utsikten över Marseille var OTROLIG.

Utsikt över Marseille

Inuti Notre-Dame de la Garde

Vi passade självklart även på att gå in i katedralen. Det har funnits en kyrka på den här platsen sedan 1200-talet, men den nuvarande katedralen byggdes på 1800-talet.

Vietnamesiskt i Frankrike

Sedan hoppade vi på tåget igen och åkte tillbaka till hamnen. Då var det dags för lunch och vi hamnade på en vietnamesisk restaurang med discobelysning på toaletten.

Hamnen i Marseille

Efter lunchen blev det ytterligare en promenad längs med hamnen. Så fotogeniskt ställe som självklart behövde förevigas på lite fler bilder.

Marseille

Les Docks Village / Les Terrasses du Port

Sätt dig bekvämt, för nu blir det story time. När vi åkte shuttle bussen från kryssningsterminalen till hamnen nämnde busschauffören att vi körde förbi ett köpcentrum med närmare 200 butiker. Min man behövde införskaffa en vit skjorta då det var “White Party” på kryssningsfartyget på kvällen, så vi promenerade dit. En promenad på endast 20 minuter, men jag var verkligen HELT SLUT när vi kom fram. Känns som att jag tjatar om värmen den här resan, men jag kan verkligen inte hantera det? Kroppen stänger liksom av när temperaturen passerar 25°c, haha.

Väl framme vid köpcentret Les Docks Village var i alla fall besvikelsen total. Här fanns inte mer än ett 20-tal butiker och de flesta var stängda. Hade vi hört fel på 20 och 200? Måste ha varit så. Kunde inte tänka på något annat än att promenaden hade varit helt ovärd – och att vi behövde gå tillbaka samma sträcka igen. Så efter att ha druckit litervis med vatten påbörjade vi vandringen tillbaka, men kom inte så långt. Vi insåg nämligen att det låg ett annat köpcentrum på andra sidan gatan. Det med 200 butiker. Whoopsi. Är väl kanske egentligen inget fan av köpcentrum, men vi spenderade en timme eller två där för att utnyttja deras aircondition, haha.

Hejdå Marseille

Sedan var det dags att promenera tillbaka till hamnen och hoppa på shuttle bussen till kryssningsfartyget. Har ju tydligen en tradition att gå upp på däck och fotografera varje destination när vi seglat iväg. Marseille var inget undantag.

Tyckte det var lite charmigt att de hade skrivit “Marseille” på en bergsvägg likt Hollywood-skylten, haha.

Karta över platserna vi besökte i Marseille

Resedagböcker från Medelhavet 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

27 Kommentarer

 • WOW vilken vacker stad. Jag har varit i Marseille men bara nere vid vattnet, inte sett så mycket annat! Ska bli ändring på känner jag 🙂

 • Men så härligt det låter och ser ut! 🙂

 • Jag har varit i Marseille och kände igen en del. Samtidigt så är det länge sedan vi var där så mycket är garanterat förändrat. Underbara bilder från ert besök!

 • Så otroligt vackert!

 • Denna stad står faktiskt på min bucketlist så nu blev jag förstås ännu mer sugen!

 • En kryssning är ju ett bekvämt sätt att resa och uppleva saker och platser på. vi har gjort liknande kryssning, för många år sedan och även då blev det ett besök i Marseille. Väldigt roligt att återkomma hit via dig och du har tagit så fina bilder. Förstår att det blev en lyckad dag här. Och att stå på däck när en seglar iväg har jag också tyckt om att göra-

 • Somrigt och fint, ätit musselsoppa på nån liten hamnstad i solen i Frankrike

 • Vad kul att få komma med till Marseille.
  Jag var där några dagar för nästan 50 år sedan och minns bara fragment. Även om husen är gamla, så ser det säkert annorlunda ut nu. Då var staden ganska sliten och några riktigt dåliga kvarter.
  Önskar dig en trevlig helg!

  • Tycker många pratar om Marseille som ganska nedgånget och ruffigt, men jag fick verkligen inte den känslan av staden? Dock hängde vi ju typ bara på historiska platser och i hamnen med alla lyxbåtar, så hade vi utforskat lite djupare så kanske vi upplevt det vi med 🙂

 • Men oj vilken underbar resa och så vackra platser. Kramis <3

 • Åh så underbart, speciellt katedralen. Så mycket disney

 • Men när var du i Marseille?
  Älskar bild nr2, halvvalvet som avslutas i en byggnad. Hur tänkte vi där? 😀

  • Vi stannade där på vår bröllopsresa i augusti, så här går det undan med bloggandet haha 😉 Och hade inte ens tänkt på valvet innan, ser ju himla lustigt ut 😉

   • Åh nämen vad mysigt!

 • Jag har inte varit i Marseille, så tack för rundturen! Väldigt fint och jag älskar ju gamla byggnader så får lägga ett besök där framöver tror jag.

  • Marseille var verkligen en så fin stad, håller tummarna för att du får möjlighet att resa dit 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *