Swedish Passport

Paradisön Mystery Island | Resedagbok

Publicerat: 2020-01-22 | Uppdaterat: 2023-01-04

Dagen efter vårt stopp i Nya Kaledoniens huvudstad Noumea, besökte vi Mystery Island som är en av Vanuatus öar.

Jag har drömt om att besöka Vanuatu sedan 2016 när Disneyfilmen Moana släpptes. Filmen är inspirerad av öarna i Söderhavet och jag såg en dokumentär om filmens ursprung där de bland annat besökte Vanuatu. Då jag fullkomligt älskar Moana har jag velat besöka Vanuatu sedan dess. Och det var faktiskt en av de främsta anledningarna till varför vi valde just den här kryssningen, haha. Vi besökte två platser i Vanuatu och det första stoppet var paradisön Mystery Island.

Mystery Island är en liten, obebodd ö som tidigare fungerat som landningsbana för USAs militär. Idag är det istället ett tropiskt paradis för turister. Lokalinvånare från närliggande öar kommer till Mystery Island när det kommer kryssningsfartyg dit, vilket är tre gånger i månaden om jag kommer ihåg det rätt. Och det finns inga vägar eller ens elektricitet på ön. Bara sand och palmer omringat av vatten.

Varför heter ön "Mystery Island"?

Det finns många teorier bakom namnet på ön, men det här är de tre vanligaste:

 1. På grund av reven runt omkring ön var det svårt för båtar att ta sig dit förr i tiden, vilket innebar att det alltid var ett “mystery” om båtarna skulle nå land eller inte.
 2. Lokalinvånarna kallar ön “Inyeug” vilket betyder “liten ö”. När drottning Elizabeth besökte ön 1974 rapporterade tidningarna att “Her Majesty visits Mystery Island”. Det var antagligen mer säljande än “Her Majesty visits Small Island”.
 3. Det sägs att ön är hemsökt.

Jag är inte säker på vilken av teorierna som är närmast sanningen, men jag måste ju säga att jag älskar namnet oavsett.

RESEDAGBOK SÖDERHAVET | DAG 6 | 3 DECEMBER 2019

Att ta sig till Mystery Island

De enda sätten att ta sig till Mystery Island är med båt från ön Aneityum, med ett litet propellerplan från Port Vila eller så som vi gjorde, med ett kryssningsfartyg. På grund av reven runt omkring kan inte kryssningsfartygen parkera (säger man så om båtar?) vid ön, utan man får istället åka in med mindre båtar från fartyget till land. Vi såg till att komma med en av de första båtarna ut på morgonen för att uppleva den tropiska paradisön Mystery Island utan så mycket människor.

En strand med palmer på Mystery Island i Vanuatu

En förmiddag på Mystery Island

Det tar ungefär en timme att promenera runt hela ön. Eller två om du precis som jag ska stanna och fotografera varenda palm, haha. Vi tog ett varv runt ön innan vi hittade en bra plats att “slå upp läger på” och spenderade dagen där. Och vilken dag! Vi simmade i havet, tittade på handgjorda föremål på marknaden och bara njöt av det tropiska paradiset.

Undervattensfoto på Mystery Island
Strand på Mystery Island

Tillbaka till fartyget

På Mystery Island är det cash is king som gäller. Vi hade inte ens tänkt tanken på att ha med oss kontanter, vilket betydde att vi inte kunde köpa någon mat på ön. Till lunch åkte vi istället tillbaka till kryssningsfartyget och planerade att åka tillbaka till ön efter att vi hade ätit. Väl tillbaka på fartyget insåg vi dock att alla andra passagerare var på ön och att vi hade så gott som hela fartyget för oss själva. Vi passade därför på att spendera eftermiddagen vid poolen då det var skönt att få vara där utan en miljon barn för en gångs skull.

Innan vi seglade iväg mot nya destinationer passade jag på att gå upp på däck för att ta ett par bilder av ön.

Resedagböcker från Söderhavet 2019

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

25 Kommentarer

 • Denna ö ser bara för charmig och härlig ut, och riktigt bra namn har den också 🙂

 • Jag vet inte ens vilka ord jag ska använda längre för att beskriva hur häftigt jag tycker att detta är! Wow är för litet men ändå det bästa jag kan komma på…! Kram

 • Så otroligt fina bilder och roligt med några bilder på dig också! Skrattade gott åt den överstrukna kannibalskylten ? Kram ?

 • […] paintings even more! I did end up buying a flower crown though. Just because we were going to another paradise island the following day and I totally wanted to feel like paradise princess, […]

 • Åh så mysigt det låter!! Älskar verkligen när man får inspiration via Disney’s filmer och liknande. Skulle kunna tänka mig åka dit själv 😀

 • Vilken härlig resa och båttur du är på =D… sååå glad för din(er) skull! Må väl och take care out there<3

  • Åh men tack så mycket, är så tacksam att jag har haft möjligheten att uppleva allt det här 🙂

 • Men åh så vacker ö!! Så spännande att den kallas Mystery Island också hehe, tycker sånt är så roligt om de sägs att den är hemsökt osv 😉 Så himla fina bilder!!

  • Ja men verkligen, så kul att höra lite historier som ligger bakom – även om det är lite oklart va det är som ligger bakom namnvalet i det här fallet 😉 Tusen tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *