Swedish Passport

15 städer inom 2 timmar från Stockholm

Publicerat: 2020-05-29 | Uppdaterat: 2024-05-01

I början av Corona-pandemin var det bara tillåtet att resa upp till två timmar från hemmet.

Då satte jag mig genast ner och började söka på vilka städer jag kunde resa till med bil inom 2 timmar från Stockholm. Jag har ju i många år förespråkat att man inte behöver resa till andra sidan jordklotet för att upptäcka något nytt, men insåg ganska snabbt att jag ändå missat en hel del städer i närområdet. Tänkte därför att det kunde vara kul att dela med mig av lite inspiration i form av 15 städer inom 2 timmar från Stockholm.

15 städer inom 2 timmar från Stockholm

1. Trosa

Staden som kallar sig själv för “Världens ände” har en supermysig stadskärna med en massa trähus längs med Trosaån. I närområdet finns allt från runstenar till naturreservat.

Tid med bil från Stockholm: 53 minuter

Trosaån i Trosa
Trosa 2020

2. Uppsala

Den klassiska studentstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad och hem åt både Pelle Svanslös och Carl von Linné. Missa inte! Uppsala Domkyrka, takvandring på Uppsala slott och Gamla Uppsala högar.

Tid med bil från Stockholm: 56 minuter

Solnedgång från över Uppsala Domkyrka
Uppsala 2021

3. Mariefred

I denna småstad belägen vid Mälaren finns bland annat Sveriges äldsta värdshus, Gripsholms värdshus. I utkanten av stan, på en udde finns även mäktiga Gripsholms slott.

Tid med bil från Stockholm: 52 minuter

Utsikt över Mariefred
Mariefred 2020

4. Söderköping

Söderköping är staden där Madicken spelades in. En helt fantastiskt söt stad med andra ord. Missa inte! Glassrestaurang Smultronstället och utkikstornet på Ramunderberget.

Tid med bil från Stockholm: 2 timmar och 2 minuter

Utsikt över Söderköping från Ramunderberget
Söderköping 2022

5. Vaxholm

Denna lättillgängliga skärgårdsö är verkligen en sommarklassiker. De beskriver sig själva som en “pittoresk skärgårdsstad med trevliga små butiker, gallerier, kaféer, restauranger, badstränder och vacker natur”. Du hör ju hur fantastiskt. Missa inte! Vaxholms kastell och Glass på Hörnet.

Tid med bil från Stockholm: 35 minuter

Vaxholm på hösten
Vaxholm 2021

6. Nyköping

Nyköping ligger vid den sörmländska kusten där Nyköpingsån rinner ut i Östersjön. I staden finns många gamla och välbevarade byggnader – bland annat den historiskt viktiga byggnaden Nyköpingshus.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 10 minuter

Utsikt över Nyköping​
Nyköping 2023

7. Södertälje

Södertälje, staden jag främst associerar med barndomens besök på TomTits, men som har mycket mer att erbjuda. I närområdet finns det många naturreservat att vandra i, närhet till skärgården och en massa intressant historia.

Tid med bil från Stockholm: 32 minuter

Utsikt över Södertälje
Södertälje 2020

8. Eskilstuna

Ytterligare en stad med trähus bredvid en å – men kan man ärligt talat få nog av det? Stålindustrin är något som varit viktigt för Eskilstuna genom historien, och detta kan man se spår av än idag.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuter

Hus vid vattnet i Eskilstuna
Eskilstuna 2022

9. Strängnäs

Staden vid Mälaren som en gång i tiden var platsen där Gustav Vasa valdes till kung. Idag finns flera mysiga gränder med trähus, en domkyrka och en vacker väderkvarn att utforska.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 3 minuter

Utsikt över Strängnäs på hösten
Strängnäs 2022

10. Norrköping

Industri, handel och sjöfart är saker som varit viktiga för Norrköping genom historien, och det syns i staden än idag. Den främsta turistattraktionen kan vara ett industrilandskap omringat av Motala ström.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuter

11. Sigtuna

Sveriges första stad, Sigtuna! Vet knappt var jag ska börja då denna stad är så himla mysig, men kan nog konstatera att detta är min favorit av städer man kan besöka inom 2 timmar från Stockholm. Missa inte! Tant Bruns kaffestuga, ruinerna Sankt Olof, Sankt Lars och Sankt Per, samt den lilla telefonkiosken som gjorts om till en bokkiosk i miniatyr.

Tid med bil från Stockholm: 41 minuter

Gågatan i Sigtuna
Sigtuna 2019

12. Nynäshamn

Skärgårdsstaden Nynäshamn har mer att erbjuda än bara färjorna till Gotland. Denna småstad i skärgårdsmiljö är omringad av fantastisk natur och möjligheter till härliga utomhusupplevelser.

Tid med bil från Stockholm: 43 minuter

Strandpromenaden i Nynäshamn​
Nynäshamn 2020

13. Västerås

Detta är staden som ofta kallas för “Sveriges fulaste stad” och jag måste väl hålla med om att den slitna stadskärnan inte känns allt för inspirerande. Dock finns det många mysiga gator och gränder, området Kyrkbacken är helt klart en personlig favorit.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 15 minuter

Hus längs med en å i Västerås
Västerås 2019

14. Malmköping

Staden som främst verkar vara känd för sitt lokaltrafikmuseum med spårvagnar från hela Sverige. De lockar även många besökare till sin årliga marknad i maj där många ofta klär upp sig i gammaldags kläder.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 19 minuter

15. Katrineholm

De kallar sig själva för “Sveriges lustgård” och har otroligt många historiska byggnader och vackra naturområden i sitt närområde. Jag har själv bara varit där på en konferens för cirka hundra år sedan så kanske är det dags att åka tillbaka.

Tid med bil från Stockholm: 1 timme och 50 minuter

Karta över 15 städer inom 2 timmar från Stockholm

Relaterade inlägg

Missa inga nya inlägg genom att följa Swedish Passport på Facebook och Instagram

44 Kommentarer

 • Roligt att du har både Västerås och Strömsholm på listan. Jag bor i Hallstahammar. Och jag har varit i Strömsholm till och med bott där. Fint där på sommaren 🙂

  • Åh så kul! Hallstahammar har faktiskt en lite extra speciell plats i mitt hjärta då det var där jag och sambon träffades för första gången 🙂

 • Saga

  Roligt inlägg!! Hojta om du har vägarna förbi Södertälje, det är nästan mina hemtrakter 🙂

 • vilket bra och fint inlägg 😀

 • vilket bra inlägg, finns ju så många ställen i sverige att besöka. Uppsala har jag varit några gånger tycker det är så fint där. Men två ställen jag inte besökt som jag skulle vilja är Göteborg och Gotland dom tillhör två ställen i Sverige jag faktiskt inte besökt ännu ?❤

  • Åh, hoppas du verkligen får möjlighet att åka till Gotland en dag! Bästa platsen på jorden ju 😉

 • Det fins många ställen att upptäcka men tyvär är det här med coranan över styr

  • Det är ju tyvärr så, men det är bara att acceptera läget och göra det bästa av situationen! 🙂

 • Först och främst, kul att hitta din blogg, för det andra vilken kul lista, den fick mig genast att börja fundera på resmål från min hemtrakt i Skåne.
  Skrattade lite när jag läste om sveriges fulaste stad – Västerås, där bor min dotter, det är sant att stadskärnan kanske inte är så vacker – men det är en trevlig stad i alla fall.

  • Åh så kul att höra! Har själv varit alldeles för dålig på att utforska Skåne men Ystad, Simrishamn och Åhus är städer jag gärna vill till en dag! 🙂 Haha tycker det finns städer som absolut är mindre vackra än vad Västerås är 😉

 • Corona-viruset stället verkligen till det för oss alla när det kommer till resandet och träffa våra nära/kära. Planen till sommar var att resa till Stockholm själv och därefter med hela familjen till Norge. Troligtvis kommer inte detta virus försvinna förrän till hösten om ens det! ?

  • Nej fy så tråkigt! Man får drömma om framtiden istället, tänk vad magiskt det kommer vara den dagen då vi får full rörelsefrihet igen 🙂

 • Det finns många ställen att upptäcka ? hoppas du kommer få en riktigt bra semester ? själv ska jag jobba hela sommaren eftersom jag är sommarvikarie så den ordinarie personal på jobbet kan få semester ?..

  • Heja dig! Hoppas du får en riktigt härlig sommar ändå, finns ju trots allt fler timmar på dygnet än de man spenderar på jobbet 🙂

 • Paulina

  Tycker man ska visa respekt för det som är bestämt.
  Finns så många fina platser i Sverige att besöka. Du kom med några bra tips ?

  • Man SKA visa respekt för det som är bestämt helt enkelt, blir så arg på människor som reser runt just nu och motiverar det med “men jag är ju inte i någon riskgrupp”. Sverige har ju så himla mycket fint, men just nu får vi nöja oss med det inom 2 timmar från hemmet 🙂 Tusen tack! 🙂

 • I de här tiderna är två timmars resande SÅ guldvärt haha, man uppskattar på ett helt annat sätt liksom! Och sen har vi ju faktiskt chansen att upptäcka fina ställen just i närområden då man blir hemmablind liksom, det finns guldställen på nära håll också så vi behöver inte resa allt för långt <3

  • Ja men verkligen! Efter att jag hade suttit hemma i 6 veckor var ju liksom en bilresa 10 minuter hemifrån helt ofattbar så två timmar känns ju som rena lyxen 😉 Och håller verkligen med, det finns ju en massa fint i närområdet också som man ofta glömmer bort eller ser förbi 🙂

 • Norrköping älskar ja – spec på sommaren 🙂 Katrineholm e väl fint men inte sett mycket av de ännu – bara stått o väntat på tåg liksom

 • Pärla

  Super bra tips om man har möjligheten! Söderköping hade jag gärna velat besöka.

 • Men gud vilket bra inlägg! Synd att man inte bor i Stockholm ? Superbra tips!

  • Tusen tack! Är helt hundra på att du har minst lika många platser att utforska inom två timmar från din hemstad! 🙂

 • Jag gillar verkligen att resa runt i Sverige, finns som sagt massor att se och göra. Kul inlägg, massa bra tips! ??

 • Har varit 9 av de du hade här och det är dem jag har velat åka först till =)… tänkte att när jag ändå bor och har möjlighet att botanisera runt omkring sthm så har jag passat på! Den avlånga landet har så mycket att ge<33

  • Attans då, men jag har varit i 11 av dessa städer och besöker gärna alla 15 ändå 😉 Sverige har ju så mycket fint att erbjuda 🙂

 • Det finns ju så himla mycket fint runt om här i Sverige verkligen! Massor av ställen att utforska ☺️ synd att jag inte bor närmre Stockholm för då hade definitivt några av dom här ställena varit spännande att åka till!

  • Men det gör ju verkligen det! Är helt hundra på att du har minst lika många ställen inom två timmar från din egen hemstad att utforska 🙂

  • Åh, kan verkligen tänka mig det! Finns ju en himla massa fina städer i södra Sverige också 🙂

 • Malmköping är en väldigt charmig småstad (bott i närheten) och på vägen dit om du åker via 55an då passerar du Byringe Station där boken “hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” bland annat utspelar sig 😛 Vet dock inte om den utspelar sig i Malmköping också då jag inte har läst boken haha 🙂

 • Gunilla

  Om man åker till Katrineholm så kan jag råda att besöka Julita. Fantastisk park och trädgårdsmiljön. Pettsson bor dessutom där och man får besöka honom och Findus.
  Tack för ett snyggt reportage.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *