Uppdaterat 2022-05-22

Under en period i början av Corona-pandemin var det bara tillåtet att resa upp till två timmar från hemmet.


Då satte jag mig genast ner och började söka på vilka städer jag kunde resa till med bil inom 2 timmar från Stockholm. Jag har ju i många år förespråkat att man inte behöver resa till andra sidan jordklotet för att upptäcka något nytt, men insåg ändå ganska fort att till och med jag missat en hel del städer i närområdet. Tänkte därför att det kunde vara kul att dela med mig av lite inspiration i form av 15 städer inom 2 timmar från Stockholm.15 städer inom 2 timmar från Stockholm1. Trosa

Staden som kallar sig själv för “Världens ände” är en stad som jag uppskattar så himla mycket. Stadskärnan är supermysig med en massa trähus längs med Trosaån och i närområdet finns allt från runstenar till naturreservat.

Tid med bil från Stockholm: 53 minuter


Läs mer:
Midsommar i Stendörren och Trosa – Resedagbok (2020) – Kosläpp i Tystberga – Resedagbok (2019)15 städer inom 2 timmar från Stockholm: Trosa

Trosa


2. Uppsala

Sveriges fjärde största stad som är hem åt både Pelle Svanslös och Carl von Linné är ju verkligen ett måste att besöka.

Tid med bil från Stockholm: 56 minuter


Läs mer:
25 saker att göra i Uppsala på vintern Julmys i Uppsala – Resedagbok (2021) – Takvandring på Uppsala Slott – Resedagbok (2021)Dagsutflykt till Uppsala – Resedagbok (2019)Uppsala


3. Mariefred

I denna småstad belägen bredvid Mälaren finns bland annat Sveriges äldsta världshus, Gripsholms värdshus. I utkanten av stan, på en udde finns även mäktiga Gripsholms slott.

Tid med bil från Stockholm: 52 minuter


Läs mer:
Roadtrip till Nora, Örebro & Mariefred – Resedagbok (2020)Mariefred

Mariefred


4. Söderköping

Söderköping är i staden där Madicken spelades in. En helt fantastiskt söt stad med andra ord! Måste ju även poängtera att det tar 2 timmar exakt hemifrån mig till Söderköping, men söker man från Stockholm Central blir det istället 2 timmar och 3 minuter. Ville bara ha den detaljen sagd, haha.

Tid med bil från Stockholm: 2 timmar och 3 minuter


5. Vaxholm

Denna lättillgängliga skärgårdsö är verkligen en sommarklassiker. De beskriver sig själva som en “pittoresk skärgårdsstad med trevliga små butiker, gallerier, kaféer, restauranger, badstränder och vacker natur”. Du hör ju hur fantastiskt.

Tid med bil från Stockholm: 35 minuter


Läs mer:
Födelsedagsfirande på Vaxholm – Resedagbok (2021)Vaxholm i Stockholms skärgård – Resedagbok (2019)Vaxholm

Vaxholm


6. Nyköping

Detta är en stad jag ärligt talat har jättedålig koll på, men efter en snabb bildgoogling kom jag ändå fram till att det är en stad helt i min smak – med söta trähus bredvid vatten, haha. Det ska finnas en massa välbevarade byggnader i Nyköping, bland annat två kyrkor från 1200-talet.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 10 minuter


7. Södertälje

Södertälje, staden jag främst associerar med TomTits men som har mycket mer att erbjuda! I närområdet finns det många naturreservat att vandra i, närhet till skärgården och en massa intressant historia.

Tid med bil från Stockholm: 32 minuter


Läs mer:
Självplock med jordgubbar i Södertälje – Resedagbok (2020)Södertälje

Södertälje


8. Eskilstuna

Är det möjligtvis trähus bredvid vatten som lockar nu igen? Ja, haha. Jag har faktiskt aldrig varit i Eskilstuna men skulle gärna vilja åka dit och se alla husen, men även Rademachersmedjorna och Sigurdsristningen.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuter


9. Strömsholm

Har jag med Strömsholm på listan enbart för att få dela bilden på mig framför Strömsholms slott igen? Kanske. Googlar man Strömsholm får man nämligen bara upp en ridklubb och bilder på Strömsholms slott, men slottet, och framförallt slottsträdgården, är så härlig så att man lätt kan spendera en halvdag där. Kanske göra som jag gjorde när jag var där och kombinera det med Västerås? Eller Eskilstuna?

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 30 minuter


Läs mer:
Självplock med solrosor utanför Västerås – Resedagbok (2019)15 städer inom 2 timmar från Stockholm: Strömsholm

Strömsholm


10. Norrköping

Detta är en sån där stad jag varit i utan att egentligen ha sett. I Norrköping är i alla fall ett industrilandskap omringat av Motala ström den främsta turistattraktionen.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuter


11. Sigtuna

Sveriges första stad, Sigtuna! Vet knappt var jag ska börja då denna stad är så himla mysig, men kan nog konstatera att detta nog är min favorit av städer man kan besöka inom 2 timmar från Stockholm. Ett måste i Sigtuna är att besöka det anrika kaféet Tant Brun, strosa längs med gågatan, besöka de tre kyrkoruinerna samt den lilla telefonkiosken som gjorts om till ett miniatyrbibliotek.

Tid med bil från Stockholm: 41 minuter


Läs mer:
Sigtuna: Sveriges första stad – Resedagbok (2019)Sigtuna

Sigtuna


12. Nynäshamn

I min värld är ju Nynäshamn endast hamnen man åker till Gotland från, vilket är synd då Nynäshamn har så mycket mer att erbjuda. Det är en småstad i skärgårdsmiljö omringad av fantastisk natur.

Tid med bil från Stockholm: 43 minuter


Läs mer:
Tälta i Nynäshamn – Resedagbok (2020)15 städer inom 2 timmar från Stockholm: Nynäshamn

Nynäshamn


13. Västerås

Detta är staden som ofta kallas för “Sveriges fulaste stad” och jag måste väl hålla med om att den slitna stadskärnan inte känns allt för inspirerande. Dock finns det många mysiga gator och gränder, området Kyrkbacken är helt klart en personlig favorit. Sedan har vi ju även de där återkommande trähusen vid vatten som jag är svag för, haha.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 15 minuter


Läs mer:
Självplock med solrosor utanför Västerås – Resedagbok (2019)


15 städer inom 2 timmar från Stockholm

Västerås


14. Malmköping

Staden som främst verkar vara känd för sitt lokaltrafikmuseum med spårvagnar från hela Sverige. Alltså hjälp, kan man skriva en tråkigare introduktion eller? Haha. Vet egentligen ingenting om Malmköping mer än att jag sett en bild på deras supersöta stadshus.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuter


15. Katrineholm

De kallar sig själva för “Sveriges lustgård” och har otroligt många historiska byggnader och vackra naturområden i sitt närområde. Jag har själv bara varit där på en konferens för cirka hundra år sedan så kanske är det dags att åka tillbaka.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuterMer från Stockholm

Picknick i Stockholm – 14 mysiga platser – 5 platser med körsbärsträd i StockholmBada i Stockholm – 23 badplatserVandra i Stockholm – 11 platser för stadsnära äventyrInstagramvänliga platser i Stockholm – 25 saker att göra i Stockholm på vinternMissa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook eller Instagram

Rekommenderade inlägg

46 kommentarer

 1. Om man åker till Katrineholm så kan jag råda att besöka Julita. Fantastisk park och trädgårdsmiljön. Pettsson bor dessutom där och man får besöka honom och Findus.
  Tack för ett snyggt reportage.

 2. Malmköping är en väldigt charmig småstad (bott i närheten) och på vägen dit om du åker via 55an då passerar du Byringe Station där boken “hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” bland annat utspelar sig 😛 Vet dock inte om den utspelar sig i Malmköping också då jag inte har läst boken haha 🙂

 3. Det finns ju så himla mycket fint runt om här i Sverige verkligen! Massor av ställen att utforska ☺️ synd att jag inte bor närmre Stockholm för då hade definitivt några av dom här ställena varit spännande att åka till!

 4. Har varit 9 av de du hade här och det är dem jag har velat åka först till =)… tänkte att när jag ändå bor och har möjlighet att botanisera runt omkring sthm så har jag passat på! Den avlånga landet har så mycket att ge<33

 5. Norrköping älskar ja – spec på sommaren 🙂 Katrineholm e väl fint men inte sett mycket av de ännu – bara stått o väntat på tåg liksom

 6. I de här tiderna är två timmars resande SÅ guldvärt haha, man uppskattar på ett helt annat sätt liksom! Och sen har vi ju faktiskt chansen att upptäcka fina ställen just i närområden då man blir hemmablind liksom, det finns guldställen på nära håll också så vi behöver inte resa allt för långt <3

  1. Ja men verkligen! Efter att jag hade suttit hemma i 6 veckor var ju liksom en bilresa 10 minuter hemifrån helt ofattbar så två timmar känns ju som rena lyxen 😉 Och håller verkligen med, det finns ju en massa fint i närområdet också som man ofta glömmer bort eller ser förbi 🙂

 7. Tycker man ska visa respekt för det som är bestämt.
  Finns så många fina platser i Sverige att besöka. Du kom med några bra tips ?

  1. Man SKA visa respekt för det som är bestämt helt enkelt, blir så arg på människor som reser runt just nu och motiverar det med “men jag är ju inte i någon riskgrupp”. Sverige har ju så himla mycket fint, men just nu får vi nöja oss med det inom 2 timmar från hemmet 🙂 Tusen tack! 🙂

 8. Det finns många ställen att upptäcka ? hoppas du kommer få en riktigt bra semester ? själv ska jag jobba hela sommaren eftersom jag är sommarvikarie så den ordinarie personal på jobbet kan få semester ?..

 9. Corona-viruset stället verkligen till det för oss alla när det kommer till resandet och träffa våra nära/kära. Planen till sommar var att resa till Stockholm själv och därefter med hela familjen till Norge. Troligtvis kommer inte detta virus försvinna förrän till hösten om ens det! ?

 10. Först och främst, kul att hitta din blogg, för det andra vilken kul lista, den fick mig genast att börja fundera på resmål från min hemtrakt i Skåne.
  Skrattade lite när jag läste om sveriges fulaste stad – Västerås, där bor min dotter, det är sant att stadskärnan kanske inte är så vacker – men det är en trevlig stad i alla fall.

  1. Åh så kul att höra! Har själv varit alldeles för dålig på att utforska Skåne men Ystad, Simrishamn och Åhus är städer jag gärna vill till en dag! 🙂 Haha tycker det finns städer som absolut är mindre vackra än vad Västerås är 😉

 11. vilket bra inlägg, finns ju så många ställen i sverige att besöka. Uppsala har jag varit några gånger tycker det är så fint där. Men två ställen jag inte besökt som jag skulle vilja är Göteborg och Gotland dom tillhör två ställen i Sverige jag faktiskt inte besökt ännu ?❤

 12. Roligt inlägg!! Hojta om du har vägarna förbi Södertälje, det är nästan mina hemtrakter 🙂

 13. Roligt att du har både Västerås och Strömsholm på listan. Jag bor i Hallstahammar. Och jag har varit i Strömsholm till och med bott där. Fint där på sommaren 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.