Swedish Passport

Wonder of the Seas - Världens största kryssningsfartyg | Resedagbok

Publicerat: 2023-03-19 | Uppdaterat: 2023-04-23

Här kommer del 7 av vår bröllopsresa, som alltså var en kryssning i Medelhavet.

Resan utgick från Barcelona och vi stannade i Palma, Marseille, La Spezia, Civitavecchia och Neapel, innan det blev en heldag ombord på vägen tillbaka till Barcelona. Då hela dag sju spenderades till havs, tänker jag att vi kör en ordentlig genomgång av fartyget vi kryssade med: Royal Caribbeans Wonder of the Seas. Världens största kryssningsfartyg.

Att vår bröllopsresa blev en kryssning var allt annat än självklart. Jag har skrivit lite om varför det blev som det blev i första inlägget från den här resan, men en rese-vlogg från Wonder of the Seas jungfrufärd i mars 2022 hade en stor påverkan på vårt val. Jag har varit på tre kryssningar med Royal Caribbean tidigare, Söderhavet 2019, arabiska halvön 2012 och Karibien 2009. Så jag visste ju att jag gillar konceptet med att vakna i en ny stad varje dag. Även om jag kanske egentligen inte lagt någon större vikt på själva kryssingsfartyget tidigare. Har mer sett det som ett trevligare sätt att transportera sig på än att sitta instängd på ett tåg eller i en bil i flera timmar. Liksom.

Men som världens största kryssningsfartyg utlovar Wonder of the Seas allt och lite till. Med sin längd på 362 meter fördelat på 18 våningar rymmer hon 6 988 passagerare, 2 867 hytter, 2 300 besättningsmän, 20 restauranger, 4 pooler och en himla massa aktiviteter. Typ isrink och två fullskaliga teatrar. Det fanns alltså en hel del att utforska ombord. Minst sagt. Helt omöjligt att hinna med allt på en dag, så här kommer lite blandade bilder från hela veckan.

RESEDAGBOK MEDELHAVET | DAG 7 | 20 AUGUSTI 2022

Balkonghytt på Wonder of the Seas

De här bilderna har jag redan visat från vår första dag ombord, men lyckades tydligen inte fota några fler. Synd, då jag missat att få med över halva hytten på bild, haha. Vi hade i alla fall en balkonghytt med utsikt mot Boardwalk-området.

Wonder of the Seas Boardwalk

Boardwalken ligger längst bak i fartyget, och från vår balkong kunde vi kika på människor som åkte zip-line, tog ett varv i karusellen eller åkte den 10 våningar höga rutschkanan Ultimate Abyss. Här fanns också ett flertal restauranger och butiker.

Wonder of the Seas Aqua Theater

Längst bak på Boardwalken låg Aqua Theatern som bjöd på shower och filmvisningar på kvällarna. Jag var extremt imponerad av en föreställning där de gick på lina bra många meter upp i luften – PÅ ETT GUNGANDE FARTYG.

Aktiviteter ombord Wonder of the Seas

10 våningar ovanför Boardwalken fanns ett stort aktivitetsområde med minigolf, zip-line, basketplan, pingisbord, surfsimulator, lekplats, entrén till rutschkanan Ultimate Abyss och en arkadhall.

Jag var fruktansvärt dålig på att faktiskt ha med mig kameran när vi testade fartygets alla aktiviteter, men utspritt över fartyget fanns det även två klätterväggar, en skridskobana, en (uppblåsbar) laserdome-bana, ett escape room, en konstutställning, en stand up klubb och en arkadhall. Det fanns även ett spa med gym och ett casino ombord, men de utrymmena såg vi inte mer av än från utsidan, haha.

Trivia på The English Pub & Schooner Bar

Men vår favoritaktivitet ombord var helt klart trivia! Vi älskar frågesporter och deltog i så många pub quiz vi hann med i The English Pub och Schooner Bar, två barer längs med Royal Promenade i mitten av fartyget. Här låg även flera restauranger och butiker.

Vårt mål med veckan var att vinna ett quiz, men det målet misslyckades vi brutalt med.

Central Park på Wonder of the Seas

På våningen ovanför Royal Promenade låg området Central Park som bjöd på en hel del restauranger. Och över 10 000 blommor och växter.

Poolområdet på Wonder of the Seas

Längst upp på fartyget, med utsikt över Central Park, låg det stora poolområdet med tre pooler, flera bubbelpooler, ett vattenland för barn och tre riktigt fartfyllda vattenrutschkanor.

Wonder of the Seas

Wonder of the Seas Solarium

Längst fram på fartyget låg det inglasade poolområdet Solarium med åldersgräns på 16 år. Jag har verkligen uppskattat Solarium-området på tidigare Royal Caribbean-kryssningar. Det har varit en lugn oas ombord. Men inte här. Rummet var alldeles för stort och ljudet studsade i kupolen så hörlurar var ett måste för en lugn stund.

Dock stort plus för de stora fönstren. De var extra trevliga på vår dag till havs då vi kunde sitta där, på första parkett i princip, och se allt vi seglade förbi.

Wonder of the Seas Royal Theater

Ett par våningar nedanför Solarium låg Royal Theater som är fartygets största teater med närmare 1 400 sittplatser. Här visades ett antal olika föreställningar under veckan.

Restauranger på Wonder of the Seas

Ombord Wonder of the Seas finns det totalt 20 stycken restauranger. Ändå åt vi i princip bara på Windjammer, den enorma bufférestaurangen ombord. Tyvärr var det veganska utbudet ombord riktigt dåligt, men på buffén gick det i alla fall att plocka ihop en skaplig måltid. Och jag tog absolut minst två rundor förbi dessertborden. Varje måltid. Hehe. Även den mexikanska buffén El Loco Fresh blev en lunch-favorit.

Så vad tyckte jag om Wonder of the Seas?

Med risk för att låta otroligt priviligerad och bortskämd nu, men jag tyckte båten var alldeles för stor. Eller storleken i sig var väl egentligen inte problemet, utan antalet människor. Trots att det finns så många olika områden med mycket att göra rymmer fartyget ändå närmare 7 000 passagerare så det var människor ÖVERALLT. Gillade inte heller planlösningen där allt var uppbyggt kring de stora paradgatorna. Det gjorde att ljudvolymen var hög i princip överallt, hela tiden.

Det stora antalet passagerare innebar även att man behövde förboka många av aktiviteterna. Det mesta blev fullbokat direkt, och när vi väl hade en bokning fick vi även en tid att passa. Något som sabbade vår “vi tar dagen som den kommer”-känsla.

Jag har verkligen inte upplevt samma problem ombord andra Royal Caribbean-fartyg. Men de har också haft en kapacitet på cirka 2 500 passagerare, så det kanske inte är så konstigt. De båtarna har ju dock inte haft i närheten av lika stort utbud av aktiviteter ombord. You win some, you loose some. Men i det stora hela är Wonder of the Seas ett mäktigt fartyg. Och det är ändå lite kul att kunna säga att man åkt med världens största kryssningsfartyg. I alla fall ett år till innan det nya fartyget Icon of the Seas har premiär.

Resedagböcker från Medelhavet 2022

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

32 Kommentarer

 • Blir så sugen att åka på kryssning när jag ser bilderna! Bra att du tar upp att det kan vara fullt med folk, så får man ta det i beräkningen när man bestämmer vilken kryssning man ska åka på! 😀 Men en kryssning vill jag ha gjort någon gång, det är ett mål 🙂

 • Du fotar makalöst bra bilder! Det är bara att njuta.
  Jag tycker att kryssningsfartygen som är lite mindre är mysigast. Vi ska snart ombord på Odyssey of the seas som är en jätte, men inte alls så stor som Wonder of the seas. Det var destinationen som fick avgöra den här gången!
  Jag förstår att ni tycker att det var lite väl stort och lite för många människor.

 • men asså wow, vilket ställe, vilken resa och bilderna är ju helt otroliga 🙂

 • Men wow det ser ju så otroligt otroligt coolt ut! Hade så gärna velat uppleva det själv!

 • Så häftigt. Som en flytande stad- som i sin tur tar en till olika städer.

 • Det må jag säga är ett gigantiskt kryssningsskepp!😄 Vi har åkt på olika båtar som tog runt 2000 personer, och tyckte att dom var jättestora😄

 • Men wow, vilken resa och vilka fantastiska bilder!! Så härligt med en egen balkong! Ha de bäst!! Kram <3

 • Men wow vilken härlig resa ni hade på fartyget och så häftiga bilder. Kramis <3

 • Nej men herregud, jag är alldeles förbluffad över vilka fartyg som ens kan skapas, det är verkligen ett wonder och the sea. Det var synd att det inte helt och hållet passade er, men tack för att du delar alls otroliga bilder och minnen ändå. Kurrar i soffan, för det är som att titta på en film. Och vara i Las Vegas typ. Samtidigt ❤️

  • Nej men alltså det är ju nästan lite svindlande att allt detta finns på något som kan flyta omkring på vattnet liksom?

 • Men så ljuvligt, ser verkligen ut som en ren och skär dröm alltihopa.

  Men kan också förstå det där med för stor. Ibland blir saker för mycket.

 • Så galet att det finns en båt man kan åka och hitta på en massor ombord! Vi har som sagt åkt något liknande och det var fantastiskt!

  • Ja men alltså hela upplevelsen blir ju nästan lite surrealistisk när man verkligen tänker efter 🙂

 • Men vad lyxigt att ha en hytt med balkong, det hör ju inte till vanligheterna 🙂

  • Ja men verkligen så trevligt att ha ett eget litet space, speciellt när det kändes som att man trängdes med andra överallt på resten av båten 🙂

 • Vilket fartyg, som en stad med alla tänkbara aktiviteter.
  Kan förstå din känsla av att den var för stor och för mycket folk, men även det är en upplevelse och en erfarenhet.
  Skön söndag!

 • Wow, jag blir alldeles förbluffad av allt detta. Är det på riktigt? Det är så… mycket! Men häftigt!

 • Instämmer med föregående talare OJ! Oj så mycket människor! Sambon gluttade lite över axeln och konstaterade att det var som en liten stad. Jag förstår tjusningen i att kunna se flera städer utan att behöva checka ut från “hotellrummet” mellan varje stad. Och det var mäktigt att se dina bilder. Men jag tror kryssningen mellan Oslo och Köpenhamn i höstas var aaaalldeles lagom för mig 😀
  Hoppas att ni hade en riktigt härlig bröllopsresa!

  • Ja men så är det ju verkligen, finns ju dem som älskar kryssningslivet så mycket att de inte ens lämnar fartyget. Riktigt så inbiten kryssningsresenär lär jag dock aldrig bli, för det är just alla stopp som jag tycker är tjusningen i det hela 😉

 • Oj.. inte wow. Jag förstår att du tycker det är kul att ha varit på denna. Men jag blev faktiskt mest chockad 🙂 Nu är jag inte lockad av kryssningsresor av flera anledningar, men båten känns verkligen enorm och det du berättar om att det är folk överallt avskräcker verkligen. Ännu mer. Men kul att jag fått se via dina bilder, eftersom jag troligen inte kommer gå ombord på en kryssningsbåt.

  • Åh men förstår ju precis vad du menar. Men himla tur att man inte måste åka på en kryssning om man inte vill 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *