Swedish Passport

Uppdaterat 2023-01-07

Vad gör man i världens äventyrshuvudstad? Drar på äventyr. Såklart!


När vi researchade vår resa till Queenstown i Nya Zeeland såg vi att de hade världens största gunga. Jag tyckte den såg heeeelt fantastisk ut, så gav min bror en tandemtur med mig i den i födelsedagspresent. Vet inte om jag är världens bästa syster, eller världens mest själviska då jag tenderar att ge honom saker som jag vill göra, haha.

Jaja, såhär såg vår tredje dag i Queenstown ut.


RESEDAGBOK SÖDERHAVET | DAG 16 | 13 DECEMBER 2019“The Birthplace of Bungee Jumping”

Vi hade bokat utflykten till världens största gunga dagen innan, så efter frukosten fredagen den trettonde (av alla dagar liksom) så promenerade vi ner till AJ Hackett och väntade på vår transfer buss. Historien bakom AJ Hackett är för intressant för att inte dela, så brace yourself, för nu är det storytime.

A.J. Hacket är en man från Nya Zeeland som blev inspirerad av en ritual i Vanuatu som kallades för “landdykning”. Ritualen gick i princip ut på att människor kastade sig ut från 30 meter höga torn med klätterväxter runt fötterna som enda säkerhetsutrustning. Hackett ville hitta ett sätt att göra landdykning säkert och skapade den elastiska lina som används inom bungyjumping idag. Han blev känd över hela världen när han år 1987 gjorde ett (olagligt) bungyjump från Eiffeltornet. Ett år senare grundade han världens första kommersialiserade plats för bungyjumping – Kawarau Gorge Suspension Bridge i Queenstown.

På vår väg till gungan körde vi förbi bron där företaget AJ Hackett än idag erbjuder bungyjumping."The Birthplace of Bungee Jumping"


Nevis Swing – världens största gunga

Man kan därför påstå att det var A.J. Hacket som skapade bungyjumpingen, och idag utvecklar hans företag olika adrenalinfyllda aktiviteter världen över. Världens största gunga, Nevis Swing, är en av aktiviteterna man kan testa i deras “playgrund”. Gungan har ett drop på 70 meter innan man gungar fritt i 300 meter över en canyon.

Planen var att jag och min bror skulle gunga tillsammans och våra föräldrar och min sambo skulle följa med som åskådare. Och fotografer, såklart. Men när jag gjorde bokningen sa min pappa “sätt mig på en gunga också” och det hela slutade med att både han och mamma också bokade en tandemtur. Har jag världens häftigaste familj, eller vad? Modigast av alla var nog ändå min sambo. Han är livrädd för höjder, men vågade sig ändå över en bro flera hundra meter över marken för att komma ut till plattformen som vi skulle gunga från. Till och med jag tyckte att bron över var den läskigaste delen, haha.

Så hur var det att gunga i världens största gunga då? FANTASTISKT! Så svårt att fånga upplevlesen i bild, men har lagt upp en video på min Instagram som du kan se här. Efter att alla fyra hade gungat fick vi ett diplom för att kunna visa upp hur modiga vi varit som testat Nevis Swing, haha. Sedan hoppade vi på bussen tillbaka till Queenstown.Nevis Swing - världens största gunga


Nevis Swing - världens största gunga


Nevis Swing - världens största gunga


Busstur till Queenstown

Jag tror det tog ungefär en timme att köra mellan gungan och själva stan. På vägen hem hade vi världens roligaste busschaufför och vyerna var verkligen heeeeelt otroliga. Hur är det ens möjligt att det är så vackert åt exakt alla håll man tittar åt?Busstur till Queenstown
Busstur till Queenstown


En burgare på Fergburger

Väl tillbaka i stan bestämde vi oss för att testa Queenstowns absolut kändaste turistattraktion. Fergburger. Alltså va? Världens äventyrshuvudstad, och alla tjatar om en burgare? Har hört talas om människor som kan stå och köa en hel dag där under sommaren??

Vi hade tur och behövde bara vänta en kvart, sen tog med oss burgarna och satte oss vid vattnet. Burgarna var absolut goda, men inte så speciella? Jag menar jag tyckte verkligen om den, men hade jag behövt vänta en hel dag hade jag helt klart varit besviken, haha.En burgare på Fergburger
En burgare på Fergburger
En burgare på Fergburger


En burgare på Fergburger


En burgare på Fergburger


Stjärnskådning mitt i natten

Jag har faktiskt ingen aning om vad vi hittade på under eftermiddagen den här dagen (Note to self: Vänta aldrig tre månader med att skriva en resedagbok, haha). Vet i alla fall att jag gick ut på vår balkong mitt i natten för att fotografera stjärnorna. Det var kallt. Jag hade bara en t-shirt på mig. Och det var molnigt. Totalt ovärt, men hade det varit helt stjärnklart hade jag ju inte velat missa chansen att fota på en plats med så lite ljusföroreningar.Stjärnskådning mitt i natten


Karta över platserna vi besökte i QueenstownResedagböcker från Söderhavet 2019

Del 1: Kryssning från Sydney | Del 2: Kryssning i Söderhavet | Del 3: Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa | Del 4: Paradisön Mystery Island | Del 5: Vanuatus huvudstad Port Vila | Del 6: Sköldpaddor på Lifou | Del 7: Kryssning med Radiance of the Seas | Del 8: Operahuset i Sydney | Del 9: Bada på Bondi Beach i Sydney | Del 10: Skogsbränder i Sydney | Del 11: Världens äventyrshuvudstad Queenstown | Del 12: Världens största gunga i Queenstown | Del 13: Dagsutflykt till Milford Sound | Del 14: Australia Zoo i Sunshine Coast | Del 15: Vårt hem i Sunshine CoastMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

18 svar

  1. WOW!!! Vi håller på att planera en resa till Nya Zeeland igen och då ska vi besöka södra delen också då vi valde att fokusera på norra ön senast. Längtar verkligen, magiskt land!!

  2. Åh herregud, får verkligen svindel av att bara se detta haha! Dock vore det ändå himla häftigt att testa på faktiskt för att utmana sig 😀 Är otroligt höjdrädd så det finns inte haha, men till sommaren ska jag faktiskt testa på att flyga i en sele (minns inte vad det heter just nu haha) <3

    1. Men åh så kul, tycker du är grym som utmanar dig själv! Är det skärmflygning du ska göra? Jag gjorde det för ett par år sedan och det var verkligen så himla roligt – trots att vi kom in lite snett vid landningen och kraschade rakt in i en vindmätare 😉

  3. Vilken fantastisk resa!? Det går knappt att föreställa sig känslan och hur häftigt och fint det var att hänga sådär högt uppe i luften. Bilderna är jättefina! Jag skulle verkligen vilja uppleva Nevis Playground, men jag tror att jag skulle känna mig lite höjdrädd?

  4. Åh vad drömmigt! Jag har säkert sagt det förut men jag verkligen äääälskar sättet du redigerar bilder på!

    1. Men alltså ååååh, tack så hemskt mycket! har velat så himla mycket fram och tillbaka i min redigeringsstil men har nu hamnat i något jag trivs med så verkligen så himla kul att höra att andra också gillar den 😉

  5. Alltså åhh, vilka bilder! Och vilka upplevelser! 🙂 Jag har velat åka till Nya Zeeland i flera år och det här inlägget fick inte direkt min längtan dit att minska haha.

  6. Jättefina bilder och jag måste säga att Nevis swing verkar ju hur häftigt som helst! Härligt att ni alla vågade!!! Kram ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *