Site Loader
Den 13 maj kom nyheten om att man får resa upp till 2 timmar med bil från sin hemort.


Detta är förutsatt att man självklart är frisk, håller avstånd, undviker platser där många samlas, inte riskerar att belasta sjukvården i en annan region än den man själv tillhör och så ska man kunna ta sig hem på ett säkert sätt utan att riskera att smitta andra om man skulle bli sjuk. Nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten informera om vilka råd och restriktioner som kommer gälla under sommaren. Kommer vi få resa fritt inom Sverige? Eller kommer jag få stanna inom 2 timmar från Stockholm i sommar?


Risken finns ju att det blir en sommar med kortare bilresor. Blir det så är det det som gäller, och då får vi förhålla oss till det. Jag har ju i många år förespråkat att man inte behöver resa till andra sidan jorden för att upptäcka något nytt utan att man även ska utforska sina närområden, och nu finns ju verkligen alla möjligheter för det. Därför har jag skrivit ner 15 städer inom 2 timmar från min hemstad Stockholm som lite inspiration.Trosa 2019Trosa

Staden som kallar sig själv för “Världens ände” är en stad som jag uppskattar så himla mycket. Stadskärnan är supermysig med en massa trähus längs med Trosaån och i närområdet finns allt från runstenar till naturreservat.

Tid med bil från Stockholm: 53 minuterMariefred

I denna småstad belägen bredvid Mälaren finns bland annat Sveriges äldsta världshus, Gripsholms värdshus. I utkanten av stan, på en udde finns även mäktiga Gripsholms slott som jag så gärna vill besöka i sommar.

Tid med bil från Stockholm: 52 minuterSöderköping

Måste ju bara poängtera att det tar 2 timmar exakt hemifrån mig till Söderköping, men söker man från Stockholm Central blir det istället 2 timmar och 3 minuter. Ville bara ha den detaljen sagd, haha. Söderköping är i alla fall staden där Madicken spelades in (helt fantastiskt söt stad med andra ord!) och Göta Kanal rinner genom staden. Har själv aldrig varit där även om det stått på min bucket list i jag vet inte hur många år. I sommar kanske det blir av!

Tid med bil från Stockholm: 2 timmar och 3 minuterVaxholm 2019Vaxholm

Denna lättillgängliga skärgårdsö är verkligen en sommarklassiker. De beskriver sig själva som en “pittoresk skärgårdsstad med trevliga små butiker, gallerier, caféer, restauranger, badstränder och vacker natur”. Du hör ju hur fantastiskt.

Tid med bil från Stockholm: 35 minuterNyköping

Detta är en stad jag ärligt talat har jättedålig koll, men efter en snabb bildgoogling kom jag ändå fram till att det är en stad helt i min smak – med söta trähus bredvid vatten, haha. Det ska finnas en massa välbevarade byggnader i Nyköping, bland annat två kyrkor från 1200-talet.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 10 minuterSödertälje

Min enda association när det kommer till Södertälje är Tom Tits, kanske för att det var främsta anledningen till varför jag åkte dit som barn, haha. Jag har varit tillbaka många gånger sedan dess, men alltid med någon typ av ärende så har aldrig riktigt strosat runt och upptäckt Södertälje. Kanske är det tid att göra det nu?

Tid med bil från Stockholm: 32 minuterStrömsholm 2019Strömsholm

Har jag med Strömsholm på listan enbart för att få dela den här bilden på mig framför Strömsholms slott igen? Kanske. Googlar man Strömsholm får man nämligen bara upp en ridklubb och bilder på Strömsholms slott, men det slottet och framförallt slottsträdgården är så härlig så att man lätt skulle kunna spendera en halvdag där. Kanske göra som jag gjorde när jag var där och kombinera det med Västerås? Eller Eskilstuna?

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 30 minuterNorrköping

En till sån där stad jag varit i utan att egentligen ha sett. I Norrköping är i alla fall ett industrilandskap omringat av Motala ström den främsta turistattraktionen.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuterEskilstuna

Är det möjligtvis trähus bredvid vatten som lockar nu igen? Ja, haha. Jag har faktiskt aldrig varit i Eskilstuna men skulle gärna vilja åka dit och se Rademachersmedjorna och Sigurdsristningen.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuterSigtuna 2019Sigtuna

Sveriges första stad, Sigtuna! Vet knappt var jag ska börja då denna stad är så himla mysig, men ett måste är att besöka det anrika caféet Tant Brun, strosa längs med gågatan, besöka de tre kyrkruinerna samt den lilla telefonkiosken som gjorts om till ett miniatyrbibliotek.

Tid med bil från Stockholm: 41 minuterNynäshamn

I min värld är ju Nynäshamn endast hamnen man åker till Gotland från, vilket är synd då Nynäshamn har så mycket mer att erbjuda. Det är en småstad i skärgårdsmiljö som jag helt klart måste se mer av!

Tid med bil från Stockholm: 43 minuterUppsala

Sveriges fjärde största stad som är hem åt både Pelle Svanslös och Carl von Linné är ju verkligen ett måste att besöka.

Tid med bil från Stockholm: 56 minuterVästerås 2019Västerås

Detta är staden som ofta kallas för “Sveriges fulaste stad” och jag måste väl hålla med om att den slitna stadskärnan inte känns allt för inspirerande. Dock finns det många mysiga gator och gränder, området Kyrkbacken är helt klart en personlig favorit! Sedan har vi ju även de där återkommande trähusen vid vatten som jag är svag för, haha.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 15 minuterMalmköping

Staden som främst verkar vara känd för sitt lokaltrafikmuseum med spårvagnar från hela Sverige. Alltså hjälp, kan man skriva en tråkigare introduktion eller? Haha. Vet egentligen ingenting om Malmköping mer än att jag sett en bild på deras supersöta stadshus.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuterKatrineholm

De kallar sig själva för “Sveriges lustgård” och har otroligt många historiska byggnader och vackra naturområden i sitt närområde. Jag har själv bara varit där på en konferens för cirka hundra år sedan så kanske är det dags att åka tillbaka!

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuter…..Vilken av dessa städer skulle du helst vilja besöka?

44 Replies to “15 städer inom 2 timmar från Stockholm”

 1. Om man åker till Katrineholm så kan jag råda att besöka Julita. Fantastisk park och trädgårdsmiljön. Pettsson bor dessutom där och man får besöka honom och Findus.
  Tack för ett snyggt reportage.

 2. Malmköping är en väldigt charmig småstad (bott i närheten) och på vägen dit om du åker via 55an då passerar du Byringe Station där boken “hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” bland annat utspelar sig 😛 Vet dock inte om den utspelar sig i Malmköping också då jag inte har läst boken haha 🙂

 3. Det finns ju så himla mycket fint runt om här i Sverige verkligen! Massor av ställen att utforska ☺️ synd att jag inte bor närmre Stockholm för då hade definitivt några av dom här ställena varit spännande att åka till!

 4. Har varit 9 av de du hade här och det är dem jag har velat åka först till =)… tänkte att när jag ändå bor och har möjlighet att botanisera runt omkring sthm så har jag passat på! Den avlånga landet har så mycket att ge<33

 5. Jag gillar verkligen att resa runt i Sverige, finns som sagt massor att se och göra. Kul inlägg, massa bra tips! 😀👍

 6. Norrköping älskar ja – spec på sommaren 🙂 Katrineholm e väl fint men inte sett mycket av de ännu – bara stått o väntat på tåg liksom

 7. I de här tiderna är två timmars resande SÅ guldvärt haha, man uppskattar på ett helt annat sätt liksom! Och sen har vi ju faktiskt chansen att upptäcka fina ställen just i närområden då man blir hemmablind liksom, det finns guldställen på nära håll också så vi behöver inte resa allt för långt <3

  1. Ja men verkligen! Efter att jag hade suttit hemma i 6 veckor var ju liksom en bilresa 10 minuter hemifrån helt ofattbar så två timmar känns ju som rena lyxen 😉 Och håller verkligen med, det finns ju en massa fint i närområdet också som man ofta glömmer bort eller ser förbi 🙂

 8. Tycker man ska visa respekt för det som är bestämt.
  Finns så många fina platser i Sverige att besöka. Du kom med några bra tips 😊

  1. Man SKA visa respekt för det som är bestämt helt enkelt, blir så arg på människor som reser runt just nu och motiverar det med “men jag är ju inte i någon riskgrupp”. Sverige har ju så himla mycket fint, men just nu får vi nöja oss med det inom 2 timmar från hemmet 🙂 Tusen tack! 🙂

 9. Det finns många ställen att upptäcka 😊 hoppas du kommer få en riktigt bra semester 😊 själv ska jag jobba hela sommaren eftersom jag är sommarvikarie så den ordinarie personal på jobbet kan få semester 😊..

 10. Corona-viruset stället verkligen till det för oss alla när det kommer till resandet och träffa våra nära/kära. Planen till sommar var att resa till Stockholm själv och därefter med hela familjen till Norge. Troligtvis kommer inte detta virus försvinna förrän till hösten om ens det! 😭

 11. Först och främst, kul att hitta din blogg, för det andra vilken kul lista, den fick mig genast att börja fundera på resmål från min hemtrakt i Skåne.
  Skrattade lite när jag läste om sveriges fulaste stad – Västerås, där bor min dotter, det är sant att stadskärnan kanske inte är så vacker – men det är en trevlig stad i alla fall.

  1. Åh så kul att höra! Har själv varit alldeles för dålig på att utforska Skåne men Ystad, Simrishamn och Åhus är städer jag gärna vill till en dag! 🙂 Haha tycker det finns städer som absolut är mindre vackra än vad Västerås är 😉

 12. vilket bra inlägg, finns ju så många ställen i sverige att besöka. Uppsala har jag varit några gånger tycker det är så fint där. Men två ställen jag inte besökt som jag skulle vilja är Göteborg och Gotland dom tillhör två ställen i Sverige jag faktiskt inte besökt ännu 😊❤

 13. Roligt inlägg!! Hojta om du har vägarna förbi Södertälje, det är nästan mina hemtrakter 🙂

 14. Roligt att du har både Västerås och Strömsholm på listan. Jag bor i Hallstahammar. Och jag har varit i Strömsholm till och med bott där. Fint där på sommaren 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *