Swedish Passport

Katakomber i Neapel | Resedagbok

Publicerat: 2023-03-07 | Uppdaterat: 2024-06-15

Vi har kommit fram till dag 6 på vår Medelhavskryssning och den italienska staden Neapel.

En stad som stinker av sopor och urin, men som ändå hade sin charm? Vi passade bland annat på att gå på en guidad tur i katakomber, äta napolitansk pizza och ta oss till en utsiktsplats under vår heldag i Neapel. Häng med!

Resedagbok Neapel | Dag 6 | 19 augusti 2022

Quartieri Spagnoli i Neapel

Vi började dagen i Neapel med en tidig promenad genom de smala gränderna i området Quartieri Spagnoli – och blev otroligt illa till mods. Byggnaderna var riktigt skitiga och nedgångna, det stank sopor och urin och människorna vi mötte var allt annat vänligt inställda. Vi blev till och med bortjagade från en av gränderna vi gick i. Ytterst obehagligt. I bakhuvudet fanns även tanken på att Neapel har stora problem med kriminalitet och maffian.

Så kanske inte jättekonstigt att vi faktiskt övervägde att gå tillbaka till båten igen. Men vi bestämde oss ändå för att stanna i Neapel och promenera längs med huvudgatan istället.

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli

Morgonpromenad i Neapel

Och tur var väl det. För här kändes stämningen betydligt bättre och den där dåliga magkänslan vi hade haft inledningsvis började sakta försvinna. Vi fortsatte längs med huvudgatan då vi hade ett tydligt mål i sikte: Utforska Neapels katakomber.

Morgonpromenad i Neapel
Morgonpromenad i Neapel
Morgonpromenad i Neapel

Katakomber i Neapel: San Gennaro

Det finns flera katakomber i Neapel och vi ville besöka den största: San Gennaro. De äldsta delarna av katakomberna är från 300-400-talet och har använts som både begravnings- och gudstjänstplats för kristna genom åren.

Vi var där lagom till att de öppnade och kunde följa med på en guidad tur på cirka en timme. Så häftigt att gå genom alla dessa gångar, så långt ner under staden. Och stort var det också. Vissa av “salarna” hade upp till sex meter i takhöjd.

Katakomber i Neapel: San Gennaro
Katakomber i Neapel: San Gennaro
Katakomber i Neapel: San Gennaro
Katakomber i Neapel: San Gennaro
Katakomber i Neapel

Ett soligt Neapel

Väl tillbaka över jord igen hade solen hittat fram, och plötsligt kändes de där nedgångna byggnaderna snarare charmiga än obehagliga?

Ett soligt Neapel
Ett soligt Neapel
Ett soligt Neapel
Ett soligt Neapel
Ett soligt Neapel
Ett soligt Neapel

Vegansk, napolitansk pizza

Är man i Neapel, den napolitanska pizzans hemstad, måste man äta pizza. Och så enkelt är det. Så därför var vi så glada när vi hittade veganrestaurangen Vitto Pitagorico som serverade helt fantastiska, veganska pizzor. Alltså pizza i Italien är ju verkligen något speciellt. När vi var i Rom 2016 åt jag pizza varje dag – och vi var där i 5 dagar, haha.

Vegansk, napolitansk pizza
Vegansk, napolitansk pizza

Utsikt över Neapel och Vesuvius

Det är ju klart att jag inte kan besöka en ny stad utan att hitta en trevlig utsiktsplats. Vi hittade en uppe på ett berg som bjöd på en magisk utsikt över staden samt vulkanen Vesuvius.

Området närmast i bild är faktiskt Quartieri Spagnoli, där vi hade promenerat på morgonen och haft dåliga vibes. Vi gick igenom där igen för att ta oss till utsiktsplatsen, och till och med det skitiga och urinstinkade området kändes nästan lite trevligt när det var sol, liv och rörelse.

Utsikt över Neapel och Vesuvius
Utsikt över Neapel och Vesuvius
Utsikt över Neapel och Vesuvius
Utsikt över Neapel och Vesuvius

Huvudgatan Via Toledo i Neapel

Innan vi gick tillbaka till kryssningsfartyget tog vi en sväng förbi huvudgatan igen. Betydligt mer människor än när vi gått där innan alla butiker och restauranger öppnat på morgonen. Inte jättekonstigt kanske, haha.

Huvudgatan Via Toledo i Neapel​

Utsikt över Neapel från Wonder of the Seas

Väl ombord passade jag självklart på att fota lite utsiktsbilder från båten. Det hade ju liksom blivit ett måste vid det här laget. Sedan seglade vi iväg på havet, tillbaka mot Barcelona som vi hade lämnat en vecka tidigare.

Utsikt över Neapel från Wonder of the Seas
Utsikt över Neapel från Wonder of the Seas
Utsikt över Neapel från Wonder of the Seas
Utsikt över Neapel från Wonder of the Seas
Karta över platserna vi besökte i Neapel

Resedagböcker från Medelhavet 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

31 Kommentarer

 • Häftigt med katakomberna och så vacker utsikt över staden och Vesuvius 🙂
  Spännande att se lite av Neapel, läste bokserien “Min fantastiska väninna” som utspelar sig där 🙂

 • tycker en del balkonger ser lite “äckliga” ut annars fint på en del platser roliga minnen Den dagen va min son 1 dag föddes 18 aug 🙂 kramar

 • Neapel är ju en fascinerande stad i sig och med stora kontraster. Känner igen det här med slum och fattigdom, något som finns i många städer och det ser ut så på många platser på jorden. Även vi funderade på detta med kriminaliteten men och försökte att inte röra oss där det var tomt. Men även det finns ju i många städer.
  Och besöker en Neapel eller liknande städer så är ju detta en del av det hela. Men precis som oss, upplevde ni ju också mycket annat.
  Katakomberna minns jag också och kul att vi valde att ta er en titt på dem.
  Förstår att ni är glada över er resa och har många fina minnen med er.
  Kram

  • Ja men precis så är det ju, finns ju områden även här hemma i Stockholm som jag gärna undviker om jag kan. Så man kan ju inte förvänta sig att hela världen är rosaskimmrande liksom, även om man gärna vill tro det ibland 😉

 • Wow, vilken kryssning ni har gjort! Har alltid drömt om att göra en kryssning liknande er! Kanske i framtiden!
  Ha det fint!

 • Men herregud vad coolt! 😀

 • Känns som att jag alltid säger detta haha, men guuud så vackert!

 • Vad tråkigt att de var så skitigt och att ni blev bortjagade, så otäckt! Men så många fantastiska bilder du tagit! Kram <3

 • Waooow vilken upplevelse och bara att gå fota gamla byggnader tycker jag personligen själv är underbart och man ser motiv i allt.

 • Vad häftigt att besöka katakomberna. Dom hann jag tyvärr inte med under mitt besök.
  Ja Neapel är lite speciellt. Det är inte en stad som t.ex Rom, som jag skulle tro att i princip alla skulle älska och tycka var charmig.

 • Så tråkigt och obehagligt att ni blev bemötta på det viset, Så bra att ni upplevde annat och bättre efter det<3
  Så vackra bilder som alltid 🙂

  • Ja men verkligen, ovänliga människor kan man ju stöta på överallt, men oroskänslan förstärktes ju verkligen på grund av miljön vi befann oss i 🙂 Tusen tack!

 • Fantastiska bilder, blir ju sugen på att resa lite, fast det är jag ju alltid, åtminstone frugan. 😉

  Tack för jättefina bilder.

 • Oj vad spännande och samtidigt lite läskigt. Kul att ni fick uppleva den kulturen som man annars inte är van vid. Kramis <3

 • Roberto Saviano , heter författaren som skrev boken Gomorra som handlar om Camorran.

 • Vilken lycka att ni inte gav upp för bilderna du visar är fina, trots allt och otrevligt bemötande.
  Har du läst Camorran? OM inte så gör det, en bra skrämmande bok om maffian i Neapel men mycket verklig.
  Jag minns inte författarens namn nu men jag tror det hjälper att bara googla så…ska se efter själv.
  Pizza är förstås ett måste i Neapel, var om inte just där. Födelsestaden!
  Tack för ett fint, vackert och intressant inlägg!

 • Katakomberna lockar inte mig, som inte gillar att vara under mark. Undviker t. o. m. tunnelbanor om jag kan, så du förstår det inte är en POI för mig. Att det är nedgånget kan jag tycka är charmigt, det berättar någon historia. Men kiss och snusk kan jag klara mig utan. Nu vet jag det och då kan jag skippa Neapel till förmån för många andra platser som lockar mig mer i Italien. Tack för insikten!

 • Oj, vilken sliten stadsdel och obehagligt att bli bemött så. Det finns många städer där det är kvarter man inte ska röra sig i, så även i flera städer i UK.
  I övrigt härliga gatubilder.
  Katakomberna, lite kusligt, men intressant.
  Fantastisk utsikt över Neapel och Vesuvius.
  Ha det bra!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *